Hlavní obsah

Mandous se dočkal, nulu ale při debutu ve slávistické bráně nevychytal

Praha

Dva měsíce si musel počkat. Při čtyřech kvalifikačních duelech o Ligu mistrů a Evropskou ligu vysedával na lavičce náhradníků, v pěti předchozích ligových zápasech na tom byla letní akvizice Slavie Aleš Mandous stejně. „Skutečně to bylo hodně dlouhé, vždyť já naposledy chytal někdy před třemi měsíci,“ přiznával, když se v novém angažmá konečně dočkal v nedělním střetnutí se Slováckem premiéry. Hned ale slavil výhru 2:1, kterou podpořil parádním představením mezi tyčemi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Slavie Praha Aleš Mandous zasahuje během utkání se Slováckem.

Článek
Fotogalerie

Brankářská jednička mistrovského týmu Ondřej Kolář měla přednost. Chytal zraněný, chyboval, přesto na něho trenér Jindřich Trpišovský sázel. Tak jako po tři a půl roku, co Kolář do Edenu přišel, aby od té chvíle své konkurenty mezi tyče vlastně nepustil. Nebo je tam pustil zcela výjimečně, což se za zmiňovanou dobu stalo pouze patnáctkrát.

Mandous na tom byl stejně jako Kovář, Markovič, Vágner či Stejskal. A nic mu nebylo platné, že si na předchozí olomoucké štaci vysloužil místo v reprezentaci, se kterou se podíval na evropský šampionát. Také jen podíval, protože Tomáš Vaclík ho v národním týmu také nepustil mezi tyče.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Slavie Aleš Mandous a trenér brankářů Radek Černý.

Takže EURO a potom Slavia ve stejném módu. Trénink, lavička, trénink.

„Možná, že právě dlouhé čekání Alešovi prospělo," poznamenal slávistický kouč Jindřich Trpišovský, když Mandouse konečně postavil v nedělním utkáním se Slováckem.

Předchozí zápas v Karviné totiž dochytal Kolář se zlomeným žebrem a reprezentační přestávka nebyla zase až tak dlouhá, aby se uzdravil a do brány se vrátil.

„Ondra je jedničkou, nemám s tím problém. Vždyť vychytal Slavii několik titulů," dával Mandous na srozuměnou, že je s vysedáváním na lavičce smířený a role věčného náhradníka ho neirituje.

Přesto byl na premiéru v bráně mistrovského týmu natěšený. Zvlášť v Edenu, a navíc proti soupeři, proti němuž se mu na předchozí štaci dařívalo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Slavie Aleš Mandous mohl po premiérovém ligovém vystoupení v dresu Pražanů slavit výhru. Čisté konto proti Slovácku ale neudržel.

„Dvakrát jsme proti němu v loňské sezoně ještě v olomouckém dresu vychytal nulu, a i to mě před premiérou uklidňovalo," vzpomněl si devětadvacetiletý brankář na zápasy, které mu vyšly.

I premiérový v Edenu se mu povedl.

„Jsem z něho nadšený, chytal skvěle. A i nohama hrál dobře. Vydařený první start a vstup do nového angažmá je pro něho hodně důležitý," kvitoval kouč Slavie výkon Mandouse, pro něhož rozhodně nešlo o jednoduchý zápas.

Jednapadesát minut čekal, než na něho vyslal Sadílek vůbec první střelu, zatímco jeho protějšek v bráně hostů Filip Nguyen inkasoval z kopačky mladého Samka už po čtyřech minutách, aby pak byl v permanenci vlastně neustále.

To debutant ve slávistické bráně se s míčem se potkával pouze při odkopech od brány a v první půli dvakrát, když ho deset minut před přestávkou zapojili obránci do kombinace.

„Využívali mě, chtěli, abych se dostal do hry a zvykl si na styl a tempo," přiznával, že i to patřilo k jeho debutu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie Praha oslavují gól.

První vážný zákrok, s nímž se vytasil v 54. minutě, samozřejmě také. Sadílek se před ním zjevil v obrovské šanci a on ji zlikvidoval.

„Ten zákrok byl od něho skutečně skvělý," ocenil Trpišovský, že Mandous mužstvo podržel.

„Naštěstí jsem byl na zemi včas, dal do střely ruku a balon jsem nevyrazil, ale chytil," ulevilo se Mandousovi, že mužstvu pomohl k výhře.

Jen inkasovaný gól v poslední minutě ho mrzel. „Škoda, s čistým kontem by byla premiéra ještě lepší. Bořil sice u Vechety byl, ale ten napálil balon a já ho viděl v poslední chvíli. Ale hlavně že jsme vyhráli," vykládal poté, co Slavia natáhla sérii ligových zápasů bez porážky už na kótu s číslem 52, protože střídající Tecl její vedení jistil už před obdrženou brankou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotalový útočník Slavie Stanislav Tecl se trefil v lize do sítě Slovácka.

„Však mi spadl kámen ze srdce, když v nastaveném čase hlavičkoval Navrátil vedle mé brány. Hráli jsme pasivně, zalezli jsme," ulevilo se Mandousovi, že Slovácko v hektickém závěru odmítlo vyrovnání, které se mu nabízelo.

Reklama