Hlavní obsah

Chudák Pepi Bican se musel dívat na další prohrané derby, jež bylo duelem dvou světů

Praha

Choreo vyšlo sešívaným na jedničku. Legendární slávista Pepi Bican, který by se 25. září dožil sta let, shlížel na sobotní fotbalové derby se Spartou z obřího transparentu v nadživotní velikosti. Kdyby ještě žil, měl by smíšené pocity. Slávisté se na jednu stranu konečně hecli a udělali z utkání drama. Na stranu druhou se však jen potvrdilo, že derby předposlední Slavie s vedoucí Spartou je střetem dvou rozdílných světů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marcel Gecov ze Slavie zastavuje skluzem únik sparťana Kamila Vacka.

Článek

Nepropadli, to je jisté. „Nemám z derby strach. Pro motivaci je to ideální zápas a tuším, že Slavia předvede dobrý výkon. Zůstává jen otázkou, zda bude stačit na nějaký bodový zisk," nechal se v týdnu pro Sport.cz slyšet internacionál Vladimír Šmicer.

Jeho předpoklad se naplnil. Červenobílí bojovností a disciplínou, kterou mužstvu vtiskl nový kouč Miroslav Koubek, drželi favorita dlouho v napětí. Za bezbrankového stavu měli šance, první gól inkasovali z přímého kopu, který neměl být. Na body nakonec zase nedosáhli, poslední Znojmo už je jen o bod horší.

V Edenu chybí jedna generace – Minulé vedení Slavie rozprodalo jednu silnou generaci. Posuďte jen následující sestavu: Valeš - Vrzal, Eliáš, Dejmek, Jablonský - Hanousek, Vácha, Vaněk, Dočkal, Kovařík - Pekhart.

Nejste sami, komu se líbí. Problém je, že všichni tito odchovanci Slavie kopou jinde. A co čert nechtěl, právě exslávisté v rudém dresu derby rozhodli. První trefu obstaral z přímého kopu Vácha, druhou zařídil Dočkal, jehož centr si v nastavení do vlastní sítě srazil stoper Bortel.

„Prostě zákon schválnosti. Nebo spíše důsledek kádrové politiky a ekonomického chování v minulosti," poukázal trenér Koubek, který musel do základní sestavy postavit šest Slováků a jednoho Kapverďana...

Na Letné je teď přetlak – Také Spartě se za minulá období dají vyčítat různé kádrové veletoče. Momentálně však disponuje mužstvem, které je silné, perspektivní a odchovanci v něm hrají důstojnou roli. Trenér Vítězslav Lavička nemusí na rozdíl od svého protějšku za pochodu látat sestavu.

Má opačný problém, na několika místech řeší přetlak hráčů. Třeba uzdravující se světoběžník Ujfaluši zatím nechybí, protože na stoperu se chytil mladý Brabec. Autor pěti podzimních gólů Bednář stále jen střídá, na lavičku usedají i mazák Matějovský nebo mladý Konaté, který by se mohl svou rychlostí brzy prosadit.

Ve vzájemném měření je to samozřejmě znát. I když Slavia dře, směrem dopředu nemá co nabídnout. „Sparta je teď herně vyspělejší a dobře pracuje s prostorem. Je to hodně o běhání, které bere síly. My v tomto ještě takovou kvalitu nemáme, tam byl rozdíl," musel uznat Koubek.

Slavia se zachraňuje, Sparta útočí na titul – Červenobílí jsou předposlední, ze sestupové příčky do derby v samostatné české lize ještě nikdy nešli. A jak upozornil Martin Vaniak, další slávistická legenda, ani případná výhra nad Spartou by krizi nevyřešila. „Když jsme přežili klinickou smrt, myslel jsem, že přijde nová doba Slavie. Všichni jsme špatní z toho, jak v tom tři a půl roku plaveme... Čeká ji hodně práce, aby se někam zase dostala. Podle mě může trvat takové dva roky, než se podaří nastolit správný směr, jakým by se Slavia měla ubírat," upozorňuje Vaniak kriticky.

Naopak Spartě je teď hej. Po deseti kolech získala 28 bodů, což je klubový rekord. Jen Plzeň se ve své první mistrovské sezóně mohla pochlubit stejným ziskem za první třetinu soutěže. Letenští tak mají jedinou starost – udržet nastoupený trend i po dlouhé pohárové a reprezentační přestávce.

„Je dobře, že jsme před pauzou získali tři body. Navíc nám po derby ještě více naroste sebevědomí. Je to povzbuzující do další práce," liboval si Lukáš Vácha, exslávista, který dohrál derby s kapitánskou páskou Sparty...

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 30 78 : 19 79
2 Plzeň 30 64 : 21 66
3 Ml. Boleslav 30 54 : 38 50
4 Liberec 30 37 : 46 48
5 Teplice 30 51 : 35 46
6 Slovácko 30 43 : 40 40
7 Dukla 30 35 : 37 38
8 Jihlava 30 45 : 50 37
9 Brno 30 32 : 42 37
10 Ostrava 30 33 : 43 35
11 Jablonec 30 43 : 53 34
12 Příbram 30 34 : 49 34
13 Slavia 30 24 : 51 30
14 Bohemians 30 26 : 40 30
15 Olomouc 30 42 : 60 29
16 Znojmo 30 32 : 49 27

Reklama

Související témata: