Hlavní obsah

Poslední mohykán zlaté éry Plzně: Byli jsme smečka vlků, což už teď není!

Plzeň
Aktualizováno

V nadsázce se dá říct, že měl v létě už sbalené kufry a stál na peróně plzeňského nádraží. Klub mu oznámil, že s ním už dál nepočítá. Jenže fotbalový bůh se k obránci Radimu Řezníkovi zachoval přívětivě. Byť za cenu zranění spoluhráčů. Ve stavu personální nouze ho kouč Bílek povolal zpět. Výsledek? Řezník prožívá nejproduktivnější sezonu kariéry. Dal v lize už tři góly, k nim přidal dvě asistence. A s Plzní vede ligu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Plzně Radim Řezník se raduje z gólu proti Českým Budějovicím.

Článek

Štípete se občas, jestli se vám tohle všechno nezdá?

Lidé mi říkají, že jsem chytil ve Viktorce druhý dech. Nechci ale tvrdit, že jsem byl předtím v krizi. Každopádně, v Plzni mi v zimě řekli, že se mnou dál nepočítají. Verdikt jsem respektoval, jaro jsem strávil na hostování v Mladé Boleslavi. Rozmýšleli jsme pak s manželkou, co dál, čekali jsme druhé dítě. Pak se zranili kluci a...

...vy jste dostal od kouče Bílka šanci a pevně ji držíte.

Kádr se v létě zužoval, skončili Tomáš Hořava a Honza Kovařík. Pokračovalo budování nového týmu. A já si hledal angažmá. Pak se zranili kluci z obrany, odjel jsem na soustředění. S tím, že se po něm uvidí. No, jsem tady. (směje se)

Cítíte satisfakci?

Fotbal je takový, nevíte dne ani hodiny. V neděli slavíte titul, ve středu může být všechno jinak. Jsem šťastný, že jsem šanci čapnul. Jsem rád za sebe, že jsem se ujistil, že na to mám. Myslím, že jsem přesvědčil i všechny lidi kolem.

Stála situace až tak, že jste byl v létě jednou nohou z Plzně?

Až takhle ne. Prostě jsem si sháněl nový klub, což ale v této době není jednoduché. Navíc bylo Euro, přestupy se rozjížděly až po šampionátu, kdy pomalu začínala česká liga. Situace se vyřešila úplně nejlíp, jak mohla.

Jste překvapený ze svých čísel?

Do šancí jsem se dostával i předtím, teď mám štěstí, že je proměňuju. Jsem ve správném čase na správném místě, možná jsem i klidnější. Stejně tak je klika, že kluci z mých přihrávek dají gól. Nic speciálního ve své hře jsem nezměnil. Hlavní ale je, že se daří výsledkově mužstvu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňští střelci oslavují. Beauguel a Řezník slaví jednu z branek v síti mladoboleslavského týmu.

Vaše góly a asistence nesou Viktorii body, po 11 kolech vede ligu. Jede Plzeň, která tvoří nový tým a finančně se nemůže srovnávat se Spartou ani se Slavií, nad plán?

Samozřejmě jsem takovou jízdu úplně nečekal. O titulu se nemluví. Změnil se kádr. Víme, herně nejsme v topu, ale výsledky máme. Dokážeme otáčet zápasy, ukazuje se síla týmu.

Co ukončil kariéru David Limberský, jste posledním mohykánem zlaté plzeňské éry. Nakolik jiný je současný tým Viktorie oproti tehdejší specifické partě kolem Horvátha? Je kabina tišší?

Pan Šádek nás nazýval smečkou vlků. Což teď už není. Neříkám, že nezajdeme společně na večeře, ale samozřejmě je to trochu jiné. V Plzni byla specifická kabina. Nynější je ale také super, není žádný problém.

Milan Petržela, rodák z Vyškova, po letech ve Viktorii prohlásil: Já su Plzeňák. Co vy, odchovanec Baníku?

Cítím to podobně jako Milan. V Plzni jsem zažil neskutečné sezony, kdy jsme vyhrávali tituly a stáli jsme v Lize mistrů proti Barceloně, Realu, Bayernu, Manchesteru City... Baník mě vychoval, jsem mu vděčný. S rodinou se ale asi usadíme natrvalo v Plzni.

Reklama

Související témata: