Hlavní obsah

Plzeň - Slavia 2:1Mistrovská Plzeň udeřila dvakrát ze vzduchu, za obhajobou titulu vykročila vítězně

MinutaMin. Tým Hráč Akce
19. Kolář 1 : 0
80. Mahmutovič 2 : 0
90. Škoda 2 : 1
Záznam online reportáže

Mistrovská Plzeň sice vykročila do nového ligového ročníku vítězně, ale v ostře sledovaném duelu se Slavií (2:1) si zahrávala a o tři body se dlouho strachovala. Po změně stran totiž vyklidila hřiště a přenechala aktivitu Pražanům. Ti sice měli k vyrovnání hodně blízko, neboť kupříkladu Zmrhal trefil spojnici břevna s tyčí, ale na Kolářovu gólovou trefu dlouho odpovědět nedokázali. Střídající Mahmutovič tudíž zaúřadoval, a přestože se v samém závěru přece jen trefil slávistický kanonýr Milan Škoda, někdejší plzeňský kouč Uhrin působící v nové sezóně ve slávistických službách se vracel z místa činu s prázdnou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Daniel Kolář oslavuje gól.

Článek

Respekt neměli Pražané sebemenší. Troufli si napadat domácí už před jejich šestnáctkou hned čtyřmi hráči, vyhrávali souboje, v úvodu měli díky pohybu a důrazu navrch. I k vedení měli blízko, neboť už po čtyřech minutách se dostal po souboji Škody s Procházkou k míči Piták a jeho rána míjela jen těsně tyč Kozáčikovy brány.

Kolář prvním střelcem sezóny

Prostě docela jiná režie, než si Plzeň představovala. Však jí také deset minut trvalo, než se dostala do svého rytmu. Teprve neodpískaná penalta za ruku Součka a Hubníkova hlavička likvidovaná Berkovcem mistra probrala.

A důkladně, takže přitiskl Slavii k bráně, jedním centrem za druhým způsoboval její obraně problémy a navozoval zmatky, až se nakonec dočkal vedoucího gólu. Do Rajtoralova centru se položil hlavičkující Kolář a míč se odrazem od břevna dostal za Berkovcova záda.

Plzeň se pochopitelně uklidnila, takže ovládla hru, vynutila si územní převahu, ovšem druhou branku nepřidala. Obrana Pražanů sice připustila pár závarů v pokutovém území, ale do šance už domácí nepustila.

Zmrhal trefil břevno, Mahmutovič rozhodl

Poučeni úvodem zápasu začali domácí druhou půli až přespříliš opatrně, čímž  ovšem Slavii jen nahráli. Ta evidentně přidala a najednou měla navrch ona. I vyrovnat mohla, protože po bombě Zmrhala rezonovala spojnice břevna s tyčí za zády už překonaného Kozáčika.

Parádní rána vyburcovala Uhrinovy svěřence ještě víc, jenže jejich  úsilí efekt nepřineslo. Zmrhalovu ránu totiž Kozáčik vyrazil na roh, při šanci Pitáka se zaskvěl rovněž, takže to byl on, kdo držel mistra nad vodou.

Teprve deset minut před koncem přidal střídající Mahmutovič po Limberského centru druhou branku. I on udeřil ze vzduchu a skóroval hlavou, čímž svůj tým uklidnil natolik, že už k vítězství, které mohl už dokráčel v poklidu, na němž nic nezměnila ani Škodova branka. Ta totiž přišla pro Slavii přílis pozdě.

Viktoria Plzeň - Slavia Praha 2:1 (1:0)
Branky: 19. Kolář, 80. Mahmutovič - 90. Škoda. Rozhodčí: Franěk – Blažej, Vlasjuk. ŽK:  Kopic - Latka, Hrubý, Souček, Škoda. Diváci: 11 233.
Plzeň: Kozáčik – Rajtoral, Hubník, Procházka, Limberský – Hořava, Hrošovský (59. Vaněk) – Kopic (75. Petržela), Kolář, Kovařík – Holenda (62. Mahmutovič). Trenér: Koubek.
Slavia: Berkovec – Švec, Latka , Deli, T. Jablonský – Souček, Hrubý – Mikula (84. M. Černý), Piták (84. Voltr), Zmrhal – Milan Škoda. Trenér: Uhrin ml.

Reklama

Související témata: