Hlavní obsah

Válku fanoušků v Ostravě odneslo zraněním 11 policistů. Příznivci Brna způsobili škodu za 100 tisíc

Praha
Aktualizováno

Čtrnáct tisíc diváků v ochozech Bazalech bylo v sobotu svědkem nejen napínavého fotbalového zápasu mezi Baníkem a Spartou (1:1), ale bohužel také nechutného řádění chuligánů. Zápas byl přerušen, zasahovat musela policie. Z televizních záběrů bylo přitom patrné, že nepokoje vyprovokovala skupinu fanoušků hlásících se k polskému klubu GKS Katowice. Brněnští příznivci zase řádili v Uherském Hradišti, kde na stadiónu Slovácka způsobili škodu za zhruba 100 tisíc korun.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Policie zasahuje před zápasem s Baníkem Ostrava proti sparťanským fanouškům.

Článek
Fotogalerie

Během řádění fotbalových chuligánů v Ostravě zadržela v sobotu policie 31 lidí. Při zásahu byli zraněni výtržníci i 11 policistů, většinou lehce.

Fotbalová asociace české republiky (FAČR) odsuzuje chování výtržníků, kteří výrazným způsobem a excesy na tribunách zásadně narušili průběh utkání a navíc zcela bezprecedentně ohrozili zdraví ostatních návštěvníků stadiónu. FAČR se zasadí o co možná nejdůraznější postup v součinnosti s Policií ČR.

„K věci se podrobně vyjádříme ve chvíli, kdy budeme mít k dispozici všechny potřebné informace - ze strany domácího klubu, policie a dalších dostupných zdrojů," avizuje Martin Synecký, bezpečnostní manažer FAČR.

„Baník Ostrava, Sparta Praha i Policie ČR věnovaly přípravě a organizaci utkání maximální pozornost. Opětovné vážné porušení zákona na stadiónu Baníku znovu ukázalo, že současná legislativa neumožňuje pořadatelům ani policii podobné projevy účinně postihovat a ani jim předcházet," poukazuje manažer.

Televize ukázala výtržníky z Polska

Z televizních záběrů bylo patrné, že nepokoje vyprovokovala skupinu fanoušků hlásících se k polskému klubu GKS Katowice. „Zabránit těmto osobám ve vstupu na území ČR a potažmo také na české stadióny je s ohledem na volný pohyb osob v Schengenském prostoru téměř nemožné. Tato událost FAČR znovu utvrdila v nutnosti urychleně zavést opatření, která by v budoucnu měla tuto problematiku definitivně vyřešit," vyhlásil Synecký.

Disciplinární komise se bude zabývat událostmi ze zápasu neprodleně už na svém čtvrtečním zasedání.

„Zatím nelze předjímat žádné závěry, protože je nutné prostudovat zápis o utkání, zprávy delegátů a veškeré další dokumenty či záběry, které se incidentu týkají. Rozhodně takové události nebereme na lehkou váhu. Považujeme je za velmi alarmující projev nedobrého pokračujícího trendu," řekl předseda disciplinárky Richard Baček.

Příznivci Brna demolovali záchody na stadiónu Slovácka

Brněnští chuligáni se zase „předvedli" na půdě fotbalistů Slovácka, tedy na stadiónu v Uherském hradišti. Na začátku zápasu bylo v sektoru hostů asi 300 lidí. Před vstupem na stadión bezpečnostní agentura několika fanouškům zabavila pyrotechniku. Hned v úvodu utkání začali příznivci Brna zapalovat transparenty a vlajky. „Výtržnosti a poškozování věcí nabíraly na obrátkách, jak na tribuně, tak v prostorách sociálních zařízení," řekl ČTK policejní mluvčí Aleš Mergental.

Katalyzátorem agrese hostujících fanoušků byl především průběh zápasu, v němž jejich oblíbenci potupně padli 0:5. Brněnští rowdies podle Mergentala zcela zdemolovali vybavení záchodů a kusy rozbitých záchodových mís házeli po pracovnících bezpečnostní agentury. „Přitom došlo k poškození vozidla zaparkovaného ve vyhrazeném prostoru pod tribunou. V tomto momentu představitelé klubu požádali policii o zákrok na tribuně," uvedl mluvčí. Policejní pořádkové jednotky situaci uklidnily.

Škoda dosáhla zhruba 100 tisíc korun. Policisté zadrželi sedm opilých mužů včetně dvou fanoušků domácích, kteří během prvního poločasu údajně napadli v sektoru domácích dva fanoušky. „Napadení muži museli být ošetřeni v nemocnici," uvedl Mergental. Oba muži jsou podezřelí z výtržnictví a pokusu ublížení na zdraví. Hrozí jim až tři roky vězení a až desetiletý zákaz vstupu na sportovní akce.

Reklama