Hlavní obsah

Sparta - Slavia 2:1Brabec senzaci nedopustil, Sparta nakonec derby otočila a naději na titul udržela

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Škoda 0 : 1
66. Lafata 1 : 1
89. Brabec 2 : 1
Záznam online reportáže

Praha

Drama to bylo nečekaně velké. Fotbalisté Slavie odmítli roli jasného outsidera 283. pražského derby a na Spartu si v utkání 23. ligového kola pěkně vyšlápli. Letenští nakonec tři body vydřenou výhrou 2:1 zachránili, což je pro ně v honbě za titulem povinnost. Skóre otevřel slávista Škoda, ve druhém poločase zápas otočili Lafata a v 89. minutě rozhodující trefou mladý stoper Brabec. Sparta se do neděle dotáhla na Plzeň znovu na dva body.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata ze Sparty (uprostřed) vyrovnává na 1:1 v zápase se Slavií. Zabránit v tom mu nedokázal stoper Martin Latka (vlevo), ani gólman Martin Berkovec.

Článek
Fotogalerie

Slávistický brankář Berkovec mohl jít do derby přece jen o něco klidnější, oba zkušení stopeři Latka a Bílek se uzdravili a na rozdíl od zraněného Zmrhala nastoupili. Ani sparťan Kadeřábek se ještě do pořádku nedal.

Hned ve 4. minutě pak všichni sešívaní byli na koni, protože derby začalo šokem. Momentálně nejlepší ligový kanonýr Milan Škoda byl sice zcela sám, neuvěřitelně snadno však přešel přes oba letenské stopery a svůj útočný výlet zakončil přesnou střelou mezi Štěchovy nohy. Svou čtrnáctou trefou v ročníku zajistil podceňované Slavii bleskové vedení.

Spartou zacloumalo, ne že ne. Třeba Tamásův průnik z místa levého obránce až do vápna soupeře znovu demonstroval, jaké problémy letenská defenziva má. Prapor favorita zkusil pozvednout unikající Kadlec, stoper Latka ho ovšem za cenu žluté karty skolil včas. Kadlec pak došel pro nadějný přímý kop, Vácha z něj pálil jen do zdi. Pořádnou ránu na bránu vyslal až Dočkal, ale přesně do míst, kde stál Berkovec.

Škoda trefil břevno, obrat přišel po přestávce

Na druhé straně byl stále při chuti Škoda a po rohu hlavou zamířil těsně vedle. A ve 33. minutě z otočky z dobrých dvaceti metrů trefil břevno! Další závar pak domácí uhasili jen se štěstím.

Druhý poločas začal křečovitou snahou Sparty o vyrovnání - gól ale mohla dát znovu Slavia. Hrubý běžel sám na gólmana a jen skvělý Štěchův zákrok favorita zachránil.

Letenské trápení skončilo až v 66. minutě. Lafata nabil Dočkalovi, jeho střelu vyrazil Berkovec jen před sebe a právě Lafata byl u odraženého míče dřív než Latka a došťouchl ho do branky. Tím začal velký tlak sparťanů, kteří však ne a ne přidat vítězný gól.

Rozhodnutí přinesl až třináctý rohový kop Sparty. Rozehrál ho Dočkal, Costa vybojoval míč pro Brabce a ten zblízka vstřelil vítěznou branku.

Fotbalová Synot liga - 23. kolo:
Sparta Praha - Slavia Praha 2:1 (0:1)
Branky: 66. Lafata, 89. J. Brabec - 4. Milan Škoda. Rozhodčí: Královec - Wilczek, Nádvorník. ŽK: Kadlec - Latka, Baéz, Kenija, Berkovec, Hrubý. Diváci: 18 665 (vyprodáno).
Sparta: Štěch - Mareček (57. Konaté), J. Brabec, Holek, Costa - Matějovský (77. Řezníček), Vácha - V. Kadlec (90. Kováč), Dočkal, L. Krejčí - Lafata. Trenér Lavička.
Slavia: Berkovec - Švec (85. Boudjemaa), Latka, Bílek, Tamás - Baéz, Piták - R. Hrubý, Kenija (90. Červenka), Prošek (59. Dostál) - Milan Škoda. Trenér Beránek.

Reklama

Související témata: