Hlavní obsah

Zápas jsme si protrpěli, přiznal Lavička. Když Zápotočný vyrazil na hrot, kouč Sparty trnul

Příbram

Těžce vybojované tři body si odvezla v sobotu večer Sparta z Příbrami. Domácí měli víc šancí než favorizovaný soupeř, ale neproměnili ani jedinou. Sparta tak udržela v tomto ročníku šňůru bez porážky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Vítězslav Lavička během utkání v Příbrami dlouho trpěl.

Článek

Výhru 1:0 zařídil kanonýr David Lafata trefou z penalty. „Někdo to na sebe vzít musí. Za stavu 0:0, pár minut před koncem jsem nervózní byl. Počkal jsem ale, kam půjde brankář a kopal na druhou stranu,“ vydechl si po zápase kapitán Sparty. „Bylo to hodně těžké, domácí dobře bránili. My jsme ale věděli, co nás v Příbrami čeká. O to jsou tyhle tři body cennější,“ dodal Lafata, který vstřelil 133. gól v kariéře a vyrovnal se nejlepšímu střelci české fotbalové ligy Horstu Sieglovi. Ten však hrával ještě v době československé federální ligy, celkem tak má na kontě 176 branek.

Trenér Vítězslav Lavička přiznal, že mu bylo v některých momentech hodně krušně. „Trpěli jsme, když se nám nedařilo proměnit šance. Úvod nám vyšel, ale gól jsme nedali. V první půli nám chyběl lepší přechod do ofenzívy, těžko jsme se dostávali přes dobře fungující obranný blok. Po změně stran to bylo lepší a přišel i kýžený gól. Hodně mi zatrnulo v samém závěru, když se na hrot vysunul Tomáš Zápotočný. Dobře víme, že si v takových momentech umí najít míč a zakončit. Naštěstí máme dobrého gólmana a Tomáš Vaclík mu šanci zmařil,“ říkal už s úsměvem na rtech Lavička.

Neproměněné šance mrzí, kál se Řezníček

Nejlepším hráčem domácích byl Jakub Řezníček, který hodně zlobil sparťanskou defenzívu a měl tři šance. „Alespoň jednu jsem měl dát. V takovém zápase, jako se Spartou ji prostě musíte proměnit. Ta první byla největší. Šel jsem sám, ale myslel jsem, že mi na záda dýchá obránce, tak jsem vystřelil a balón mi ulétl nad bránu. Přitom jsem mohl ještě udělat dva tři kroky a pálit níž. Při druhé jsem obstřeloval gólmana. Byl jsem schovaný za Holkem, Vaclík míč neviděl, ale šlo to vedle tyče. A na konec ta hlavička... Gólman míč neudržel, šlo to do něj, ale Láďa Volešák k balónu nedoklouzal. Je to škoda, protože bod jsme si určitě zasloužili,“ litoval příbramský útočník.

Smutný byl i kouč Petr Čuhel. „Potřebujeme body, k jednomu bylo určitě proti Spartě blízko. Bohužel šance, které jsme si vytvořili, jsme neproměnili. Pak přišla jedna chyba a penaltový faul Zápotočného. Nic jsem mu nevyčítal, nebylo to jen o něm. Škoda takového gólu, protože závěr se blížil a tlak Sparty slábl. Dobrý výkon může být povzbuzením, ale to je nám málo platné. Čekají nás teď další silní soupeři a my už musíme bodovat,“ zdůraznil Čuhel.

Reklama