Hlavní obsah

Jablonec není Bayern, krotil Vrba euforii po demolici

Plzeň

Parádním šestigólovým představením skončilo měsíční čekání plzeňských fotbalistů na ligové vítězství. Západočeši po remíze se Slavií a prohře v Teplicích suverénním výkonem v pátečním večeru rozdrtili Jablonec 6:1. I proto měl plzeňský trenér Pavel Vrba důvod k radosti, které si v posledních týdnech příliš neužil. „Podali jsme velice dobrý výkon a zaslouženě vyhráli vysokým rozdílem," pronesl po utkání.

Foto: Petr Eret, ČTK

Fotbalisté Plzně se radují z gólu proti Jablonci.

Článek

Představovalo vítězství nad Jabloncem nejlepší výkon Plzně v dosavadním průběhu podzimní části fotbalové sezóny?

Nechci tvrdit, že šlo o náš nejlepší výkon, protože třeba v Teplicích jsme rovněž hráli velmi dobře. Jenže za nerozhodného stavu jsme neproměnili penaltu. Pokud by Bakoš pokutový kop proměnil, zřejmě bychom neodjížděli před týdnem domů s prázdnou a nebyli následně celý týden na tapetě. Jsem hlavně rád, že jsme potěšili plzeňské fanoušky, což je nejpodstatnější.

Vítězství je zcela jednoznačné, ale z prvního útoku Jablonce jste inkasovali. Zatrnulo vám hodně? Nebo jste před zápasem z mužstva cítil odhodlání ukončit čekání na vítězství a tudíž jste o úspěchu nepochyboval?

Je velice nepříjemné, pokud inkasujeme z první střely na branku. Tím spíše, že Jablonec má velmi silné mužstvo a v tabulce nepatří do míst, kde se momentálně nachází. I proto jsem rád, jak jsme vše následně zvládli.

Obrat v zápase přišel po dvou pokutových kopech. V minulých zápasech proti Slavii (Horváth) ani v Teplicích (Bakoš) jste penaltu neproměnili. Nařídil jste nyní před utkáním striktně, kdo má případně pokutový kop rozehrát?

Pokaždé máme určené hráče. Já jsem byl přesvědčený, že Pavel Horváth mohl vzít vše na sebe už v Teplicích. Proto jsem byl rád, že proti Jablonci ukázal svoji suverenitu. Vzal míč a jeho střela vypovídala o jeho síle. Standa Tecl si následně vedl podobně. Oba zvládli situaci výborně.

Bylo pro zlepšený výkon Plzně klíčové, jak zápas zvládl Milan Petržela, který přihrál na tři góly a ještě na něj byl pokutový kop?

Vystihl bych jeho představení slovem konečně. Čekali jsme od něj mnohem dříve, že bude předvádět výkony, s nimiž loučil se západočeským týmem před odchodem do Augsburgu. Na můj vkus mu to trvalo hodně dlouho. Zápas proti Jablonci byl každopádně jeho. Konečně jsme viděli starého dobrého Petrželu.

Sáhnul jste i ke změnám v defenzivě. Zcela mimo hru zůstal Limberský, jen na lavičce náhradníků byl Řezník, jehož post na kraji obrany zaujal Hubník. Co vás ke korekcím sestavy vedlo?

Limberský má angínu a pravděpodobně nestihne ani úterní zápas Ligy mistrů proti Bayernu Mnichov. S výkony Řezníka v posledních duelech jsme nebyli spokojení, proto šanci na kraji hřiště dostal Hubník a roli zvládnul velmi dobře.

I za zcela rozhodnutého stavu jste v průběhu druhého poločasu několikrát velmi káral útočníka Stanislava Tecla. Co se vám na jeho výkonu nezdálo?

Zbytečně zabíral prostor Milanu Petrželovi na pravé straně. Nebyl důvod, aby mu zacpával místo, vůbec se tam nemusel pohybovat. Měl být přímočařejší a jít více do velkého vápna.

Pomůže plzeňskému týmu jednoznačné vítězství z hlediska sebevědomí pro úterní duel Ligy mistrů s Bayernem Mnichov?

Řeknu to velmi stručně, ale dostatečně výstižně: Jablonec není Bayern.

Nicméně zlepšený výkon proti Jablonci ve srovnání s předešlými duely musel i vás potěšit?

Určitě. Ale vše bylo odrazem skutečnosti, že jsme předváděli větší nasazení po ztrátě míče a soupeře jsme atakovali mnohem více, než v předešlých zápasech.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 30 78 : 19 79
2 Plzeň 30 64 : 21 66
3 Ml. Boleslav 30 54 : 38 50
4 Liberec 30 37 : 46 48
5 Teplice 30 51 : 35 46
6 Slovácko 30 43 : 40 40
7 Dukla 30 35 : 37 38
8 Jihlava 30 45 : 50 37
9 Brno 30 32 : 42 37
10 Ostrava 30 33 : 43 35
11 Jablonec 30 43 : 53 34
12 Příbram 30 34 : 49 34
13 Slavia 30 24 : 51 30
14 Bohemians 30 26 : 40 30
15 Olomouc 30 42 : 60 29
16 Znojmo 30 32 : 49 27

Reklama

Související témata: