Hlavní obsah

Zásadní změna, už od neděle může na stadiony více fanoušků

Aktualizováno

Ligová fotbalová asociace v reakci na vydané mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví upravuje pravidla pro členské kluby s ohledem k možnému zaplnění stadionů při ligových utkáních. Podle upraveného Protokolu opatření LFA bude nově možné za určitých okolností naplnit diváky až 100 % kapacity stadionu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanynka v roušce během utkání Sparta - Zlín.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví v reakci na příznivější vývoj epidemických čísel v zemi rozhodlo o úpravách v podmínkách pro pořádání všech sportovních akcí, mezi které se řadí utkání první i druhé ligy. Na základě těchto pravidel mohou kluby od 1. srpna na svých domácích utkáních postupovat dvěma způsoby.

Pro případ, že bude návštěva na zápase omezena na maximálně 7 tisíc diváků (u stadionů s nižší kapacitou než 7000 nebo u větších stadionů z rozhodnutí klubu), tak se všichni návštěvníci musejí prokázat jedním z následujících dokladů o bezinfekčnosti:

• negativní PCR test absolvovaný nejdéle 7 dní před utkáním

• negativní antigenní test absolvovaný nejdéle 72 hodin před utkáním

• certifikát o prodělaném očkování, od jehož dokončení (druhá dávka či jednodávková vakcína) před utkáním uplynulo alespoň 14 dní

• potvrzení o prodělané nemoci covid-19 v průběhu uplynulých 180 dní před utkáním

Foto: Petr Horník, Právo

Fanoušci Slavie Praha slaví ligový titul.

„Přístup klubů především z druhé nejvyšší soutěže, které mají menší stadiony, se tedy nebude muset nijak měnit proti pravidlům ze začátku letošní sezony. Tam mohou v plné míře navštívit zápasy všichni diváci testovaní nebo očkovaní anebo ti s prodělaným covidem. U většiny prvoligových klubů s většími stadiony bude kladen důraz především na očkované fanoušky, kteří mohou naplnit ligové stadiony nad rámec tří tisíc až do plné kapacity," vysvětluje Dušan Svoboda, předseda Ligového výboru LFA.

V případě, že klub na své utkání pustí více než 7 tisíc diváků, tak možnost prokázat se negativním výsledkem testu bude platit jen pro tři tisíce z celkového počtu návštěvníků a všichni ostatní diváci až do plné kapacity stadionu se musejí prokázat buď dokladem o prodělání nemoci v posledních 180 dnech, nebo certifikátem o dokončeném očkování před nejméně 14 dny.

David Lafata se stal patronem nadačního fondu Zelený životVideo: LFA

Ligový výbor LFA schválil novou verzi Protokolu opatření, ve které bylo kromě kapacit stadionů upraveno několik souvisejících opatření. Nový předpis pro členské kluby LFA bude v souladu s Mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví platit od neděle 1. srpna.

„Není to samozřejmě šťastné rozhodnutí, protože v sobotních utkáních budou platit ještě jiná pravidla než v neděli. V rámci Ligového výboru jsme se však rozhodli umožnit fanouškům dorazit ve vyšším počtu už na nedělní zápasy a nový protokol tak bude platný od neděle," říká Svoboda.

Reklama

Související témata: