Hlavní obsah

Převrat na Letné, pistolník Lafata, hroby v Edenu... Žhavý podzim nenudil

Spousta gólů a žádná nuda, podzimní část fotbalové Gambrinus ligy rozhodně nenudila. Kanonýr David Lafata byl symbolem jasného příklonu k ofenzivě, vedoucí Sparta zase přikročila k personální obměně ve vedení a realizačním týmu. A třeba svérázný kouč František Straka vzbudil svým příchodem takovou nenávist a emoce, že v Edenu vyrostly na trávníku symbolické hroby... Nabízíme vám deset událostí, jež první část ligy charakterizují.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radost jabloneckého kanonýra Davida Lafaty.

Článek

1. Revoluce na Letné – Sparta vyhrála 13 ze 16 zápasů a získala 40 bodů, což se jí naposledy podařilo před 11 lety. Vedení však přesto odvolalo generálního sportovního manažera Jozefa Chovance a celý realizační tým. Odstartovalo tak revoluci, kterou by měl řídit Chovancův nástupce Jaroslav Hřebík. Cíl je jasný – vrátit Spartu do Ligy mistrů.

Sestava podzimu 2011 podle Sport.cz
Miller (2, Mladá Boleslav) – Gebre Selassie (6, Liberec), Jarošík (4, Sparta), Hejda (3, Příbram) – Breznaník (4, Liberec), Grajciar (3, Sparta), Horváth (3, Plzeň), Matějovský (6, Sparta), Pilař (4, Plzeň) – Lafata (7, Jablonec), Štajner (6, Liberec).
Čísla v závorce udávají, kolikrát byl hráč v sestavě kola.

2. Kanonýr Lafata – Soutěž má konečně mimořádného kanonýra. Osmnáct podzimních gólů jabloneckého Davida Lafaty je na domácí poměry zcela mimořádný počin. Tichý myslivec navíc těsně před Vánoci zdolal stovku a vstoupil do Klubu ligových kanonýrů.

3. Nenáviděný Franz – Nenávist je všemocná, dokázala na chvíli sjednotit i nesmiřitelné fanoušky Sparty a Slavie. Ti všichni byli zcela šokováni, když kovaný sparťan František Straka vzal džob v Edenu a nastoupil jako trenér sešívaných. V tu chvíli se stal nejnenáviděnějším mužem ligy, s jehož příchodem se fanoušci doteď nesmířili.

Na tréninkovém hřišti Slavie v Edenu se objevily čtyři hroby s kříži pro Aleše Řebíčka, Františka Straku, Miroslava Platila a Adama Řebíčka...foto: slavia ultras

4. Plzeňáci pro nároďák – Loňský úžasný podzim v domácí soutěži sice obhájce titulu nezopakoval a zatím je až třetí deset bodů za Spartou. Historickým postupem do Ligy mistrů ho však Plzeň trumfla a díky Jiráčkovi, Pilařovi a spol. navíc vydatně pomohla vzkřísit i národní tým, který se přes baráž probil na EURO 2012.

5. Bídná Morava – Jako by nestačilo, že po sestupu Brna zbyl Moravě mezi elitou už jen trojlístek klubů. Za vodou je pouze Slovácko, naopak Olomouc s Baníkem se topí. Hanáky položil odečet devíti bodů za starou korupční kauzu a jsou poslední. Také Ostrava je zoufalá a musí být ráda, že získala alespoň o tři body více.

6. Rozverný Liberec – Kouč Jaroslav Šilhavý byl známý jako vyhlášený obranář, po jeho příchodu do Liberce však začal Slovan udivovat útočnou smrští. Trio Breznaník, Rabušic a Štajner nasázelo dohromady 25 gólů. Liberec jich dal celkem 38, což je spolu s Plzní a Jabloncem nejvíc, a se ztrátou šesti bodů prohání ze druhého místa vedoucí Spartu.

Michal Breznaník z Liberce (druhý zprava) se raduje se spoluhráči z Liberce z branky.foto: Právo/Petr Hloušek

7. Obrozená Příbram – Za celou minulou sezónu vstřelila mdlá Příbram 22 gólů, letos jich má po podzimu již 28! Mladý kouč David Vavruška dělá při své první prvoligové štaci s mužstvem divy, místo nudy útočí a vítězí. Šestí Středočeši tak přezimují se stejným bodovým ziskem (27) jako mnohem ambicióznější Jablonec!

8. Návrat legendy – Pražská Dukla je po 17 letech znovu prvoligová. Sezónu začala s heslem „Návrat legendy“ a je mu nad očekávání věrná. Dvacet získaných bodů nováčkovi na střed tabulky bohatě stačí.

9. Šest odvolaných – Baník se postaral o unikát, vyměnil trenéra hned po 1. kole (Malura za Marka)... K výměně koučů pak sáhly ještě České Budějovice (Cipro za Kotrbu), Slavia (Straka za Petrouše), Žižkov (Nádvorník za Pulpita) a Olomouc (Chromý za Psotku). Šestá je teď Sparta, má se však za to, že zatímco GSM Chovanec skončil, první trenér Hašek bude pokračovat i v novém realizačním týmu.

Marek Jankulovski nedohrál ani první zápas za Baník Ostrava, pro zranění musel střídat.foto: ČTK/Petr Sznapka

10. Smolař Jankul – Nic než obrovská smůla. Po operaci kolena nehrál sedm měsíců, pak se přece jen rozhodl, že po odchodu z AC Milán ještě bude pokračovat v kariéře a vrátí se do Ostravy. Velký comeback internacionála Marka Jankulovského však trval pouze osm minut. Po nich opustil hřiště na nosítkách a zamířil na další operaci, takže mu znovu hrozí konec kariéry.

Tabulka střelců:
18 - Lafata (Jablonec), 9 - Breznaník, 8 - Rabušic, Štajner (všichni Liberec), Bakoš (Plzeň), Chramosta (Mladá Boleslav), 7 - Ondrášek (České Budějovice), Wágner, 6 - Koukal (oba Příbram), Lietava (Dukla), Mahmutovič (Teplice), 5 - Kweuke, Grajciar (oba Sparta), Kovařík (Jablonec), Hanousek (Dukla), Pilař (Plzeň).
Brankáři s čistým kontem:
9 - Švenger (Sparta), 7 - Filipko (Slovácko), 6 - Špit (Jablonec), Rada (Dukla), Grigar (Teplice), 5 - Miller (Mladá Boleslav), Lindr (Hradec Králové), Čontofalský (Slavia), Pietrzkiewicz (Ostrava), 4 - Sňozík (Bohemians 1905), Hruška (Příbram), Křížek (České Budějovice).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články