Hlavní obsah

Z listiny prvoligových rozhodčí vypadl Helebrant, Šedivý zůstává

PRAHA

Dlouholetý prvoligový rozhodčí Luboš Helebrant před jarní částí sezóny vypadl kvůli poklesu výkonnosti z listiny arbitrů pro nejvyšší fotbalovou soutěž. Milan Šedivý, jehož jméno se v předloňské korupční aféře objevilo v policejních odposleších v souvislosti s potrestaným ředitelem Viktorie Žižkov Ivanem Horníkem, naopak dál zůstává mezi elitou tuzemských sudích.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Fotbalový rozhodčí

Článek

Jmenovité složení listin rozhodčích pro první a druhou ligu dnes po zasedání výkonného výboru svazu oznámil nový šéf komise rozhodčích Václav Krondl.

Helebrant je prý pro komisi rozhodčích neperspektivní a nezapadá do její koncepce. "Fotbal nepochybně pískat umí, ale minulý rok jsme viděli řadu jeho utkání a domnívám se, že neodvedl kvalitní výkony. Objevily se tam závažné nedostatky," řekl novinářům Krondl. Poukázal také na výhrady, které měla k Helebrantovým výkonům už minulá komise rozhodčích vedená Jaroslavem Melicharem. Například loni v září byl sudí potrestán omezením delegace na čtyři utkání za chyby v duelu Brna s Ostravou.

Helebrant prý nedoplatil na to, že je mu už 46 let. Svaz se řídí doporučením UEFA, aby první ligu pískali hlavní rozhodčí do věku 47 let a asistenti do 48 let. Krondl však hodlá věková omezení zrušit. "Kdyby byl Helebrant druhým Collinou, tak by nebyl pro jeho vyřazení důvod. Na příštím výkonném výboru navrhnu, aby věková omezení byla zrušena a rozhodovala jen výkonnost," řekl Krondl.

Výkonný výbor navrženou listinu akceptoval

Rozhodčí Šedivý naopak dál bude první ligu pískat, přestože na něm ulpělo podezření v korupční aféře kvůli nestandardním rozhovorům s Horníkem. Svazovou disciplinární komisí ani orgány činnými v trestním řízení ale potrestán nebyl a má dál důvěru komise. "Výkonný výbor zkrátka mnou navrženou listinu akceptoval. Disciplinární komise řízení se Šedivým zastavila a policie jeho případ odložila, to jsou pro mě podstatná fakta," prohlásil Krondl.

Z podzimní listiny prvoligových rozhodčích kromě Helebranta zmizelo ještě dalších pět arbitrů kvůli poklesu výkonnosti, zranění či špatným teoretickým znalostem. Jsou jimi Marada, Jahoda, Kafka, Pešek a Petřík. Čuřín ukončil aktivní kariéru a bude ředitelem druholigového Kladna. Na listině naopak zůstává Dagmar Damková, jediná žena mezi domácí elitou arbitrů.

Výkonný výbor dnes také schválil nový model rozhodcovských listin: podle něj bude první ligu stabilně pískat 16 hlavních rozhodčích, kterým bude dělat společnost dvacet asistentů. Ve druhé lize dělení na hlavní a asistenty od jara skončí a v soutěži se bude střídat 26 rozhodčích.

Listina rozhodčích pro první fotbalovou ligu:
Hlavní: Adam, Adámek, Bouše, Damková, Gallo, Handlíř, Jára, Jech, Jílek, Kovařík, Královec, Matějek, Paták, Příhoda, Racek, Šedivý.
Asistenti: Drastík, Filgas, Filípek, Goňa, Hojsík, Holub, Chytil, Kordula, Košec, Kumstát, Lhoták, Novák, Ondo, Pokorný, Pospíšil, Slavík, Tulinger, Večeřa, Wilczek, Zlámal.
Listina rozhodčích pro druhou fotbalovou ligu (bez rozlišení): Ardeleánu, Čecháček, Douda, Franěk, K. Hrubeš, R. Hrubeš, Jiřík, Kocián, Kubáň, Ludvík, Makovička, Mencl, Mikel, Mlsna, Moláček, Moudrý, Možíš, Pelikán, Peřina, Pinkas, Santarius, Szarowski, Tacina, Teuber, Štěrba, Ubias.

Reklama