Hlavní obsah

Julínek míří za chybu na Spartě do druhé ligy, Hrubeš s ním! Dočkal měl být vyloučen

Aktualizováno

Přezkoumal na pokyn videorozhodčího situaci na monitoru, rozhodl se však špatně. Komise rozhodčích FAČR se proto rozhodla za chybu v utkání Sparta - Mladá Boleslav omezit delegaci Pavlu Julínkovi na čtyři kola a zároveň jej přeřadit na seznam rozhodčích druhé ligy. Předseda Radek Příhoda potvrdil, že hlavní sudí měl v 74. minutě vyloučit letenského Bořka Dočkala za faul ohrožující zdraví Michala Hlavatého, nikoliv mu jen udělit žlutou kartu. Stejný trest dostal Karel Hrubeš za zápas Plzně s Jabloncem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal ze Sparty Praha a rozhodčí Pavel Julínek během utkání s Mladou Boleslaví.

Článek

Hosté z Mladé Boleslavi se cítili poškozeni. Podle nich měl být Dočkal za faul na Hlavatého v 74. minutě vyloučen. „Co mám zprávy, měl dostat Bořek červenou a my dohrávat proti deseti," utrousil trenér Karel Jarolím.

„Pak měl ale ještě předtím být vyloučen také Matějovský za dohrání Čelůstky. Když dostal žlutou, je i na druhé straně karta stejné barvy namístě," ohradil se domácí kouč Pavel Vrba.

„Zákrok jsem neviděl, ale videorozhodčí mě upozornili, ať jdu k monitoru přezkoumat případnou červenou kartu. Neviděl jsem vysokou intenzitu faulu, za mě byla střední, a ne vysoká, proto jsem se rozhodl pro žlutou," vysvětlil rozhodčí Pavel Julínek pro O2 TV Sport.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Julínek sleduje videozáznam.

Komise rozhodčích se na svém pondělním zasedání postavila na stranu Mladé Boleslavi. Zatímco Matějovský podle ní dostal správně jen žlutou kartu, Dočkal měl být vyloučen.

"Rozhodčí měl na základě VAR vyloučit domácího hráče za surovou hru. Faulující hráč ohrozil svým zákrokem zdraví soupeře," argumentuje předseda komise Radek Příhoda.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Karel Hrubeš diskutuje s hráči (zleva): Guelor Kanga, Milan Škoda a Florin Nita během derby.

Jeho tribunálu už došla trpělivost. Spolu s Julínkem posílá do druhé ligy také Karla Hrubeše. V utkání Plzně s Jabloncem mylně odvolal penaltu pro Viktorii a neudělil červenou kartu Tomáši Malínskému. Komise mu přičetla k tíži také další chyby v předchozích kolech.

Hrubeš nařídil penaltu poté, co ve 40. minutě jablonecký Malínský v šestnáctce zatáhl za rameno Havla. Po zásahu videorozhodčího Jiřího Adama a následné osobní kontrole u monitoru ale Hrubeš zrušil pokutový kop i původní žlutou kartu pro Malínského.

"Rozhodčí nejprve správně nařídil pokutový kop pro domácí za držení, měl ale místo žluté karty udělit kartu červenou, protože se jednalo o zmaření zjevné brankové možnosti. Na základě nesprávné intervence VAR poté rozhodčí nesprávně pokutový kop odvolal," vysvětluje Příhoda.

Reklama

Související témata: