Hlavní obsah

Lavička provokatér? To je úsměvné, odráží obvinění druhý muž Sparty a šéf LFA Svoboda

Karel FeltSport.czPrávo

Prohlášení fotbalové Slavie, které mimo jiné obvinilo kouče Sparty Vítězslava Lavičku, že v sobotním derby vyprovokoval vniknutí fanoušků hostí na plochu, vyvolalo nejen ve sparťanském táboře ostře odmítavou reakci. Druhý muž Sparty, místopředseda FAČR a šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda ho nejen odmítl, ale v rozhovoru pro Sport.cz uvedl, že fotbal bude u nové Poslanecké sněmovny hledat podporu pro legislativně právní změny, které by umožnily proti negativním jevům na stadiónech bojovat a předcházet jim.

Foto: Sport.cz

Dušan Svoboda, člen představenstva fotbalové Sparty a šéf LFA.

Článek

Jak na vás působilo vyjádření Slavie, v němž kritizuje tvrdě i Spartu a trenéra Lavičku dokonce označuje za iniciátora vniknutí fanoušků na trávník po skončení derby?

Když jsem četl prohlášení Slavie, měl jsem pocit, že jsem seděl na jiném zápase. Rozhodně se s jeho obsahem neztotožňuji a nepochopil jsem ho. Podle mne bylo učiněno ještě ve velkých emocích. Osobně mám vůči všem klubům a zejména Slavii ohromný respekt, který si zaslouží vzhledem ke svojí bohaté historii. V životě bych si nedovolil jako představitel jednoho klubu kritizovat a poučovat funkcionáře či trenéry jakéhokoliv jiného klubu, Slavie obzvlášť.

K osočení trenéra Lavičky neřeknete nic?

To je... Úsměvné. Podle mne se muselo jednat o nějakou chybu ve formulaci slov. Děkovačka po zápase je běžná záležitost nejen u hráčů Sparty, ale i Slavie a jiných klubů. Nemám pocit, že by někde někdy vyústila v incident, k jakému došlo v sobotu večer v Edenu.

Z vašich reakcí mám pocit, že problém vidíte někde jinde...

Nemohu se zbavit dojmu, že celá tato pseudokauza má za cíl odvést pozornost od jiného nepopiratelného faktu, který nechci hodnotit, protože to je záležitost pro disciplinární komisi, aby posoudila, zda nedošlo k zanedbání pořadatelské služby. Podobných zápasů se odehrála spousta a nikde nedošlo k podobným incidentům. Problém bych hledal jinde. Otázkou také je, zda sekundárním cílem prohlášení Slavie není pokus vytvořit určitý tlak na závislé komise FAČR, které se tím, co se v derby stalo, budou zabývat. Věřím, že je posoudí objektivně.

Vám reakce fanoušků Sparty, používání pyrotechniky a především jejich vniknutí na hrací plochu nevadily?

Od toho se nejen já, ale vedení Sparty, hráči a realizační tým distancujeme. Chci se za ty negativní projevy jménem Sparty všem slušným fanouškům omluvit. Nemám ale pocit, že by se jednalo jen o problémy v sektoru hostí.

Omluvit všem fanouškům, tedy i slávistickým?

Slušným ano, ale rozhodně ne těm, kteří rasisticky uráželi našeho hráče Konatého a vulgárně napadali Dočkala a Váchu. Této skupině fanoušků nemám sebemenší potřebu se omlouvat.

Rivalita mezi Spartou a Slavií je tradiční, ale neměly by oba kluby v boji proti nepřístojnostem na stadiónech spolupracovat?

V tom s vámi souhlasím a tím spíš s obsahem prohlášení Slavie nesouhlasím a vidím ho v tomto směru jako kontraproduktivní. Myslím si, že právě Sparta a Slavia, už vzhledem ke své tradici by se jako první měly přihlásit ke kultivování prostředí v českém fotbale. Podobná prohlášení tomu rozhodně nepřispívají, právě naopak, jsou nešťastná.

Fakt, že fanoušci ze sparťanského sektoru používali pyrotechniku, házeli na hřiště různé předměty a nakonec na trávník i vnikli, však může stát Spartu hodně peněz v podobě pokuty, kterou může dostat...

Zdůrazňuji, že se od projevů, které na stadióny nepatří, distancujeme. Uvědomujeme si zároveň, že na nich mají „takzvaní fanoušci“ Sparty mají nemalý podíl a jsme připraveni nést následky, které to vyvolá. Netvrdím, že v sektoru Sparty bylo všechno v pořádku, nemám z toho radost... Ale obviňovat zejména trenéra Lavičku z toho, že něco inicioval nebo vyprovokoval, to mi přijde opravdu úsměvné.

Sparta léta pracuje s fanoušky, ale valný výsledek to nepřináší. Má taková práce vůbec nějaký smysl?

Smysl to určitě má! Samozřejmě si dovedu představit, že by ty výsledky byly daleko markantnější. Nejen Sparta, ale určitě i drtivá většina všech opravdových fanoušků by uvítala, kdyby k podobným incidentům nedocházelo. Otázkou je, jestli v současné době samotný klub může vůbec udělat v této práci víc. Upřímně, mají ve stávajícím legislativně právním prostředí kluby vůbec efektivní nástroj, jímž by podobným incidentům předešly.

Exces v Edenu nebyl v 10. kole jediný. Na Slovácku dostal domácí Došek facku od fanouška Baníku. Vy jste také místopředsedou FAČR a šéfem Ligové fotbalové asociace, jak chce vedení profesionálních soutěží s takovými jevy bojovat?

Všichni s tím můžeme a musíme něco dělat a bojovat, každý na svém úseku a svým dílem. Nesmíme rozhodně rezignovat. Bohužel v současnosti se obecně naše společnost svým způsobem radikalizuje, projevů agresivity a podobného vystupování je nejen na fotbalových stadiónech, ale i jinde hodně. Nelze si myslet, že fotbal bude nějakým „Edenem“ české společnosti. Fotbal je odraz společnosti, proto nelze v tomto směru ligu srovnávat s Premier League nebo Bundesligou. Tím spíš musíme všichni ve fotbale, kluby počínaje a jeho vedením konče, dělat víc. Budu se snažit, aby v tomto směru převzala LFA iniciativu.

Jenže ta nebude asi moc platná bez změny právního prostředí a novely zákonů, které by umožnily účinné řešení těchto problémů. Nezvážíte například iniciovat potřebné změny u nové Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, který vznikne po volbách?

Přesně tímto směrem chceme jít. Iniciativu musíme převzít především v tomto směru a přijít na příslušné orgány s konkrétními návrhy opatření a právní normy, která bychom potřebovali a snažit se přesvědčit příslušné orgány, v první řadě poslance, aby se jimi zabývali a z jejich jednání vyplynuly.

Reklama