Hlavní obsah

Odloženo! Slavia do Zlína nejede. Opava do Liberce musela, přivezla dorostence

Praha
Aktualizováno

Padlo očekávané rozhodnutí. Zápas první fotbalové ligy Zlín - Slavia se ve středu neuskuteční, pražský tým je v karanténě kvůli nákaze koronavirem. Ligová fotbalová asociace ráno reagovala na epidemickou situaci v Edenu a na základě rozhodnutí Hygienické stanice hlavního města Prahy odložila utkání 12. kola prvního celku aktuální tabulky na neurčito. Slavia se do Zlína nevypraví.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

K duelu Zlína se Slavií dnes nedojde...

Článek

"Při testování na přítomnost koronaviru byl v pražském klubu nalezen významně vysoký počet pozitivních případů a pražská hygienická stanice proto nařídila karanténní opatření, která znemožňují sehrát minimálně nejbližší ligové utkání," avizuje LFA ve svém prohlášení.

O následujících dvou ligových duelech Slavie před zimní přestávkou v Edenu v derby proti Bohemians stejně jako následně v Plzni bude rozhodnuto podle aktuálního vývoje epidemické situace v pražském klubu.

Jak sešívaní v úterý informovali, všichni s pozitivním výsledkem nastoupili do izolace, ostatní členy A-týmu čeká pětidenní karanténa a sobotní kontrolní testy. „Po nich rozhodne Hygienická stanice hlavního města Prahy o dalším postupu a hlavně osudu nedělního duelu s Bohemians a středečního zápasu v Plzni. Klub udělá maximum, aby poslední dva ligové zápasy roku 2020 mohl odehrát," ujistil tiskový mluvčí Michal Býček.

Opava jede do Liberce s dorostem

Stejný problém řešila také Opava, která však v Liberci nastoupit musela, přestože pondělní PCR testy odhalily další případy nákazy v A-mužstvu. Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje ovšem neshledala důvod k uvalení plošné karantény.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Trenér Opavy Radoslav Kováč.

„Stejně tak Ligová fotbalová asociace na základě komunikace s klubem neshledala důvod pro odložení utkání 12. kola i navzdory tomu, že došlo k poklesu počtu hráčů A-mužstva schopných zasáhnout do hry pod hraniční počet 14+1," podivoval se Jaroslav Rovňan, ředitel Slezského FC .

„K nakaženým se přidali další. Většinou jde o hráče základní sestavy, což je pro nás velká komplikace. Dá se říct, že do Liberce jedeme s dorostem, takže nás čeká velice těžké utkání," přidal se opavský kouč Radoslav Kováč.

Obě hygienické stanice by měly mít k dispozici manuál od LFA, který měl zabránit rozdílnému přístupu jednotlivých stanic.

Mluvčí moravskoslezských hygieniků Aleš Kotrla ČTK řekl, že v případě opavských fotbalistů hygienici postupovali podle pokynů ministerstva zdravotnictví z letošního srpna, které se vztahují přímo k řešení nákazy covidem-19 u ligových hráčů. "Když má hráč negativní PCR test, který není starší než 48 hodin a nevykazuje klinické příznaky onemocnění, tak může hrát a není třeba mu vydávat karanténu," uvedl Kotrla.

Vyjádření pražské hygieny k rozhodnutí poslat mužstvo Slavie do karantény se dosud nepodařilo získat.

K vytvoření manuálu sáhla LFA poté, co v létě Opava s jedním nakaženým skončila v izolaci a nedohrála se nadstavba o záchranu a nikdo nesestoupil. V této sezoně proto hraje nejvyšší soutěž 18 klubů.

Opavu kvůli tomu vyšetřovala disciplinární komise, ale porušení protikoronavirových opatření ze strany slezského celku neshledala. Tehdy ještě byl manuál s instrukcemi proti šíření nákazy pro kluby pouze doporučením, od této sezony se změnil na povinný.

Reklama

Související témata: