Hlavní obsah

Suchanovy touhy: Jednou dát gól Spartě a pak za ni hrát

Nejen příbramský kouč Pavel Tobiáš mluví o devatenáctiletém záložníkovi Janu Suchanovi jako o jednom z největších současných talentů příbramského fotbalu. Dorostenecký tým táhne k historickému titulu. V prvoligovém áčku zatím sbírá minuty, ale dává o sobě vědět.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Maria Holka ze Sparty (vpravo) stíhá Jan Suchan z Příbrami.

Článek

První ligový start si připsal loni na podzim proti Baníku Ostrava, odehrál šest minut. Stejnou porci mu kouč dopřál i proti Liberci. Obě utkání Příbram vyhrála, ale rozhodně ne díky mladému záložníkovi. „Honza má předpoklady k dalšímu růstu. Maká na sobě, zlepšení je vidět. V nabité středové řadě to není na základ v každém utkání, ale určitě je první, nejhůře druhou volbou pro střídání. Nejdůležitější je, že on si z každého zápasu bere to, co je pro jeho další výkonnostní růst nejdůležitější,“ pochválil mladíka Pavel Tobiáš, který zná nejen Suchana, ale i další mladíky z příbramské líhně velmi dobře. Však je stále šéftrenérem příbramské fotbalové akademie.

V pondělí na Letné nemohli hrát Roman Bednář a Martin Zeman. Tobiáš poslal od začátku do boje hned dva dorostence. Do obrany Aleše Matějů a do zálohy právě Jana Suchana. Ten po utkání zářil štěstím, i když Příbram prohrála 1:4. Rozhodně ne jeho vinou. Naopak, do soubojů se zkušenějšími sparťany se pouštěl srdnatě a nebál se udělat kličku i reprezentantům.

Nic víc než hrát proti Spartě v Česku není

„Poprvé v základu a hned na Spartě, to je něco! Hrát proti Spartě je největší motivace. Nic víc v Česku není. Moc jsme se k míči nedostali, to je fakt, a to oproti spoluhráčům jsem si balón ještě docela užil,“ liboval si po utkání. „Chtěl jsem jí dát gól! Abych ho mohl oslavit na Letné a upozornit tak na sebe. Nevyšlo to, snad příště. Já totiž fandím Spartě od dětství. Jezdil jsem na ni už jako kluk s tátou. Loni na podzim jsem byl na derby se Slavií a fandil Spartě. Jasně, že mým největším přáním je si za Spartu jednou zahrát.“

I přes porážku bere zápas na Letné jako velký svátek. „Neberu tu porážku jako tragédii. Je fakt, že jsme dovolili Spartě brzy vyrovnat a vůbec jsme nezvládli začátek druhé půle. Spíš je to pro mne zkušenost, ze které se musím poučit. Takový zápas ukáže, jak moc se ještě musím zlepšovat,“ přiznal mladík.

O víkendu čeká Příbram Mladá Boleslav. S tou už prohrát nechce. „Musíme se soustředit na další utkání. Z našeho pohledu důležitější zápasy v boji o záchranu teprve přijdou. Co se mne týká, první start v základu je pro mne obrovské povzbuzení. Vrátí se Martin Zeman a Roman Bednář. Konkurence ve středové řadě je velká, těžko říct, kdy zase dostanu šanci v základu, ale udělám pro to maximum,“ slíbil devatenáctiletý fotbalista.

Reklama