Hlavní obsah

Všechny rekordy vymění za titul. Právě historickými zápisy k němu Lafata svoji Spartu táhne

Člen Klubu ligových kanonýrů je zároveň trojnásobným nejlepším střelcem fotbalové Gambrinus ligy. A dost možná získá korunu počtvrté v řadě, protože osm kol před koncem David Lafata znovu vévodí tabulce střelců s dvanácti zářezy a jednogólovým náskokem před spoluhráčem Hušbauerem. Jedno však kapitánovi Sparty pořád chybí. Mistrovský titul. I k němu už však má nejlepší střelec v historii české ligy blízko.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata oslavuje vedoucí gól Sparty proti Znojmu

Článek
Fotogalerie

Individuální ceny jsou hezké, ale všechny je vyměním za mistrovský titul, který mi ještě chybí. S tímto mottem jako nový kapitán Sparty do sezóny vstoupil a zdůrazňuje ho na každém kroku. Jenže David Lafata může stihnout obojí.

Osm kol před koncem ligy vede jeho tým tabulku o osm bodů před Plzní. A kapitán si rekordy neodpírá. Jako v nedělním zápase se Znojmem (3:0), kdy se první trefou v zápase utrhl od Horsta Siegla a se 134 góly se osamostatnil v čele historické tabulky střelců Gambrinus ligy.

Nejlepší střelci Gambrinus ligy
1.David Lafata134
2.Horst Siegl133
3.Libor Došek99
4.Stanislav Vlček94
5.Luděk Zelenka92
6.Marek Kulič88
7.Vratislav Lokvenc82

Došek ztrácí 35 gólů

„Zní to hezky, ale já tyhle rekordy moc nesleduju. Věřím, že to 31. května bude znít ještě líp a o to mi jde předně," řekl Lafata pro klubový web.

Vede si zkrátka svou. „Nechci, aby to vypadalo, že si toho nevážím, ale pro mě byla daleko důležitější metou stovka ligových gólů. Teď už mi zbývá cíl jediný - vyhrát ligu."

„Gratuluji mu, byl to Lafiho večer a jsem rád, že jeho rekordní gól byl zároveň vítězný," usmíval se brankář Tomáš Vaclík.

Lafatu stíhá v celkovém pořadí další člen Klubu ligových kanonýrů. Exsparťan Libor Došek ze Slovácka dal v české lize 99 branek - a jubilejní stovky by se mohl dočkat v příštím kole právě proti Spartě, kdy na hřišti změří síly i s Lafatou.

Žádná oslava, až po sezóně...

„Blahopřál jsem mu. Lafatovi se vyhýbají zranění, nějaký ten gól ještě přidá a momentálně nevidím nikoho, kdo by ho mohl překonat. My tady s Víťou už navíc nehrajeme," vtipkoval Leoš Kalvoda, trenér Znojma.

„David je moc platný a jsme rádi, že ho máme," liboval si jeho sparťanský protějšek Vítězslav Lavička.

Kanonýr mezi svými zásahy rozdíly nedělá. „Jsem samozřejmě rád za každý, vybrat jeden nejdůležitější nejde. Kdo ví, třeba na něj ještě pořád čekám," usmívá se.

A jelikož ctí své motto, neplánuje ani žádné oslavy historického rekordu. „Ani jsme se o tom s klukama nebavili. Máme přece společný úplně jiný cíl," poukazuje kapitán důrazně.

Reklama

Související témata: