Hlavní obsah

Horváthe, už skonči, říká plzeňský čekatel Darida

Karel FeltPrávo

V reprezentační fotbalové jednadvacítce patří plzeňský talent Vladimír Darida k oporám, tvůrcům hry. Ve Viktorii Plzeň sbírá minutu k minutě. Střídá většinou kapitána týmu Pavla Horvátha a čeká na větší šanci, ba dokonce na místo v základní sestavě.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Emanuelson z AC Milán (vpravo) před Vladimírem Daridou z Plzně

Článek

„V jednadvacítce jsem rád za každou nominaci a šanci. Tam hraji celkem pravidelně, ale v Plzni je to jiné... Pavel Horváth hraje většinu zápasů, na hřiště chodím na pár minut většinou za něho. Nemám s tím problém. Když dostanu šanci, snažím se dokázat, že na to mám. Ale vím, že musím čekat,“ říkal a vůbec na něm nebyla znát nějaká rozmrzelost.

„Od Pavla se pořád učím, na tréninku i v zápasech. On mě bere jako svého nástupce, takže mi poradí. Pavel je perfektní parťák i kamarád. Pro mne je cenné, že cítím jeho podporu,“ dodal a pak s úsměvem od ucha k uchu zdůraznil: „Ale říkám mu, aby už skončil a uvolnil mi místo.“

Fotbalový rok snů

Viktoria prožila fotbalový rok snů. „Získali jsme titul a postoupili do Ligy mistrů. V ní jsme si zahráli proti Barceloně a AC Milán a postoupili do jarní fáze Evropské ligy. Lepší to snad ani být nemohlo. Nejraději vzpomínám na poslední utkání s AC Milán v Edenu. Pět minut před koncem jsme prohrávali o dva góly, ale dokázali jsme vyrovnat a já byl u toho na trávníku, fakt paráda,“ zasnil se.

V zápase už po necelé půlhodině střídal zraněného Petra Jiráčka. „Máme s Petrem hodně společného. On si také místo v základu vybojoval tvrdou prací. Určitě nám bude moc chybět, ale šel do bundesligy a ve Wolfsburgu má šanci hrát. Ale jestli to budu právě já, kdo přijde na jeho místo, to si vůbec neodvážím říct. Budu o šanci určitě bojovat,“ říkal odhodlaně.

Dres od Abidala

Trenér Pavel Vrba má pro jednadvacetiletého mladíka slova chvály... „Je pracovitý, nežije ze svého talentu, a když přijde na hřiště, je pro mužstvo platný.“ Darida dokázal svoje kvality i v zápasech Ligy mistrů. „Když mi trenér řekl, že půjdu na hřiště, rozbušilo se mi srdce, ale na trávníku už jsem byl v pohodě,“ přiznal. Kromě vzpomínek bude mít i jinou památku... „Z Barcelony mám dres hvězdného Francouze Abidala, toho si moc cením. Z Milána mám De Sciglia, což je mladý hráč asi jako já. Budou mi připomínat ten fantastický podzim,“ dodal Darida.

Už nyní se těší na jaro. „Čeká nás náročná příprava, ale ještě v únoru Evropská liga. Schalke 04 je kvalitní, ale hratelný soupeř a pro fanoušky atraktivní. Snad s nimi budeme hrát v Plzni. Věřím, že u toho budu zase na hřišti,“ přál si Vladimír Darida.

Reklama

Související témata: