Hlavní obsah

Pilařova smlouva je neplatná, argumentují nejen v Plzni. Manažer Stejskal zůstává v klidu

PLZEŇ

Mladý plzeňský záložník Václav Pilař, jehož přestupová kauza rozvířila v uplynulých dnech domácí fotbalovou scénu, se sice znovu zapojil do přípravy ligového celku Viktorie, ovšem propletence kolem jeho zamýšleného transferu do bundesligového Wolfsburgu nekončí. A nejen proto, že s německým klubem podepsal smlouvy hned dvě – jednu s platností od 1. ledna příštího roku, druhou pak od července 2012.

Foto: Viktoria Plzeň

Václava Pilaře (vlevo) vítal v Plzni sám šéf klubu Tomáš Paclík. Jenže teď chce dát třiadvacetiletý talent mistrovskému celku vale, což se Paclíkovi logicky nelíbí.

Článek

Hlavní problém, na který Plzeň opakovaně upozorňuje, spočívá v tom, že Pilař nemohl a nemůže momentálně podepsat kontrakt ve Wolfsburgu, pokud má s mateřským Hradcem Králové skutečně podepsanou smlouvu až do 30. června roku 2013.

„A to má. Byla to ostatně moje podmínka, když jsme v létě jednali o hostování Pilaře v Plzni. Nejsem přece padlý na hlavu, abych ho pouštěl na hostování do 30. června příštího roku s tím, že v ten samý den mu vyprší smlouva u nás,“ potvrdil hned v pondělí v rozhovoru se Sport.cz ředitel Hradce Králové Richard Jukl a kopii první stránky smlouvy s Pilařem předložil.

Datum 30. června 2013 je neoddiskutovatelné.

„Neznám všechny okolnosti případu a nemíním ho jakkoli komentovat, ale podle Mezinárodního přestupního řádu FIFA a pochopitelně i našeho řádu může hráč podepsat kontrakt s novým klubem nejdříve šest měsíců před vypršením stávající smlouvy,“ potvrzuje ředitel legislativně právního oddělení Fotbalové asociace ČR Petr Doležal.

Generální ředitel mistrovské Plzně Adolf Šádek (vlevo) v rozhovoru s trenérem Pavlem Vrbou. I na Pilaře přišla řeč...foto: www.fcviktoria.cz

„Ale o tom my víme a proto tvrdíme, že Pilařova smlouva s Wolfsburgem je neplatná. Pilař ji nemůže uzavřít, pokud nemá písemný souhlas zainteresovaných klubů  - tedy mateřského Hradce Králové a Plzně, kde je do 30. června 2012 na hostování.  A náš rozhodně nemá,“ přitakává generální ředitel mistrovské Viktorie Plzeň Adolf Šádek. „A to už vůbec nemluvím o dvou podepsaných smlouvách.“

Další dění kolem Pilaře, ani další kroky, jež Plzeň chystá, ovšem zatím nechce Šádek komentovat. „Nechceme Pilaře do tohoto dění dál zatahovat, natož abychom ho snad chtěli likvidovat, jak také v uplynulých dnech zaznělo. Ale na druhou stranu se nenecháme jeho agentem jakkoli vydírat,“ nechal se slyšet generální ředitel Plzně Adolf Šádek.

Názor České asociace fotbalových hráčů (ČAFH):
"Neviděli jsme sice kontrakt, který Pilař uzavřel s Wolfsburgem, ale podle informací, které máme, nemůže platit. Pokud má hráč někde platnou smlouvu, a ta Pilařova skončí v Hradci až v červnu roku 2013, tak nemůže podle přestupního řádu pro profesionální fotbal podepisovat smlouvu v dalším klubu. Způsob jednání Jiřího Stejskala považujeme za alarmující. Agent Stejskal hráče používá jako rukojmí, a tím jedná v přímém rozporu s jeho zájmy především tím, že se nadměrnou medializací snaží situaci vyhrotit, a zároveň tak ovlivnit ve svůj prospěch. Nezdá se, že by nyní pan Stejskal jednal v zájmu hráče Pilaře, spíš to je v rozporu. Budeme žádat o reakci také předsedu asociace agentů Pavla Pasku," uvedla členka výkonného výboru ČAFH Markéta Haindlová, která zároveň předsedá také odvolací a revizní komisi v rámci FAČR. Zdroj: ČTK

Stejskal zůstává klidný 

Manažer Jiří Stejskal, který zastupuje Václava Pilaře, zůstává i přes všechny ataky ze strany České asociace fotbalových hráčů (ČAFH) i plzeňského vedení klidný. „K podpisu kontraktu s Wolfsburgem jsme potřebovali mandát od Hradce Králové, který v písemné podobě pochopitelně máme,“ prohlásil Stejskal.

Tvrzení ČAFH, že hráč nesmí přestoupit dříve, než půl roku před vypršením smlouvy s mateřským klubem zpochybňuje. „Hráči po celém světě přeci mění kluby daleko před skutečným ukončením jejich angažmá. Vždy jim stačí souhlas klubu, v němž mají platnou smlouvu, což je ve Vaškově případě Hradec. A opakuji, my souhlas v pátek dostali,“ uvedl Stejskal.

Významnou roli Plzně, v jejímž dresu hráč hostuje a Západočeši si tudíž nárokují právo jednat o hráčově budoucnosti, odmítá. „Mandát od vedení Viktorie jsme nepotřebovali, protože Vašek je v Plzni jen na hostování, které vyprší za půl roku,“ řekl Stejskal.

Náznakům, že by mohl skončit před disciplinární komisí, se podivil. „Je třeba znát fakta. My jsme měli naprosto všechny dokumenty, s Wolfsburgem jsme jednat mohli a pochopitelně v případě potřeby vše doložíme a obhájíme se,“ ujistil Stejskal.

Reklama

Související témata: