Hlavní obsah

Někteří musejí přidat! Když se daří, umí hrát každý, káral Trpišovský slávisty

České Budějovice

Zachránili bod! Fotbalová Slavia při nedělní ligové bitvě v Českých Budějovicích odvrátila blamáž, když o pauze prohrávala o dvě branky. Nicméně z posledních pěti soutěžních zápasů zvítězila v jediném. A to je pro české šampiony neradostná bilance. Tím spíše, že výkon na jihu Čech měl k mistrovské jízdě znovu daleko.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Peter Olayinka ze Slavie během utkání v Českých Budějovicích

Článek
Fotogalerie

Někteří musejí přidat, zlobil se Trpišovský

Pravda, Slavia mohla v úvodu zápas rozhodnout při dvou obrovských šancích. Jenže Schranz ani Olayinka tutovky nevyužili, pak dvakrát udeřili Jihočeši a hostující tým připomínal boxera po těžkém zásahu čekajícího na ránu z milosti.

Bojácný a alibistický výkon, bez důrazu a zaujetí.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Zleva Alexander Bah ze Slavie a Jakub Hora z Českých Budějovic.

„Někteří hráči musejí přidat. Oni si uvědomují, kde hrají. Ale musejí týmu pomoci více, musejí bojovat a ukázat touhu zlomit nepříznivý vývoj. Nesmí se bát a schovávat se, protože pak jsme zranitelní," přemítal trenér Slavie Jindřich Trpišovský po zápase v Českých Budějovicích, aniž by byl konkrétní a jmenoval některého z borců, k nimž výtka mířila.

Po obrátce nasadil Lingra, Kuchtu a Ševčíka, čímž Slavii zachránil. Trojice dravců hru Pražanů rozpumpovala, strhla spoluhráče a Pražané mohli klidně vyhrát. Domácí však zachránil opakovaně skvělý Vorel.

„Nepříznivý vývoj s námi strašně zamával. Bojeschopnost týmu šla dolů. V druhé půli jsme klidně mohli zápas úplně otočit, ale naše efektivita... Z více jak desítky dobrých příležitostí jsme dali jediný gól ze hry. To je smutný a hlavní důvod, proč jsme nevyhráli," posteskl si Trpišovský.

„Fakt, že jsme zase doháněli manko, však není výsledkem nějaké smůly. Je to vždy důsledek chyby, kterou vyrobíme. A většinou ještě neproměníme dvě tři šance, což na psychiku hráčů nepůsobí moc dobře," krčil rameny Trpišovský.

Klíč k obratu viděl právě v mentalitě střídajících hráčů. „Když se daří, umí hrát každý. Pravá kvalita se však ukazuje v okamžiku, kdy se nedaří. Máme v sestavě velké procento hráčů, kteří nejsou na Slavii zvyklí," poukázal trenér Slavie na velkou letní obměnu v kádru.

„Třeba David Zima to měl snadnější, když měl kolem sebe Coufala, Kúdelu, Holeše a další zkušené mazáky. Proto je pro nás důležité, že se vracejí Kuchta, Lingr či Ševčík, o které se můžeme opřít," naznačoval Trpišovský, že jak se bude Slavii vyprazdňovat marodka, půjdou i její výkony nahoru.

Reklama