Hlavní obsah

Rosický se tlačil do sestavy, vtipkuje Vrba. Jeho sparťanský debut rozsekla penaltová sága

Olomouc

Když jeho chlapci na Hané prohrávali o dva góly a domácí González ke všemu běžel sám na brankáře, pomalu se mohl s úspěchem ve své sparťanské premiéře loučit. Jenže letenští fotbalisté zvládli velký obrat a Pavel Vrba mohl po hektickém duelu se třemi penaltami slavit vydřené vítězství 3:2. „Co jsem se o mužstvu dozvěděl nejvíc? Že je čisté a s obrovskou morálkou, což je strašně důležité. Hráči zvedli prapor i za nepříznivého stavu 0:2 a dokázali přestát také penaltu sedm minut před koncem,“ cení si zkušený trenér.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Trenér Sparty Pavel Vrba během duelu v Olomouci

Článek
Fotogalerie

Až ve dnech a týdnech příštích zjistí, kolik neduhů týmu bude třeba odstranit.

Neschopnost proměnit pokutový kop k nim rozhodně patřila. Vždyť Sparta v sezoně využila z osmi penalt jen jedinou!

Paradoxně právě penaltová divočina Vrbův sparťanský debut v Olomouci rozhodla. Zatímco David Moberg Karlsson v obou případech uspěl, domácí Pablo González za stavu 2:2 sedm minut před koncem nikoliv. Florin Nita ho převezl, ve Spartě chytil již šestou penaltu z třinácti.

Sportovní ředitel Tomáš Rosický před jarem hlásil, že si vybral jednoho hráče, jemuž věří, že penaltové prokletí zlomí. Teď se jím stal švédský legionář, a hned dvojnásobně.

„Předpokládám, že se Tomáš sám chtěl dostat do základní sestavy. On by penalty proměňoval," vtipkuje Vrba na adresu Rosického, který mu dělal kapitána během jeho angažmá u národního týmu.

Švéd ho hned zaujal

Vrba vedl první trénink na Strahově ve čtvrtek. Moc času vsadit na správného exekutora tedy neměl.

„Když jsme za tři dny viděli individuální kvality hráčů, zjistili jsme, že David by měl exekuci zvládnout. Nikdy nejde až o rozhodnutí na hřišti. Před zápasem se hráči dozví, kdo z nich by měl na penaltu jít. Užší skupina je určena předem," vysvětluje Vrba.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Hlavní rozhodčí Pavel Franěk kontroluje videozáznam.

Pro obě penalty Sparty došel náhradník Libor Kozák. Střídání se Vrbovi povedla, i díky nim byl druhý poločas v podání jeho týmu mnohem lepší než první.

„Kádr je strašně silný, vyrovnaný, což může takový vyrovnaný zápas i rozhodnout," souhlasí kouč.

„Nový trenér neměl moc času. Ale řekl bych, že dokáže dát jasně najevo, co od nás na hřišti chce. Až budeme mít společně víc času, projeví se to," věří v rozhovoru pro klubovou televizi Karlsson.

Chvála je ostatně oboustranná. „David byl jeden z nejlepších ofenzivních hráčů v utkání," kvituje Vrba.

Videorozhodčímu pomohl boční pohled
Třikrát se na Hané kopala penalta, třikrát hlavní arbitr Pavel Franěk komunikoval s VAR Ondřejem Pechancem. Videorozhodčí pro O2 TV Sport všechny tři posuzované okamžiky rozebral.
65. minuta - olomoucký Zmrzlý versus sparťan Kozák
„Situace se nám zdála podezřelá, proto jsme hledali dostupný záběr. Z bočního pohledu jsme našli, že Zmrzlý do Kozáka kopl.“
81. minuta - sparťan Krejčí mladší versus olomoucký Daněk
„Tady jsme zkoumali dvě věci. Nejprve, jestli došlo k přestupku. A pak zadruhé, kde k němu došlo. Opět z bočního pohledu jsme viděli, že uvnitř pokutového území. Proto jsme kolegovi na ploše doporučili přezkum u obrazovky.“
90.+2 - olomoucký Greššák versus sparťan Kozák
„Tady došlo k evidentnímu držení, proto jsme mu do sluchátka jen potvrdili jeho verdikt.“

Reklama