Hlavní obsah

Standardka Váchy v Edenu? Největší zářez ze strany rozhodčích přišel už v pátek v Jihlavě

Praha / Jihlava
Aktualizováno

Fotbalová Gambrinus liga je ve své třetině. Ještě před plánovanou třítýdenní pauzou se znovu ukázalo, jak významnou roli hraje v každém zápase rozhodčí. V rámci 10. kola nejvyšší soutěže se minimálně ve dvou zápasech arbitři zachovali prazvláštně. Libor Kovařík v pražském derby odpískal sporný faul slávisty Gecova na letenského Vacka, a Spartě tak daroval přímý volný kop, z kterého exslávista Vácha vsítil úvodní gól utkání. Ještě větší zářez, který však zůstal v pozadí derby, ovšem přišel už v pátek v Jihlavě. Sudí Zbyněk Proske na Vysočině nepochopitelně zastavil útočnou akci jihlavského Harby těsně před vypršením prvního poločasu.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Hráči FC Vysočina Jihlava ostře diskutují s hlavním rozhodčím Zbyňkem Proskem nad necitlivým ukončením prvního poločasu.

Článek
Fotogalerie

Na úvod je potřeba konstatovat, že oba rozhodčí si své verdikty s velkou pravděpodobností u komise vedené někdejší mezinárodní sudí Dagmar Damkovou obhájí.

O sporné situaci v pražském derby mezi fotbalisty Slavie a Sparty (0:2) se už napsaly desítky řádků, a přestože se řada slávistů nad výrokem Libora Kovaříka doteď hněvá, faktem zůstává, že domácí středopolař Gecov kromě vypíchnutí míče ve skluzu lehce trefil i nohu sparťanského záložníka Vacka. A takové zákroky se běžně pískají i ve vyspělých západoevropských ligách.

Zářez v Jihlavě

Po ligovém víkendu zůstala poněkud v ústraní situace ze závěru první půle mezi Jihlavou a Plzní (1:2). Tentokrát už lze mluvit o tom, že sudí Proske jednoznačně poškodil domácí Vysočinu.

Jihlavský Haris Harba mohl za nerozhodného stavu od středového kruhu běžet sám na hostujícího brankáře Kozáčika, jenže hlavní arbitr v čase 44:57 necitlivě ukončil první poločas. Hráči Vysočiny se k němu okamžitě seběhli jako vosy a pořádně mu vyčinili. Nechybělo mnoho k tomu, aby některý z borců ve žlutém Proskeho inzultoval.

Vyhrocená situace, podle hráčů Jihlavy jasný zářez ze strany rozhodčího. Po zápase sice horké hlavy poněkud vychladly, i tak lze ale spekulovat nad tím, jak by si český mistr vedl, kdyby Harba své sólo proměnil v branku na 2:1. Jenže kdyby neplatí ve fotbale ani v životě, a tak se domácí nakonec museli spokojit s prázdnou. „S tím bohužel nic nenaděláme. V utkání nám celkově chybělo víc štěstí," smutně pronesl Bosňan Harba.

I tento necitlivý verdikt si však rozhodčí Proske nejspíš před komisí obhájí. Sudí totiž není povinen v každém případě nastavovat poločas o dobu, která byla promeškána například střídáním, ošetřováním nebo zdržováním hry. A v Jihlavě se v první půli nic podobného nestalo.

Slávistům ani hráčům Jihlavy už ztracené domácí body nikdo nevrátí. Oběma celkům tak nezbývá nic jiného, než se upínat k dalším ligovým utkáním s nadějí, že je příště žádný zářez nepotká.

Souhlasíte s verdikty rozhodčích Kovaříka a Proskeho v 10. kole Gambrinus ligy?
Ano, oba rozhodčí pískali dobře
2,8 %
Ne, výroky obou arbitrů byly špatné
52,4 %
Nesouhlasím jen s odpískaným zákrokem slávisty Gecova
6,2 %
Nesouhlasím pouze s ukončením poločasu v Jihlavě
38,6 %
Celkem hlasovalo 22408 čtenářů.

Reklama