Hlavní obsah

Problémy Baníku s brankáři způsobila neustálá hrozba sestupu

Ostrava

V jarních bojích o záchranu ve fotbalové lize bude Baník Ostrava zřejmě muset spoléhat jen na mladé brankáře. Mají sice talent, ale žádné zkušenosti. Na vině je fakt, že klub v posledních sezónách hraje stále jen o záchranu.

Foto: Aleš Krecl

Gólman Jiří Pavlenka zasahuje před spoluhráčem Benjaminem Vomáčkou a záložníkem Frýdku-Místku Jiřím Peškem.

Článek

Problém brankářů začal být palčivý, když na podzim nesplnil očekávání osmadvacetiletý odchovanec Antonín Buček. Na posledních pět utkání šel proto do brány třiadvacetiletý Michal Bárta, zapůjčený na hostování ze Sigmy Olomouc, a úkolu se zhostil výborně. Kde se ale stala chyba, že dříve fungující „továrna na brankáře" z Bazalů nevyprodukovala gólmana, takže si ho Baník musel půjčit?

„Až do loňského roku jsem byl zodpovědný za výchovu talentů já," bez vytáček Právu přiznal někdejší generální manažer Verner Lička. „Když jsem v roce 2007 do funkce přišel, žádný zajímavý brankářský talent na Bazalech nebyl. Půl roku přede mnou ale přišel tehdy patnáctiletý Jakub Andrejko (ročník 1991) a po něm do brankářské školy Pavla Srníčka velice šikovní Jiří Pavlenka (1992) a Patrik Macej (1994). Není pravda, že jsme výchovu zanedbali. Jsem si jistý, že nejméně dva z nich budou špičkoví."

Na Pavlenku, který pravidelně chytal za béčko třetí ligu, pějí odborníci chválu. „Ohromný talent, myslím, že z fleku může chytat ligu," prohlásil o něm internacionál a nyní trenér a manažer.

Pietrzkiewicz utekl do Ázerbájdžánu

Podle Ličky měl být současnou jedničkou čtyřiadvacetiletý Polák David Pietrzkiewicz. „Jeho odchod byla velká chyba. V Ázerbájdžánu se prosadil tak výrazně, že dostal nabídku na občanství s vizí chytat za národní mužstvo."

Pietrzkiewicz šance od trenérů dostával, ale popudil si fanoušky, když pustil několik hodně laciných gólů. „Ale i Mikloško, Srníček nebo Laštůvka se vyučili na chybách. Nikdo ze základní školy neskočí na vysokou," namítl Lička. Připustil ale, že je velký rozdíl pustit na hřiště mladého útočníka, anebo do branky nezkušeného gólmana. Smůla Andrejka a Pavlenky je v tom, že v posledních letech se Baník vždy zachraňoval až do posledních kol, proto nebyla odvaha dát jim šanci.

Trenér Martin Pulpit, jenž v závěru podzimu přijal úkol Baník zachránit a ze čtyř utkání získal s týmem devět bodů, stojí před těžkým úkolem. Kvůli ekonomickým problémům klubu ostříleného gólmana odjinud asi nedostane. Na zkoušku sice přijel šestatřicetiletý Winter ze střížkovských Bohemians, ale záhy zase odjel.

„Kdo nakonec bude jedničkou, rozhodneme až na konci přípravy. Hlavní slovo bude mít trenér brankářů Vítězslav Rejmon," oznámil Pulpit a dodal, že respektuje realitu.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 Karviná - Bohemians 1 : 1 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  4 : 3 Sparta - Ostrava 4 : 3 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice