Hlavní obsah

Brabec u soudu litoval, že prozradil klubům jména rozhodčích

PRAHA

Bývalý šéf rozhodčích Milan Brabec u Obvodního soudu pro Prahu 3 přiznal, že se nechoval správně, když některým klubovým manažerům dopředu vyzrazoval jména rozhodčích jejich zápasů. Soud rozplétá úplatkářskou aféru Viktorie Žižkov - jejím hlavním obžalovaným je sportovní ředitel klubu Ivan Horník, který podle policie nabízel rozhodčím a delegátům fotbalového svazu úplatky za to, že ovlivní výsledek zápasu ve prospěch jeho týmu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Bývalý šéf komise rozhodčích Milan Brabec (vlevo).

Článek

"Chtěl jsem se dostat do zlaté klece a nemluvit s nikým, ale to nešlo, byl velký tlak," uvedl Brabec. Jeden klub si na něj údajně dokonce najal bezpečnostní agenturu, která ho sledovala.

Brabec nikdy nebyl obviněn. Byl pouze potrestán fotbalovou disciplinární komisí dvouletým zákazem činnosti a pokutou ve výši 100 000 korun za to, že se s Horníkem domlouval na nasazování sudích na jednotlivé zápasy. U soudu přiznal, že občas některým fotbalovým manažerům prozradil den před zveřejněním, kdo bude pískat jejich zápas. Nikdy prý ale nikdo nechtěl, aby nasadil konkrétního sudího.

Brabec o hře: Nejsem masochista, abych se na to koukal

Někdejší šéf rozhodčích Brabec je jednou z hlavních postav divadelní hry Petra Čtvrtníčka s názvem Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?, inspirované policejními odposlechy telefonních hovorů. Hra je v podstatě převyprávěním několika hovorů mezi Brabcem a Horníkem, Brabce hraje Jiří Lábus, Horníka Čtvrtníček.

Brabec tvrdí, že hru dosud neviděl. "Pan Čtvrtníček není žádný divadelní umělec, to je ubohý, to jsem samozřejmě neviděl, nejsem masochista, abych se na to koukal," řekl na dotaz ČTK.

Diváky v několika vyprodaných divadelních sálech bavila zejména specifická mluva zúčastněných plná vulgarismů. Některé hlášky již dokonce zlidověly. Brabec ale tvrdí, že ve hře je podle jeho informací jen jedna věta, kterou skutečně v rozhovoru s Horníkem použil. "Všude je ale napsáno, že je to moje divadelní představení," stěžoval si.

Na nabídky stačilo říct "jasně, fajn, či jo"

S Horníkem u soudu stojí deset rozhodčích a delegátů, kteří si podle policie nechali úplatek slíbit. Původně bylo obviněno 16 rozhodčích či delegátů, dva již byli pravomocně odsouzeni k podmíněným trestům, u čtyř žalobce stíhání zastavil. S Horníkem sice také vedli podezřelé rozhovory, jejich reakce se však podle žalobce nedala vyhodnotit jako souhlas s úplatkem. Ukazuje se, že do policejní sítě spadl každý, kdo na Horníkovy telefonní nabídky "třicetníků", "kil jablek" či "litrů nafty" reagoval slovy: jasně, fajn či jo.

Jedním z těch, jejichž stíhání bylo zastaveno, je bývalý rozhodčí Evžen Amler, který pískal i v zahraničí. U soudu vypovídal v roli svědka. Policie má nahrávku, kde mu Horník slibuje: "Je tam pro tebe 2000 euro (58 000 korun), kdybysme tam něco udělali, a talíř za kříž." Amler však prý jeho slova nebral vážně. "Nemohu posoudit, co tím myslel, on často mluvil v nadsázkách, aby na sebe upoutal pozornost, často fabuloval a já mu mnohdy nevěřil," tvrdí Amler. Přesto však prý na Horníkova slova reagoval tak, že mu dal jasně najevo nesouhlas. Soudkyně Amlerovu reakci z odposlechu nepřečetla.

Soud byl odročen na příští pátek, 27. ledna. Soudkyně bude pokračovat ve výslechu svědků, chce také číst listinné důkazy. Vynesení rozsudku je nepravděpodobné.

Reklama