Hlavní obsah

Šokující, přezkoumejte výsledky! Fotbal se bouří proti Hniličkovu průzkumu

Praha
Aktualizováno

Korupční aféra okolo Romana Berbra dala prestiži fotbalu pořádný políček. Nechce však na sobě nechat štípat dříví. Profesionální kluby Ligové fotbalové asociace (LFA) se kategoricky ohrazují proti prezentovaným výsledkům průzkumu Národní sportovní agentury (NSA), který podle jejich přesvědčení hrubě neodráží reálné postavení fotbalu v české společnosti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Miroslav Zelinka uklidňuje emoce mezi Ladislavem Krejčím mladším ze Sparty Praha a Ondřejem Kúdelou ze Slavie během derby.

Článek

NSA v úterý uvedla, že fotbal v průzkumu nečekaně propadl. Z pohledu divácké atraktivity byl třetí u mužů, ale u žen se nedostal ani do první patnáctky. A pokud jde o žebříček atraktivity pro samotné provozování sportů, skončil fotbal až sedmnáctý. Ve společném hodnocení sportovců a nesportovců zvítězil bowling.

Fotbalisté rychle reagují. „Průzkum byl proveden a vyhodnocen velmi neprofesionálně, což potvrzuje také fakt, že se od interpretace jeho výsledku distancují i agentury, které se na sběru dat podílely a které uvádí NSA jako autory," zdůrazňuje LFA ve svém středečním prohlášení. Nad výsledky se podivuje také FAČR.

„Stejně tak jsou výsledky průzkumu nejenom v zásadním rozporu s celou řadou ukazatelů, které dlouhodobě sleduje jak LFA, tak i domácí a mezinárodní televizní společnosti nebo mezinárodní fotbalové organizace FIFA a UEFA, ale v některých případech i se zdravým rozumem," protestují fotbalisté.

Šéf NSA si za průzkumem stojí. „Ukazuje se, jak se společnost mění. Za našich mladých let by na předních místech byly fotbal a hokej. Teď se nám na předních místech umístily bowling, kuželky. Ukázalo se, kterým směrem společnost míří," řekl Milan Hnilička pro iSport.

Šéf NSA chce fotbalovému hnutí vzniklou situaci osobně osvětlit. "Ještě v úterý večer jsem o výsledcích výzkumu hovořil s šéfem Fotbalové asociace ČR (FAČR) panem Martinem Malíkem. Domluvili jsme se na osobním setkání, kde představitelům FAČR podrobně vysvětlíme metodiku celého výzkumu a zodpovíme otázky na nejasnosti," ujišťuje ve vyjádření pro média Hnilička.

Nesmíme žít z mýtů, říká analytik

„Že se fotbal umístil osmý ze sto pěti sportů, není propad. Já sám jsem jeho fanouškem, ale nesmíme žít z mýtů a mít klapky na očích. Je třeba si přiznat, že jsou v naší republice významné skupiny obyvatel, které vůbec nezajímá, nebo je zajímá jen velmi málo. Zejména pak ženy," poukazuje pro iDnes.cz hlavní koordinátor výzkumu Ondřej Špaček.

LFA poukazuje, že fotbal je globálně jednoznačně nejpopulárnějším sportem, a i v České republice má největší členskou základnu čítající zhruba 340 tisíc členů. Fotbalové televizní přenosy jsou zároveň nejsledovanějšími pořady na českých obrazovkách, nejenom v případě mezinárodních akcí typu mistrovství světa nebo Evropy, ale i v případě nejvyšší domácí soutěže. V neposlední řadě má Fortuna liga nejvyšší průměrnou návštěvnost ze všech sportů zmíněných v průzkumu.

„Šokující je také zjištění, že takto neprofesionálně získaná data by měla sloužit jako podklad pro přidělování národních dotací a zásadně tak ovlivnit budoucnost a rozvoj nejpopulárnějšího sportu v ČR," durdí se fotbalisté.

Ligová fotbalová asociace proto vyzývá NSA, aby nechala přezkoumat výsledky uvedeného průzkumu nezávislou a profesionální agenturou a jasně definovala účel a využití takového průzkumu. „Odmítáme také, aby takto provedený průzkum ovlivňoval výši dotací pro všechny sporty v České republice. LFA proto očekává, že s ní NSA neprodleně zahájí jednání o dalším postupu," píše se v závěru prohlášení.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: