Hlavní obsah

Sparta byla v derby minutu od ztráty šancí na titul. Kluci šli na dřeň, těší Lavičku

Praha

Prakticky celé derby museli skóre otáčet. Teprve v 89. minutě rozhodl stoper Brabec o tom, že fotbalisté Sparty porazili Slavii 2:1. Letenští tak byli jedinou minutu od ztráty reálné šance na obhajobu titulu... „Remíza by byla velkou komplikací, jakákoliv ztráta by nahrávala Plzni. Zůstávali jsme ovšem v trojkové obraně a s maximálním rizikem šli za tím, abychom tam druhý gól dotlačili,“ vyzdvihl trenér Vítězslav Lavička.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér pražské Sparty Vítězslav Lavička mohl oslavit další vítězství nad Slavií.

Článek
Fotogalerie

V Plzni už se pomalu mohlo chladit šampaňské. Kdyby vysoce favorizovaná Sparta v derby podceňovaného rivala neporazila, mohla se s obhajobou titulu již po 23. kole loučit.

„Jako všichni na stadiónu, také já věřil, že vítězný gól tam nakonec dotlačíme. Po vyrovnání jsme šli na plné riziko a stupňovali tlak. Kluci šli na dřeň a bylo vidět, že slávisté také. V závěru už je braly křeče," líčil Vítězslav Lavička hektický závěr.

Již ve 4. minutě si slávistický kanonýr Škoda pohrál s oběma stopery Brabcem a Holkem a otevřel skóre, což jasného favorita opařilo.

„Zápas se nevyvíjel dobře, velmi záhy jsme inkasovali, a byť do konce zápasu bylo dost času, tak s námi branka zamávala," uznal Lavička.

Druhý inkasovaný gól by byl kritický

Místo vyrovnání mohli sparťané ještě do přestávky prohrávat o dva góly. „V prvním poločase nám chybělo víc přesnosti, navíc Slavia hrála v bloku a čekala na protiútoky. Měli jsme štěstí, protože kdyby Škoda proměnil střelu, která zazvonila o břevno, tak by to bylo kritické."

Štěstí se favorita drželo i dál. „O poločase jsme si nastínili případné změny, k nimž jsme pak skutečně sáhli. Věděli jsme, že se musíme zlepšit. Stalo se, ale nebylo lehké se přes ně dostat. Nadále nám hrozili z brejků - a kdyby jeden z nich Slavia proměnila, už by pro nás byl zápas velmi složitý," zmínil letenský kouč tutovku Hrubého.

Rozhodla až poslední standardka

Kouč přiznal, že ještě před koncem prvního poločasu trenéři zvažovali vystřídání Brabce. Mladý stoper chyboval před inkasovaným gólem a Škoda ho i dál přehrával. Ke změně ale nesáhli, takže po Lafatově vyrovnání mohl právě Brabec minutu před koncem po rohovém kopu vstřelit vítězný gól.

„Mrzelo mě, že jsme během zápasu nebyli lepší ze standardek. A nakonec nám vyšla poslední, kterou jsme zahráli skvěle," poukázal Lavička na další paradox. „Derby orámovala parádní divácká kulisa a všem fanouškům patří velký dík za podporu. I díky ní jsme nakonec zápas otočili," dodal ještě.

Reklama

Související témata: