Hlavní obsah

Pro Provoda už chystá kustod dres se žlutým číslem. V něm totiž hraje král asistencí

Praha

Maličkost, ale potěší. Lukáše Provoda určitě. V příštím ligovém dějství bude mít v Teplicích sice na dresu ještě číslo stejné barvy, jako spoluhráči, už v dalším kole ale na něm bude svítit jeho sedmnáctka žlutě. Po každých pěti odehraných dějstvích je totiž v nejvyšší fotbalové soutěži vyhlašován Král asistencí oceňovaný mimo jiné zmíněným žlutým číslem a čtyřiadvacetiletý slávistický záložník se díky dvěma gólovým nahrávkám v sobotním duelu s Pardubicemi už na něj může těšit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Provod oslavuje gól.

Článek

„Skutečně maličkost, ale hezká. Já byl ale odjakživa spíše nahrávačem a gólů jsem moc nedával. Ale budu se snažit, abych k asistencím také nějakou branku přidal," přiznával po sobotním zápase s Pardubicemi, v němž si o dres se žlutým číslem řekl.

Nejdřív naservíroval přímo božskou přihrávku Kuchtovi, po níž slávistický střelec jen hlesl: „Ten gól by měl patřit Lukášovi."

V úvodu druhého poločasu zase předložil balón ideálně Stanciuovi a rumunský legionář ho dalekonosnou střelou poslal za Boháčova záda.

„Nejsou to sice góly, ale jen asistence, i tak jsem rád, že mužstvu pomáhám," rozebíral Provod obě situace, které nesly jeho autogram.

„Při první jsem nejdřív myslel, že půjdu na bránu sám, ale pak jsem periferně zahlédl běžícího spoluhráče a přišlo mi lepší má nahrát, aby střílel do prázdné brány," připisoval si Provod větší zásluhu na Kuchtově gólu než na brance, kterou vstřelil Stanciu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie Praha Lukáš Provod a Jan Kuchta oslavují druhý gól během utkání proti Pardubicím.

„Tam jsem mu jen nahrál a on to hezky trefil."

Dvě gólové asistence mu každopádně vynesly dres se zmíněným žlutým číslem a jen stvrdily báječnou formu, do které se na jaře dostal.

„Sedlo si to. Už dřív trenéři tvrdili, že mě vidí spíš uprostřed středové řady než na kraji," připomínal předchozí českobudějovickou štaci i začátky ve Slavii.

„Ta pozice mu svědčí. Má tam větší volnost i víc kontaktů s míčem, takže může uplatnit své běžecké přednosti i práci s balonem," přitakává trenér mistrovského celku Jindřich Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Provod ze Slavie Praha a Martin Toml z Pardubic během utkání nejvyšší soutěže.

„S Nicem a Holim hrajeme navíc už delší dobu a je to znát," připomíná Provod.

„Přítomnost Stanciua, na něhož je zvyklý, mu opravdu svědčí, Holeš mu kryje záda, i s Kuchtou si rozumí. Proto dvě tři Lukášovy finální přihrávky či asistence v každém zápase. Proto je jedním z motorů našich výkonů a jedním z nejdůležitějších hráčů v mužstvu," doplňuje slávistický kouč, který teď má v týmu hned čtyři ligové premianty.

Brankáře Koláře s jedenácti vychytanými čistými konty v této sezoně, Simu a Kuchtu s jedenácti góly na kontě, což z nich a sparťanského Juliše dělá nejlepší ligové střelce a teď i Provoda, s osmi asistencemi i nejlepšího nahrávače v nejvyšší soutěži.

„Jedno, zda si asistence připisuji já nebo Nico, podstatné je, že kluci je proměňují, vyhráváme a sbíráme body. Celý tým šlape, naše hra funguje, jsme na sebe víc nároční, takže v každém zápase si připravíme šance nikoli na tři, ale i na pět víc gólů," pochvaluje si Provod formu Slavie i své stabilní místo v sestavě.

„Důležitější než žluté číslo na dresu ale je, aby bylo úspěšné mužstvo a získali jsme titul."

Reklama