Hlavní obsah

Úspěchy, pařby, točení volantem i smrt kamarádů. Limberský pokřtil svoji knihu

Borec, který s Plzní získal pět titulů, třikrát si zahrál Ligu mistrů. Ve své kariéře se ale také natropil skopičin i hloupostí. S parťáky ze zlaté éry fotbalové Plzně prožil nesčetně pařeb, ze kterých mnohdy dorazili rovnou na dopolední trénink. Jedna z nejkontroverznějších postav českého fotbalu poslední dekády, ikona Viktorie David Limberský, celou tuto story popisuje ve své knize Byla to jízda. Pokřtil ji ve středu, kmotrem byl majitel klubu Adolf Šádek.

Foto: Robert Neumann

David Limberský při křtu svoji knihy s majitelem Viktorie Plzeň Adolfem Šádkem (vpravo).

Článek

„Jsem rád, že to šéfík pan Šádek vzal. Domluvili jsem se, že kniha vyjde až po kariéře. Vznikala čtyři roky, čekalo se na můj konec. Ten nastal po uplynulé sezoně. Věřím, že se bude dobře číst," prohlásil Limberský. „Je fajn, že David knížku napsal, zaslouží si ji. Ale jsem zároveň rád, že už další neplánuje," doplnil s úsměvem Šádek.

Na křest do klubové Síně slávy v areálu Doosan Arény dorazil současný tým Viktorie včetně kouče Michala Bílka. Před slavnostním aktem běžel na obrazovkách sestřih Limberského gólů a velkých zápasů. Byl naměkko.

„Manželka mě při tom chytla za ruku, emoce pracovaly. Ale dal jsem to bez slz, což jsem si přál," prohodil Limberský, kterému se pochopitelně nejlépe popisovaly úspěchy a oslavy. „Kdy se nám dařilo a také hezky pařilo. Nejhůř se mi naopak popisovala smrt mých kamarádů Čiši, Rajtyho a Biziho. Tam to bylo hodně smutný," vzpomněl Limberský na bývalé parťáky Mariána Čišovského, Františka Rajtorala a Davida Bystroně, kteří se na zápasy Viktorie dívají už nějaký čas z fotbalového nebe.

V knížce je otevřený. Vyjadřuje se v ní úplně ke všemu, co zažil nebo co spáchal. I k nehodě v opilosti i následnému gestu s volantem. „Je tam všechno, co lidi očekávají. Nic není tabu. Je to absolutně otevřená knížka," uzavřel Limberský.

Reklama

Související témata: