Hlavní obsah

Berbr vyzýval disciplinárku: Zastavte Barošovi činnost, tohle si za 20 let ještě nikdo nedovolil

V rozhořčení z toho, co viděl, se Milan Baroš rázně opřel se do rozhodčích i do činovníků fotbalové asociace, reakce na sebe nenechaly čekat. Přinejmenším jednoho z vysokých činovníků FAČR ostravský útočník rozohnil natolik, že sám podal podnět k disciplinární komisi, aby zasáhla. Informaci přinesl deník Sport, který získal obsah mailu, jímž se místopředseda FAČR Roman Berbr obrátil na šéfa disciplinárky Richarda Bačka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Místopředseda FAČR Roman Berbr.

Článek

„Žádám DK FAČR, aby okamžitě zastavila činnost hráči Milanu Barošovi a zahájila vyšetřování," vyzval Berbr (v samotném mailu jsou jeho formulace užity bez diakritiky, v článku doplněny redakcí - pozn.). „Předem upozorňuji, že k tak závažným výrokům nemůže stačit pohled pana Baroše na výkon rozhodčích a za posledních dvacet let nepamatuju takovýto útok vůči členům VV FAČR," uvedl dále místopředseda v mailu.

S Barošem, který se negativně vyjadřoval o rozhodčích a FAČR po ostravské prohře 0:2 s Plzní (5. dubna), vskutku bylo o čtyři dny později zahájeno disciplinární řízení. Své výroky má přijít vysvětlovat tento čtvrtek.

Dnes před polednem tiskové oddělení asociace rozeslalo Berbrovo stanovisko k záležitosti. V něm už nenavrhuje zastavení činnosti, došlo podle něj k tomu, že jeho tvrzení bylo vytrženo z kontextu. "Mám jediný zájem: aby DK důsledně prošetřila všechny zmíněné výroky pana Milana Baroše, jeho narážky na korupci a výzvy směrem do fotbalového hnutí k revoluci proti vedení FAČR," uvedl Berbr.

Přání naplněno jen zčásti

Není jasné, jestli disciplinárka rozhodla sama, nebo čistě na základě podnětu místopředsedy, který svůj mail odesílal necelý den po Barošově kritice. Baček sdělil jen to, že se disciplinárka necítí nikým ovlivňována. Každopádně Berbrovo přání je naplněno jen z části. Baroš nastoupil i v dalším ligovém zápase proti Bohemians 1905. Okamžité zastavení činnosti by bylo přinejmenším problematické.

Řízení by ovšem s ohledem na předešlé případy bylo zahájeno s největší pravděpodobností i bez Berbrova přičinění.

Místopředseda FAČR se ve svém podnětu odvolává na to, co je uvedeno v článku na Sport.cz, v němž jsou citace, které Baroš prezentoval na sociální síti.

„(Baroš) doslovně říká, že fotbal je žumpa, čímž jednoznačně poškozuje samotný produkt-fotbal a dále nabádá ke svržení členky VV FAČR Dagmar Damkové a místopředsedy FAČR Romana Berbra," připomněl Bačkovi mocný muž z vedení v mailu.

„Žádám, abych byl následně písemně informován o vyšetřených skutečnostech, a to z důvodu, že hodlám informovat výkonný výbor FAČR s vašimi závěry a odůvodněním. Jestliže pan Baroš nazývá český fotbal žumpou, očekávám konkrétní důvody, a jestliže pan Baroš podněcuje fotbalové prostředí a veřejnost k revoluci proti vedení FAČR, očekávám totéž," psal též.

Golda: Je to bezprecedentní zasahování

Je otázkou, jestli podle řádů, jež lze vykládat různě, lze Berbrův postup s návrhem řešení považovat za zásah do činnosti disciplinárky. Její bývalý šéf Jiří Golda je přesvědčen, že tomu tak je. „Je to bezprecedentní zasahování do činnosti nezávislého orgánu. Výkonný výbor sice disciplinární komisi volí, ale nesmí ji ovlivňovat. To však pan Berbr tímto činí. Předseda komise sice čas od času referuje výkonný výbor v obecné rovině o její činnosti, nevysvětluje však jednotlivé případy," cituje deník Sport bývalého šéfa disciplinárky, který po sporech s vedením asociace v lednu 2013 v případu „Křetínského tašky" z funkce odstoupil.

V minulosti už byly podněty vysokých činovníků k disciplinárce zaznamenány. Nápověda trestu by ovšem zároveň přicházet neměla, což lze opřít o ustanovení z disciplinárního řádu: „Žádný jiný orgán FAČR nemůže funkci disciplinární komise nahradit nebo do ní zasahovat, a to ani orgán, který ji ustavil."

Baroš po utkání, v němž chybovali sudí, ostře kritizoval poměry v českém fotbale. Po zápase dal na svůj Twitter fotky nástupu na hřiště v doprovodu dětí s dovětkem: "Tohle je víc než korupce."

