Hlavní obsah

Svěrkoš už není hráčem Baníku. Peníze dostane, pokud vyhraje soud s Peterou

Ostrava
Aktualizováno

Baník Ostrava dostojí všem závazkům, které vůči Václavu Svěrkošovi má. Ale až na základě konečného soudního verdiktu v jeho sporu s bývalým majitelem ostravského klubu Tomášem Peterou. Řekl to Petr Šafarčík, majitel Baníku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Svěrkoš už není hráčem Baníku Ostrava.

Článek

Pane Šafarčíku, proč muselo dojít k soudnímu sporu s Václavem Svěrkošem?

Po bývalém majiteli Tomáši Peterovi jsme zdědili spoustu závazků a také spoustu sporných kauz. Vždy jsme se snažili řešit je smírnou cestou, dohodou, bez válek v médiích. V případě Václava Svěrkoše jde o půjčku osmi miliónů korun, v nichž Baník funguje pouze jako ručitel. Ty peníze si měl od hráče půjčit Petera.

Vy jste ale koupili Baník i s dluhy.

Také větší část z těch osmi miliónů jako ručitel jsme už uhradili. Zbývající část dluhu jsme v červenci vložili na vázaný advokátní účet, který bude uvolněný ve prospěch Václava Svěrkoše, až bude prokázáno, že mu opravdu náleží. Vyšlo totiž najevo, že existuje soudní spor mezi hráčem a bývalým majitelem, jenž zpochybňuje půjčku, v níž Baník figuruje jako ručitel. To vše proběhlo už v červenci a brali jsme to jako dohodu. V srpnu ale Václav Svěrkoš podal na Baník návrh na exekuci.

Jak jste jí čelili?

Baníku byly okamžitě zablokovány všechny účty. Podstatné ale je, že na základě naší rychlé reakce, předložení všech faktů, byla exekuce odložena a účty odblokovány. Baník celých osm miliónů jako ručitel uhradil. Větší díl peněz dostal Václav Svěrkoš, zbylá část leží v úschově. Podali jsme k soudu rozpor, počkáme, až soudní pře mezi hráčem a bývalým majitelem skončí jednoznačným verdiktem, zda peníze Václavu Svěrkošovi patří, nebo nepatří. Baník ale v žádném případě o těch osm miliónů nepřijde.

Jak tomu rozumět?

Pokud soud rozhodne, že ty peníze Svěrkošovi patří, tak zbytek částky, námi složený na vázaném advokátním účtu, dostane, a my osm miliónů budeme vymáhat na Tomáši Peterovi. Pokud spor vyhraje Petera, tak Svěrkoš bude muset peníze, které dostal od nás, jako ručitele, nám vrátit. Anebo se nějak jinak dohodneme.

To ale nejsou všechny peníze, které požaduje Václav Svěrkoš. Dlužíte mu na odměnách, které mu podle smlouvy náleží?

Svěrkoš, zastoupený svým právníkem, vyčíslil, že mu na základě smlouvy dlužíme zhruba dva milióny. To nám sdělili včera. Neumím v této chvíli posoudit, je-li to opravdu tolik, musíme to porovnat s naším účetnictvím. Jisté je, že v tomhle směru závazky k němu máme, protože jsme mu přestali platit. Pokud on soud s Peterou vyhraje, tak mu zaplatíme vše, co mu podle smlouvy dlužíme. Pokud ten soud prohraje, vrátí nám částku sníženou o dluh, který momentálně k němu máme.

Je pravda, že jste Svěrkošovi vypověděli hráčskou smlouvu?

Ano, vypověděli jsme ji v tomto měsíci. Jde o okamžitou výpověď. V této chvíli Václav Svěrkoš už není hráčem Baníku Ostrava. Hráč má práva a také své povinnosti. Jestliže ty povinnosti opakovaně porušuje, klub má právo smlouvu mu vypovědět.

Jakým způsobem hráč porušil své povinnosti vyplývající ze smlouvy?

To nechci a nebudu komentovat. Nemáme potřebu ani ambice řešit spor přes média. Zdůvodnění Václav Svěrkoš zná, po předchozích upozorněních jsme mu je sdělili i písemně.

Nejde o pomstu, že navrhnul na Baník exekuci?

Nejde. Od návrhu na exekuci k ukončení smlouvy uplynuly dva měsíce.

Věříte, že patřičný fotbalový orgán vám ukončení hráčovy smlouvy posvětí?

V to pevně věřím.

Václav Svěrkoš je v očích fanoušků modla. Nebojíte se jejich reakce?

Můžeme očekávat cokoliv. Snažím se stav věci popsat férově a doufám, že fanoušci si fakta přeberou a vyhodnotí. Baník zastává jasná stanoviska.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články