Hlavní obsah

Rozhodčí Spartu nejdřív poškodili, pak jí pomohli. A co penalta v Liberci?

Aktualizováno

Několik sporných momentů tradičně vyvolalo velké emoce. Komise rozhodčích posuzovala zápasy fotbalové Fortuna ligy z minulého týdne. Gól Plzně na Spartě neměl platit, stejně jako neměla být uznána vítězná branka Letenských při přestřelce v Mladé Boleslavi. Sudí Ginzel naopak správně neuznal trefu domácího Matějovského. Liberec pak neměl kopat penaltu proti Brnu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Ondřej Ginzel během utkání Mladá Boleslav - Sparta Praha.

Článek

Letenští si nejprve mohli právem stěžovat. Ve středeční dohrávce Sparty s Plzní (3:1) sudí poškodili letenský tým, protože neregulérní branku vstřelil hostující Jakub Brabec.

Rozhodčí Ondřej Pechanec i VAR Pavel Franěk chybovali v 11. minutě, kdy u Brabcova vedoucího gólu po rohovém kopu přehlédli ruku jeho plzeňského spoluhráče Zdeňka Ondráška. Spartě pak trvalo prakticky celý zápas, než skóre otočila.

„Nikdy to nedělám, ale tentokrát si dovolím říct, že výsledek byl ovlivněný rozhodčím," stěžoval si pro změnu v neděli trenér Karle Jarolím poté, co jeho Mladá Boleslav podlehla Spartě 4:5. Středočeši jsou přesvědčeni, že Ondřej Ginzel stranil soupeři.

Podle komise rozhodčích neměl platit pátý gól Sparty. Matěj Polidar totiž skóroval poté, co Pražané rozehráli standardní situaci z místa, kde nedošlo k přestupku.

Boleslavský Radim Řezník na polovině hřiště fauloval Adama Hložka, jeho spoluhráč David Moberg Karlsson míč bleskově poslal rozběhnutému Polidarovi a sparťanský žolík samostatný únik v první minutě nastavení proměnil. Karlsson však přímý volný kop rozehrál ze špatného místa.

Matějovského gól správně neplatil

V dalších sporných momentech se komise za Ginzla naopak postavila.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Matěj Polidar ze Sparty Praha oslavuje gól na 5:3 během utkání v Mladé Boleslavi.

Ve 25. minutě po intervenci videorozhodčího Emanuela Marka správně neuznal gól domácího Marka Matějovského kvůli ofsajdu Michala Škody. V pořádku byla i penalta pro Spartu v 53. minutě za faul Dominika Preislera na Tomáše Wiesnera.

Pokud jde o další zápasy, k největšímu přehmatu došlo v páteční předehrávce 32. kola mezi Libercem a Brnem (1:1). Slovan neměl po hodině hry kopat penaltu, protože Rudolf Reiter ve skluzu čistě vypíchl míč domácímu Michalu Fukalovi. Videorozhodčí Karel Hrubeš nedoporučil hlavnímu arbitrovi Ondřeji Lerchovi přezkum situace a jen potvrdil jeho verdikt na hřišti. Domácí Kamso Mara penaltu neproměnil.

Reklama