Následoval další tweet: „Prosím, vychovávejte své děti k tomu, aby byl sport sportem, a ne tou žumpou, co tady ve fotbale teď máme!!!" napsal Baroš do jedné ze zpráv.

Bylo více než jasné, že to nemůže skončit jinde než u disciplinárky. „A za co? Za pravdu?" reagoval Baroš opět na Twitteru.

Pojďme cinkat za Dášu a Berbra

Baroš na svém účtu velel k fotbalové revoltě. "Pojďme cinkat klíčema za Dášu (předsedkyni komise rozhodčích Damkovou) a za Berbra, můžem to změnit, JÁ TOMU VĚŘÍM," napsal.

Dodatečné vyjádření Romana Berbra:
„Podnět podaný směrem k Disciplinární komisi (DK) FAČR na prošetření výroků pana Milana Baroše po utkání FC Baník Ostrava – FC Viktoria Plzeň rozhodně neznamená snahu o jakékoliv ovlivnění a zasahování do jejího svobodného a nezávislého rozhodnutí. Takové tvrzení je zcela vytrženo z kontextu a odmítám, že bych na DK vyvíjel nátlak. Mám jediný zájem: aby DK důsledně prošetřila všechny zmíněné výroky pana Milana Baroše, jeho narážky na korupci a výzvy směrem do fotbalového hnutí k revoluci proti vedení FAČR. Proto jsem zvědav také na všechny předložené důkazy pana Milana Baroše, protože jeho vyjádření považuji za závažná, zásadním způsobem poškozující český fotbal a především nejvyšší soutěž jako takovou. V žádném případě DK neupírám její nezávislost a všem jejím členům přeji - nejenom v případě řízení s panem Milanem Barošem - zcela svobodné rozhodnutí.“

Předběžné stanovisko disciplinárky k možnému potrestání se nepodařilo zjistit. Podle regulí může Barošovi ale hrozit i pořádný flastr. Jak již Sport.cz psal, podle ustanovení disciplinárního řádu lze hrubé urážky orgánů FAČR potrestat i zastavením činnosti na nejméně čtyři měsíce. Otázkou ovšem je, jestli jeho slova budou vskutku takhle vyhodnocena. Ve hře je samozřejmě také finanční trest.

Na twitteru si Baroš na poměry v české lize stěžoval už po skandálně nafilmované penaltě sparťanského kapitána Davida Lafaty, která rozhodla o výhře Letenských 1:0 nad Teplicemi. "Proč se Synot liga hraje? Je to ostuda, co se tady děje!!! Fuj!" uvedl tehdy. Jinak se přitom příliš veřejně nevyjadřuje.

U disciplinárky kvůli výrokům na adresu rozhodčích už jednou byl. V roce 2013 zaplatil pokutu deset tisíc korun za výrok, že dostal čtvrtou žlutou kartu na objednávku a že tohle českému fotbalu obrovsky škodí.

Už nelavírujte podle novinářů, nabádá Bačka

Na Barošovu obranu vyrukoval v minulých dnech kouč Baníku Petr Frňka. Podle něj už minula doba, kdy někdo má být trestán za projevený názor. Otevřeně se za něj postavili i někteří hráči.

Lze očekávat, že rozhodnutí disciplinárky bude hodně záležet i na další hráčově reakci. Fotbalový soud nedávno řešil obdobný případ záložníka Dukly Marka Hanouska. Ten shodou okolností také po duelu s Plzní (porážka 2:3) uvedl, že titul vyhraje Viktoria, jelikož má v zádech dvanáctého hráče. Nakonec vyvázl bez trestu, komisi obměkčil výmluvou, že dvanáctým hráčem nemyslel arbitry, nýbrž početné fanoušky Plzně... Co vymyslí Baroš? A bude spokojen Berbr, který v mailu naznačuje, že mu činnost DK obecně příliš nepozdává?

„Chci vás požádat o ochranu fotbalu a jeho čelních představitelů, a ne o neustále lavírující postoj na bázi co by tomu řekli novináři," objevila se v podnětu i výtka směrem k Bačkovi.

Šéf disciplinárky odmítl, že by komise byla pod nátlakem od Berbra či kohokoliv jiného. "Chci ubezpečit za sebe a po téměř dvou letech společné práce si dovolím mluvit i za ostatní členy komise, že naše rozhodování také v tomto případě bude probíhat stejně jako všechna předchozí obdobná jednání," uvedl Baček v prohlášení.

"Vždy případy posuzujeme podle platného disciplinárního řádu, v kontextu s jinými obdobnými případy a pochopitelně i podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Po celé funkční období je to stejné: nevnímáme to, co se kolem našich případů děje, řídíme se jen svými pocity, a proto se necítíme nikdy a ničím ovlivňováni," doplnil šéf komise.

Považujete zaslaný dopis Romana Berbra za zasahování do činnosti DK?
Ano
97,1 %
Ne
2,9 %
Celkem hlasovalo 35323 čtenářů.

Reklama