Hlavní obsah

Bučení sparťanského kotle mi vadilo, přiznal Gebre Selassie

Čtyřiadvacetiletý liberecký Theodor Gebre Selassie je dnes jednoznačně nejlepším pravým obráncem v lize. Svoje kvality potvrdil i v kvalifikačních zápasech reprezentace a v sobotu znovu na Letné. Pravou stranu obranného valu Slovanu doslova zamkl. Sparťané si na něj nekopli a ještě po nádherném průniku přihrál na třetí gól Slovanu. Přesto měl zápas z jeho pohledu jednu kaňku... „Vadilo mi bučení sparťanského kotle,“ přiznal po utkání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Obránce Liberce Theo Gebre Selassie (vpředu) bojuje o míč s Ladislavem Krejčím ze Sparty.

Článek

Před týdnem jste z Letné odcházel v reprezentačních teplákách po španělském školení jako spráskaný pes. V sobotu večer jste naopak školil Spartu. Jaký to byl pocit?

V sobotu večer parádní! Přijeli jsme z Liberce na Letnou neprohrát. A odvezli jsme si tři body po výhře 3:0. To je super! Jsme pochopitelně maximálně spokojení.

Poslední tři zápasy jste v lize nevyhráli. S Duklou jste dokonce padli doma pod Ještědem. Byli jste hodně nabuzení, nebo jste jeli na Letnou s hlavou vzhůru?

My jsme byli hlavně naštvaní sami na sebe, protože jsme druhou půli s Duklou hráli fakt špatně. Body jsme doma promrhali i v dalších zápasech, ale náš výkon nebyl tak žalostný. Na Letné jsme neměli co ztratit, chtěli jsme to napravit, takže hlavu dolů jsme neměli, byli jsme odhodlaní a povedlo se nám to.

Ale tak vysoké vítězství jste nejspíš nečekali...

To ne. Hodně nám pomohly dva rychlé góly, pak jsme mohli hrát svoji ofenzivní partii.

Třetí gól padl po nádherné akci, jako byste ji okopírovali od Španělů, a vy jste se parádním kouskem zbavil obránce. To jste si tolik věřil?

Jirka Štajner mi posla patičkou míč do běhu. Prostě jsem to na obránce zkusil a povedlo se mi úplně všechno, včetně centru na Michala Breznaníka, který míč hlavou pěkně uklidil do branky.

Michal Breznaník z Liberce (druhý zprava) se raduje se spoluhráči z Liberce z branky do sparťanské sítě.foto: Právo/Petr Hloušek

Věřil jste si hodně při tom průniku hlavně proto, že jste 2:0 vedli?

To ne, protože domácí mohli snížit, zápas by ještě zdramatizovali a mohlo to dopadnout všelijak... Možná, kdybychom my prohrávali 0:2, tak bych to třeba neudělal, nešel bych do rizika. Určitě si víc věříte, když vedete.

Před zápasem jste říkal, že velkým nebezpečím bude sparťanský kanonýr Kweuke. Ten ale nehrál, byla jeho nepřítomnost pro Spartu hodně citelnou ztrátou?

To určitě! Bylo to velké oslabení. Kweuke umí podržet míč, pokrýt si ho, je obrovsky silný v osobních soubojích. Obránce přetlačí a umí perfektně zakončit. Tohle všechno Spartě chybělo.

V sobotu to byl váš nejlepší zápas v dresu Liberce?

Nedal jsem v něm gól, takže nebyl.

V čem je podle vás současná síla Slovanu, který venku ještě neprohrál?

Podle mě hrajeme dobrý fotbal, ofenzivní a nebojíme se nikoho. Dá se na něj i koukat. Hlavně když se nám daří individuálně a věříme si.

Lukáš Vácha z Liberce (vlevo) bojuje o míč s kapitánem Sparty Markem Matějovským.foto: Právo/Petr Hloušek

Na podzim se vám ohromně daří. Přispívá k tomu i skutečnost, že jste si vybojoval místo v reprezentaci?

Určitě to pomůže zdravému sebevědomí. Když hrajete za reprezentaci a můžete se srovnávat s ještě lepšími hráči, přidá vám to.

Fanoušci Sparty na vás bučeli. Postřehl jste to?

Bučeli na mne celý první poločas, kdy jsem hrál před domácím kotlem. Ve druhé půli jsem slyšel bučení, když jsem se s míčem přiblížil k šestnáctce Sparty. Přiznám se, že mi to vadilo. Před týdnem se ke mně chovali fanoušci na Letné jinak. O to víc jsem si v sobotu užil ten třetí gól, na který jsem přihrál.

Reklama