Hlavní obsah

Ostrava - Plzeň 0:2Pavlenka chytil penaltu, ale Plzeň si tři body odvezla

MinutaMin. Tým Hráč Akce
59. Hořava 0 : 1
88. Rajtoral 0 : 2
Záznam online reportáže

Poloprázdné Bazaly viděly v neděli odpoledne podle místních poslední velký zápas s věhlasným soupeřem. Ti další do konce ligy už prý tak atraktivní nebudou, a Baník se v létě přestěhuje do Vítkovic. Baník trápil Plzeň podobně jako Spartu, Pavlenka se blýskl bravurním zákrokem při penaltě Koláře a dorážce Rajtorala, ale tři body za výhru 2:0 a pětibodový náskok na Spartu zajistili Plzni parádní ránou Hořava a pojišťovací trefou Rajtoral.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Brankář Baníku Jiří Pavlenka vyráží Kolářovu penaltu v utkání proti Plzni.

Článek

První ránu na branku soupeře vypálil po necelých dvou minutách Hubník, ale sestřelil jen spoluhráče Koláře, pohybujícího se mezi stopery. Baník se dvakrát osmělil k protiútokům, ale jako by nevěřil, že z toho může něco být a finální přihrávky končily buď u plzeňských zadáků nebo vysoko nad brankou. Viktoriáni si trochu zahrávali, hráli profesorsky, jako by si byli stoprocentně jistí, že jim Baník neublíží.

Pavlenka vychytal Koláře

Po čtvrt hodině Rajtoral nejprve špatně rozehrál, ale chybu vzápětí napravil, Kolař poslal do šance Mahmutoviče, jenže toho na poslední chvíli zastavil Frydrych. Do parádní akce se pak pustil Baroš, prošel středem kolem tří protihráčů, a když nabral kurs do šestnáctky, v posledním okamžiku ho faulem zastavil Hejda.

Štěpán však se standardkou v dobré pozici naložil darebně. Do obrovské šance se dostal opět Baroš. Míč za obranu si parádně zpracoval, obstřelil Kozáčika, který ale stihl míč alespoň ztlumit a Hejda ho pak uklidil na roh.

Plzeň odpověděla brejkem, na jehož konci byl Procházka, ale o pár centimetrů minul levou tyč. Po půlhodině přišlo vcelku očekávané, vzhledem k obsazení rozhodčích. Po souboji s Lučičem Mahmutovič upadl a sudí Hrubeš pískl penaltu. Jenže Pavlenka Koláře vychytal a skvěle vyrazil i dorážku Rajtorala. Baník byl ve zbytku poločasu aktivnější a Baroš zlobil, proto také dostal od Procházky a Limberského naloženo, beztrestně.

Hořavova paráda

V úvodu druhé půle se spustilo nejen sněžení, ale začal i tlak Plzně. První standardku za nadskočení Koláře kopal Kovařík z dobré pozice trestný kop, ale trefil Sukupa. Odražený míč nádherně napálil Limberský, ale Pavlenka předvedl další bravurní zákrok. A v 53. minutě znovu zapracovali sudí. Asistent David Hock odmával neexistující Barošův ofsajd. Ostravský kapitán byl sám proti Kozáčikovi, ale zastavila ho píšťalka.

Po necelé hodině a dvou nedokončených akcích Baníku se dočkala Viktoria. Po rohovém kopu nasměroval Rajtoral odražený míč k Hořavovi, jehož volej pravačkou byl nechytatelný.

Plzeň už v pohodě kontrolovala průběh zápasu. Tribuny si zabouřily, když po jednom z brejků domácích zůstal míč pod tělem Procházky, ale ruka to nebyla.

Čtvrt hodiny před koncem Kouřil překvapil malou domů Pavlenku, ale míč skončil vedle brány. Po rohovém kopu hostí se při hlavičce Hejdy opět zaskvěl brankář domácích. Baník už neměl síly k dalším akcím. Naopak zcela volnému Hejdovi chybělo při dalším centru pár centimetrů, aby hlavou zakončil. To se povedlo v samém závěru po rohovém kopu volejem Rajtoralovi.

22. kolo první fotbalové ligy:
Baník Ostrava - Viktoria Plzeň 0:2 (0:0)
Branky: 59. Hořava, 88. Rajtoral. Rozhodčí: Hrubeš - Hock, Zelinka. ŽK: Jirásek, Frydrych, Kouřil, Baroš - Mahmutovič, Hejda, Limberský. Diváci: 5101.
Ostrava: Pavlenka - Štěpán, Frydrych, Kouřil, Lučič - Jirásek, Foltýn, Kukec (70. Mišák) - Sukup (83. Narh), Baroš, Sivrič. Trenér: Frňka.
Plzeň: Kozáčik - R. Hubník, Hejda, Procházka, Limberský - Hrošovský (46. Hořava), Vaněk - Rajtoral, D. Kolář (87. Holenda), Kovařík - Mahmutovič (76. Chramosta). Trenér: Koubek.

Reklama

Související témata: