Hlavní obsah

Spartu žene konkurence. Ani reprezentant nemá místo jisté

Nejsilnější Sparta za poslední léta. Takové zprávy jdou o letenských fotbalistech na startu ligového jara. Teď jde o to, aby mužstvo velké očekávání naplnilo. V domácí soutěži ztrácí tři body na vedoucí Plzeň a již ve čtvrtek přivítá v Evropské lize ruský Krasnodar. „Chceme zpátky titul. V Evropě také chceme všichni postoupit, ale upřednostňuji, abychom získali titul,“ avizuje trenér Zdeněk Ščasný.

Foto: Ondřej Pýcha, Sparta.cz

Lukáš Mareček v roli fotbalového akrobata ve sparťanském kalendáři...

Článek

Ne kvantita, ale kvalita. Touto cestou se v zimě vydali na Letné. Zkušený stoper Mazuch se po dlouhém zranění ještě potřebuje rozehrát, aby mohl naskočit do základní sestavy. Reprezentanti Šural se Zahustelem v ní už jsou.

„Všechny posily přišly včas. Je hrozně důležité, že jsme je měli k dispozici již od začátku přípravy," libuje si kouč.

Zároveň nad ním ovšem visí bič, že teď má k ruce za poslední roky nejideálnější kádr pro zisk titulu.

„To se ukáže až v polovině května... Titul chceme, je to jasná priorita. I před mužstvem říkám, že kádr je nesmírně silný. Výborně posílený, čímž se hodně zvedla tréninková úroveň. Ne vždy v klubech takový stav bývá, mužstvo to posiluje," líčí Ščasný.

Nastoupit může dvacet hráčů

Místa v sestavě teď má zdvojené, nemluvě o dalších alternacích. Letenské tak žene vpřed velká konkurence.

„Nechci, aby to vůči Slovanu vyznělo blbě, ale právě v konkurenci je největší rozdíl mezi Libercem a Spartou. Tady je dvacet hráčů, kteří všichni mohou hrát. To v žádném jiném českém klubu neplatí," poukazuje Josef Šural.

Jeden příklad za všechny? Zahustelovým příchodem o místo pravého obránce přišel Mareček. Vrátil se však do středu pole a na místě defenzivního záložníka natolik tlačí na Váchu, že kouč se až těsně před prvním duelem ve Zlíně rozhodl, kdo z nich jaro začne. Reprezentant Vácha přitom odehrál první část úspěšně kvalifikace na EURO a má ambice jet i na šampionát do Francie. Musí však pravidelně nastupovat v rudém dresu...

V sázce je také nominace do Francie

„Je cítit, že je nás do středu zálohy hodně a uvidíme, kdo nakonec bude hrát. Za dobu, co jsem ve Spartě, je konkurence největší. Pro mužstvo je jen dobré, že nikdo nemá místo jisté a všichni o sestavu musí bojovat," srovnává Lukáš Mareček.

„Je nás v kádru kolem dvaceti a všichni chceme hrát. Je to znát i na tréninku a všem to prospívá," přizvukuje mu kapitán David Lafata. „Podle jmen to vypadá na silné mužstvo, ale jména ještě nikdy nic nevyhrála. Musíme se sladit, aby nám to na hřišti klapalo," upozorňuje kanonýr.

Nejen pro něj je pak jaro výzvou také v dalším směru. Dokázat Pavlu Vrbovi, že si letenští premianti zaslouží nominaci na evropský šampionát.

„Na jaře se sice bude o nominaci bojovat, já ho ale vnímám především jako boj o titul," usmívá se Lafata, který je podle bookmakerů znovu největším favoritem na zisk koruny pro krále střelců.

Reklama

Související témata: