Hlavní obsah

Sparta měla ligu jednodušší, míní sběratel nul Kozáčik

Desetkrát udržel čisté konto z třiadvaceti startů v nejvyšší soutěži. Ještě má čtyři další zápasy, aby překonal osobní rekord z tuzemské soutěže, který si plzeňský brankář Matúš Kozáčik vytvořil dvanácti nulami v minulém ročníku. „Každého potěší, když nemusí lovit míč ze sítě. Počítám si nuly. Dělá to každý brankář," říkal třicetiletý gólman po vítězství Západočechů nad Teplicemi 3:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Viktorie Plzeň Matúš Kozáčik.

Článek
Fotogalerie

Byla letošní jubilejní desátá nula hodně jednoduchá, nebo je zápas, v němž soupeř do poločasu nevystřelí, a pak má jedinou vyloženou šanci, pro brankáře náročnější?

Je složité udržet při vývoji, jaký měl náš souboj s Teplicemi, koncentraci celý zápas. Člověk musí být pořád ve střehu. Vlastně měli příležitost jen po akci, kterou zakončoval Litsingi. Ale brankář nesmí v daný okamžik selhat. Jsem rád, že se mi daří zůstat soustředěný celých devadesát minut.

Výborným výkonem jste udržel čisté konto, v letošním ročníku Gambrinus ligy už podesáté. Máte o vychytaných nulách přehled?

Je jasné, že si to brankář počítá. Za každou nulu jsem rád. A pokud budou přibývat, budu ještě raději. Samozřejmě si uvědomuji, že velkou zásluhu mají na mé bilanci i spoluhráči, protože nuly jsou odrazem práce celého mužstva. Když budou kluci nadále hrát dobře, i v defenzivě se nám bude dařit.

Jste s počtem nul v z letošní sezóny spokojený?

Není jich tolik jako v minulém ročníku. Ale i tak jde o fajn bilanci. Každé čisté konto člověka potěší.

Je právě kupříkladu čisté konto pro brankáře jedním z hnacích motorů do zbývajících kol při vývoji ligy, v němž Plzeň na vedoucí Spartu hodně ztrácí?

Neřekl bych, že máme problém s motivací. Pokaždé je potřeba bojovat, hrajeme přece o body. A pro lidi, kteří chodí pravidelně. Když je plný stadión, jako byl s Teplicemi, užíváme si atmosféru. Fotbal v takové kulise člověka hodně baví. A zákonitě si pak užívají i lidé, protože vítězíme. Oslava fanoušků po každém gólu je největší ocenění.

Upínáte nyní hlavní pozornost k domácí pohárové scéně, kde v semifinále máte do odvety v Brně dvoubrankový náskok?

To je samozřejmé. Odstup na prvního v lize je veliký. Ale nebude snadné pohár ovládnout. Zatím nejsme ani ve finále, odveta v Brně bude hodně těžká, protože Zbrojovka hraje v posledních týdnech velmi dobře.

V jakém rozpoložení nastupuje člověk k ligovému utkání s vědomím, že titul je prakticky nedosažitelný a z druhého místa vás protivníci rovněž nemohou sesadit?

Naším cílem je pokusit se být stoprocentní do konce ročníku na obou frontách. Nemá smysl se upínat k nějakým případným zaváháním Sparty. Ani v předešlých kolech jsme ji nesledovali úpěnlivě. Jasně, koukli jsme na výsledek... My jsme měli hrozně těžkou sezónu. Byl ohromně velký úspěch postoupit do Ligy mistrů a následně do Evropské ligy. Měli jsme o strašné množství těžkých zápasů více, což fanoušci vědí a myslím, že naše výsledky oceňují. Sparta to měla jednoduší.

Podepsal se negativně perný zápasový kolotoč v evropských pohárech na vašich ambicích obhájit mistrovský titul?

Jednoznačně. Kdo někdy hrál fotbal na stejné úrovni, dobře si uvědomuje, že velké kvantum zápasů s obrovsky kvalitními soupeři, které jsme potkávali, bere velké množství síly.

Reklama

Související témata: