Hlavní obsah

Petržela půjde za šlápnutí na Keniju před disciplinárku. Nešlo o úmysl, brání se záložník

Plzeň
Aktualizováno

Absence jednoho z klíčových záložníků hrozí fotbalové Plzni. Milan Petržela totiž při středeční dohrávce 19. kola nejvyšší fotbalové soutěže šlápnul na ležícího hráče pražské Slavie Levana Keniju. Sudí nic nepostřehli, Petržela nebyl vyloučen ani napomínán, ale disciplinární komise si jej po čtvrtečním zasedání a prostudování videa ze zápasu předvolala na příští zasedání.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Milan Petržela.

Článek

Souboj 19. kola, který byl ze 7. března odložen kvůli virové epidemii v kádru Viktorie, těsně ovládli Západočeši gólem Holendy. Dávno před rozhodující situací, jen krátce po zahájení druhého poločasu, se Petržela dopustil svého prohřešku.

Inkriminovaná situace se odehrála krátce po zahájení druhého poločasu. Domácí se hnali do útoku a po souboji u pomezní čáry skončil za lajnou míč i slávistický záložník Kenija. Za bezbrankového stavu Petržela chvátal s rozehráním, rychle se ohnul pro míč a pravou nohou šlápnul na ležícího protihráče.

„Chtěl jsem rychle rozehrát aut a sledoval jsem spíše hřiště a spoluhráče. Nechtěně jsem na Keniju šlápl, v té chvíli už můj pohyb nešel změnit," uvedl Petržela v oficiálním prohlášení na klubových stránkách.

„Z mé strany se nejednalo o žádný úmysl. Přímo v zápase jsem se protihráči omlouval, Kenija mou omluvu bez problémů přijal," popsal inkriminovanou situaci Petržela.

Petržela může hrát, zatím

„Milan Petržela byl předvolán na zasedání disciplinární komise, které se uskuteční ve čtvrtek," prohlásil Jaroslav Kolář, mluvčí komise. Pokud by trenér národního mužstva Pavel Vrba nominoval Petrželu do elitního výběru pro nadcházející reprezentační duely s Lotyšskem a Slovenskem, komise by plzeňského záložníka předvolala v nejbližším možném termínu.

Pozvání před komisi pro Petrželu zatím nic neznamená. Protože však sudí situaci v zápase nezaznamenali a hráč nebyl vyloučen, může do případného verdiktu komise hrát ligová i pohárová utkání. „V zápise rozhodčích žádná poznámka k situaci není. Inkriminovaný zákrok nepopsal ani delegát," uvedl Kolář.

Zda bude vynesen trest, nechtěl předjímat. „Ctíme presumpci nevinny," uvedl mluvčí komise. Je možné, že Petržela bude jen napomenut nebo si jej disciplinární komise pouze vyslechne a záložníkovo vysvětlení přijme jako dostatečné.

Nešlo o první prohřešek

Pro Petrželu se každopádně nejedná o první prohřešek. V minulé sezóně při březnovém utkání se Znojmem zasáhnul loktem do hlavy Buchtu a byl napomenut žlutou kartou. Disciplinární komise jej následně netrestala, byť případ vyvolal hlavně v táboře poražených velké emoce.

O čtyři kola později se Západočeši utkali s Libercem. Viktoria zničila soupeře šesti góly, jednou se trefil i Petržela. Nicméně v jednom okamžiku neustál opakované důsledné bránění Martina Frýdka, po němž se ohnal rukou a zasáhl jej do hlavy. Sudí tehdy hráče nenapomenul, ale disciplinární komise oba fotbalisty potrestala dodatečně za nesportovní chování. Frýdek se totiž po incidentu teatrálně válel po zemi, byť úder nebyl nijak silný.

Už čtyři roky je pak starý incident, kdy Petržela v přerušené hře šlápl na Jiřího Poděbradského z Hradce Králové. Plzeňský záložník se tehdy ještě na hřišti, vědom si přestupku, soupeři omlouval. „Nešlo o žádný úmysl, pohyb jsem už nemohl zastavit. Svědomí mám čisté," tvrdil tehdy Petržela. Nicméně disciplinární komise hříšníka potrestala zákazem startu ve třech zápasech.

Před disciplinárku půjde i Hanousek

Komise rovněž zahájila řízení se záložníkem Markem Hanouskem z Dukly. Bývalý hráč Plzně se bude zpovídat z toho, že po nedělním duelu 20. kola proti Viktorii prohlásil, že Západočeši mají za zády dvanáctého hráče.

„Pokud rozhodčí chce pískat tolik penalt, tak asi může, ale je zajímavé, že vždycky se pískají jenom Plzni," řekl také Hanousek. Viktoria vyhrála na Julisce 3:2 po dvou gólech z penalt. Jedna z nich byla sporná, ale nejspíš další dvě sudí Plzni upřel v první půli.

Reklama

Související témata: