Hlavní obsah

Jablonecký kanonýr Lafata chce dát v Liberci stý gól

LIBEREC/JABLONEC

O tom, který celek přezimuje na druhém místě prvoligové tabulky, může hodně napovědět sobotní fotbalové derby mezi Slovanem Liberec a Baumitem Jablonec (začátek 17.45 h). Oba týmy cítí šanci na vítězství, což jen umocňuje jejich současné ambice. Momentálně je na tom o trochu lépe liberecký tým, jenž drží zmíněnou druhou pozici s těsným náskokem před třetí Plzní, aktuálně čtvrtý Jablonec ztrácí na Liberec čtyři body.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jablonecký kanonýr David Lafata (uprostřed) má na dosah metu sta ligových branek.

Článek

Atraktivitu zápasu zvyšuje i fakt, že se na hřišti představí fotbalisté, kteří jsou v popředí ligové tabulky střelců. Nesmírnou motivaci bude mít jablonecký útočník David Lafata. Chybí mu totiž jediný gól k dosažení magické hranice stovky vstřelených branek v nejvyšších soutěžích! A tím ke vstupu do prestižního Klubu ligových kanonýrů. Lafata zaznamenal v české lize 93 gólů, dalších šest se mu počítá z rakouské ligy.

„Chtěl bych ten stý gól vstřelit co nejdříve, a kdyby to bylo právě v derby, mělo by to pro mě obrovské kouzlo. Zápas v Liberci bude mít velký náboj a určitě nás čeká těžká bitva s velmi kvalitním mužstvem. Na jaře se mi proti Liberci docela dařilo a rád bych výkon zopakoval, i když nad svoji statistiku stavím vítězství týmu,“ svěřil se David Lafata, který v posledním vzájemném ligovém duelu letos koncem února nasázel do liberecké sítě hattrick a Jablonec vyhrál 3:0. A tehdy právě zkušený útočník odstartoval svůj výjimečný fotbalový rok 2011, v němž na jaře dokráčel k titulu ligových střelců a úžasnou formu si pak přenesl i do probíhající sezóny.

Lafata je v jabloneckém týmu výraznou střeleckou individualitou. Na podzim sám skóroval už šestnáctkrát! Za ním jsou kluboví spoluhráči Kovařík s pěti, Kopic se čtyřmi a Beneš se třemi brankami. Liberec zase těží z výrazné produktivity většího počtu hráčů: osm gólů dal záložník Michal Breznaník, sedm útočník Michael Rabušic a šest záložník Jiří Štajner. Tahle trojice tudíž tvoří velmi silnou ofenzivní linii. Hráči Jablonce a Liberce na podzim nastříleli dohromady 67 gólů! (Baumit 34, Slovan 33).

Zvláštní zápas bude asi prožívat liberecký trenér Jaroslav Šilhavý. Bude to na liberecké lavičce pro něj totiž první derby s Jabloncem, protože do Slovanu přišel letos v létě.

„Z atmosféry, která provází přípravy na zápas, se dá vytušit, že je to pořád svátek pro celý region. Vnímám, že fanoušci obou klubů to intenzivně prožívají. Věřím, že se dočkají kvalitního fotbalu. Vždyť se na hřišti na obou stranách objeví hráči, kteří patří vůbec k nejlepším v lize. A to je lákavá pozvánka pro diváky,“ uvažoval liberecký kouč.

Reklama

Související témata: