Hlavní obsah

Jak sudí Lerch vysvětlil diskutabilní penaltu? Střet byl tak intenzivní, že se jednalo o přestupek, řekl

Všeobecný podiv vzbudil pokutový kop, který nařídil sudí Ondřej Lerch proti Brnu ve prospěch Liberce za stavu 0:0 v předehrávce 32. kola. Kamso Mara však penaltu neproměnil. Severočeši se sice záhy dostali do vedení, ale Zbrojovka dokázala v poslední minutě nastaveného času vyrovnat na konečných 1:1.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Vpravo Kamso Mara z Liberce po neproměněné penaltě. Vlevo Imad Rondič z Liberce.

Článek
Fotogalerie

K diskutovanému momentu došlo v 62. minutě. Do souboje o odražený míč vlétl v pokutovém území hostů Rudolf Reiter s Michalem Fukalou. Hráč Brna byl u míče dříve a v pádu ho stačil odkopnout do bezpečí. Následně došlo ke kontaktu nohou obou hráčů a sudí Lerch nařídil trestný kop. Jak své rozhodnutí vysvětlil?

„Inkriminovaný okamžik, tedy střet, jsem viděl z mého bočního postavení velmi dobře. Míč byl dva metry v pokutovém území a došlo ke střetu dvou hráčů. Nejdřív hráč hostů Reiter odkopl míč a noha mu pokračovala dál ve směru odkopu míče. Intenzivně trefil, to znamená podrazil, kopnul hráče domácích Fukalu. Z mého pohledu byl střet tak intenzivní, že se jednalo o přestupek, i když míč už byl odehraný. Jelikož se incident odehrál v pokutovém území, nařídil jsem pokutový kop," vysvětlil svůj verdikt sudí Ondřej Lerch.

Jeho ortel posvětil i videorozhodčí. „Samozřejmě takovou situaci vždy kontrolujeme pomocí VAR. Rozhodčí Karel Hrubeš se na záběr podíval, popsal jsem mu ho stejně jako před chvílí a řekl mi, že ze svého pohledu to vidí úplně stejně, že intenzita byla brána jako přestupek. Proto mi potvrdil pokutový kop, který následně domácí neproměnili," dodal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Ondřej Lerch na archivním snímku.

Penaltu si obhájí, ví Berkovec

„Proč byla nařízena penalta, k tomu se vyjadřovat nebudu," ucedil hostující kouč Richard Dostálek. „V první okamžik jsem viděl, že je to faul na našeho, proto se asi strhla taková slovní potyčka, ale jestli bylo video, tak to asi viděli a obhájí si to," okomentoval situaci gólman Brna Martin Berkovec.

Trestný kop Mary skvěle vystihl skokem ke své pravé tyči a držel brněnské naděje. Překonal ho až hlavou v 77. minutě střídající Jhon Mosquera, jenže ve třetí minutě nastaveného času vyrovnal na 1:1 Antonín Růsek.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Brna Martin Berkovec.

Reklama

Související témata: