Hlavní obsah

Hašek, rekordman Novotný a Jílek, to by mělo být Hřebíkovo trio pro Spartu

zp, dosSport.cz

Generál Chovanec skončil, realizační tým byl kompletně rozpuštěn. Okamžitě po skončení podzimní části fotbalové sezóny začala ve Spartě personální revoluce a teď se s napětím očekává, kdo se lídra Gambrinus ligy ujme. Podle zpráv Sport.cz by pod novým generálním sportovním manažerem Jaroslavem Hřebíkem měl pracovat trenérský triumvirát Martin Hašek, Václav Jílek a Jiří Novotný.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Jiří Novotný (druhý zleva) se na Spartu možná vrátí ještě před dalším silvestrovským derby...

Článek

Sparta je momentálně bez sportovního šéfa i realizačního týmu, jenž byl po skončení podzimu kompletně rozpuštěn. Až však bude jmenován Chovancův nástupce, má právo sáhnout i po lidech, kteří už v posledním realizačním týmu působili.

„Ze čtrnácti odvolaných určitě nebude pokračovat celých sto procent. Já osobně bych odhadl, že zůstane mezi padesáti a devadesáti procenty posledního realizačního týmu. Spíš bych to viděl někde k nižší hranici,“ usmívá se nový místopředseda letenského představenstva Lukáš Přibyl.

Hned tři na sobě nezávislé zdroje Sport.cz se shodují v otázce trenérů. Novým generálním sportovním manažerem bude podle očekávání jmenován Jaroslav Hřebík, který se tak po dvou trenérských štacích vrátí na Letnou v nové roli.

Na rozdíl od svého předchůdce Chovance by však neměl při zápasech chodit na lavičku mužstva. Prvním koučem by pak měl zůstat Martin Hašek, který dostane nové asistenty Václava Jílka a Jiřího Novotného. Ze hry by tak měl vypadnout Aleš Jindra a také dlouholetý trenér gólmanů Jan Stejskal.

Trenér českých fotbalistů do 19 let Jaroslav Hřebík po příletu z mistrovství Evropy v Rumunsku. Koho si teď zvolí pro Spartu...?foto: ČTK/Roman Vondrouš

Hašek zůstane, olomoucká stopa nevede k Psotkovi

Setrvání Haška se všeobecně očekává. Sparta sice nedokáže projít do Ligy mistrů a letos vyhořela také v kvalifikaci Evropské ligy. V domácí soutěži však v posledních sezónách získávala stále víc a víc bodů, a tak není nutné pálit všechny mosty a je dobré zachovat určitou kontinuitu. Hašek je navíc Hřebíkův člověk, kouč na něj rád spoléhal již v dobách, kdy býval urputným hráčem.

Pokud jde o olomouckou stopu, skloňovalo se doposud jen jméno Zdeňka Psotky, který před koncem podzimu skončil jako kouč áčka Sigmy. Byla to však trefa těsně vedle – oním vyvoleným má být mladý Václav Jílek, Hřebíkův asistent u reprezentační devatenáctky. Jílek vedl také olomouckou U19 a za rok 2009 vyhrál anketu Trenér dorostu.

Martin Hašek by v novém realizačním týmu neměl chybět...foto: ČTK/Radek Petrášek

Čtrnáct titulů se Spartou – a návrat?

Zatímco Jílek je teď nejbližším Hřebíkovým spolupracovníkem a jeho příchod se tedy nabízí, největším překvapením bude asi druhý asistent. Jiří Novotný sice patří k žijícím ikonám Sparty a jeho čtrnáct mistrovských titulů již zůstane zřejmě navždy nepřekonatelným českým rekordem, jeho comebacku na Letnou v roli trenéra však dosud nic nenasvědčovalo. Jedenačtyřicetiletý internacionál stále nastupuje za Všenory ve středočeské 1. A třídě. A někteří jeho bývalí spoluhráči jsou zatím trenérsky dál, třeba Zdeněk Svoboda a Michal Horňák u letenského béčka.

Vedení klubu však potřebuje v realizačním týmu mít i vzhledem k fanouškům kovaného sparťana a je pravda, že většího než rekordmana Novotného by těžko hledalo.

Aspekt smíru s fanoušky je důležitý s ohledem na to, že vedení chystá také rozchod s mazáky Řepkou a Blažkem, což u části příznivců Sparty vyvolá hodně zlé krve.

Vedení Sparty má nový realizační tým představit v polovině prosince.

Reklama

Související témata: