Hlavní obsah

Chovanec: Spartě něco dlužím, proto jsem se vrátil

Tomáš FlieglSport.cz

Fotbalová Sparta získala do svých řad další z legend sparťanské minulosti. V pondělí vedení klubu oznámilo, že funkci prezidenta klubu bude vykonávat Jozef Chovanec. Ten dal přednost návratu na Letnou před nabídkou trénovat běloruskou reprezentaci. "Spartě něco dlužím, investovala do mě a pomohla mi v kariéře," řekl novinářům na tiskové konferenci Chovanec.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Jozef Chovanec na tiskové konferenci Sparty.

Článek
Fotogalerie

"Jsem strašně rád, že mě Sparta oslovila. Rád bych slíbil, že se ihned zapojím do fungování klubu. Nechci zklamat důvěru vedení i sparťanské veřejnosti," řekl novinářům na tiskové konferenci pětačtyřicetiletý Jozef Chovanec.

Chovanec měl nabídku trénovat běloruskou reprezentaci, přednost ale dostala prezidentská funkce na Letné. "Vždycky jsem proklamoval, že Sparta je pro mě na prvním místě. Měl jsem ji pořád v srdci. Navíc jsem klubu něco dlužen - investoval do mě, pomohl mi v kariéře. Proto jsem se vrátil do Sparty a nešel dále trénovat," vysvětlil pětačtyřicetiletý Chovanec.

Přání do budoucnosti ve Spartě má bývalý reprezentační bek mnoho. "Snů mám mnoho, ale vnímám i realitu. Samozřejmě bych klub viděl co nejvýš. Ale to je otázka práce, kterou odvádíme. Každý zápas, který se Spartě povede a přinese jí úspěch, bude pro mě pohlazením na duši."

Každý si musí uvědomit své postavení

Spolupráce by měla být dlouhodobá, jak potvrdil Chovanec i Daniel Křetínský. "Kontrakt je na dobu neurčitou. Věříme, že naše spolupráce je na mnoho let," ujasnil předseda představenstva.

Sparťanská legenda už byla i za současnými hráči mistrovského celku. "Už jsem mluvil s hráčema. Každý si musí uvědomit své postavení. Postavit se sám před sebe a ujasnit si, co Spartě dávám. Nemůžou se vyhnout zodpovědnosti za umístění, kde v současnosti Sparta je," řekl Chovanec.

"Hráči nebyli pod takovým tlakem. Musí se probrat ze svého snu, že to za ně nějaká vyšší moc odehraje. Do Sparty se dostali, protože nějakou kvalitu představují. Musíme jim vrátit sebedůvěru, jinak budeme mít problém," uvedl nový klubový prezident.

Cílem vrátit důvěru

Nový prezident má také jasno o tom, co bylo největším problémem letenského celku. "Byly to obrovské negace, problémy zvenku. Všechno se obrátilo proti Spartě. Teď musíme vrátit důvěru fanoušků. Když jdou příznivci proti vlastnímu klubu, tak je to těžké. Ale snažíme se to řešit, už dneska máme setkání s příznivci," upozornil Chovanec.

Sparta přes zimní období znovu obměnila kádr. Získala trio slovenských fotbalistů Kóňa, Zabavník, Hanek, podařilo se jí z West Hamu přetáhnout řízného beka Tomáše Řepku. "Tomáš Řepka je osobnost, která osloví hráče na hřišti i v kabině. Navíc osloví i fanoušky, kteří jsou na Letné velmi kritičtí," pochválil Chovanec příchod Řepky.

Sparta jedná ještě o příchodu hrotového útočníka. "Mohu potvrdit, že tímto hráčem je Nor Frode Johnsen. Ten má zájem do Sparty přestoupit, nyní řeší jeho zaměstnavatel Rosenborg Trondheim možnosti náhrady," popsal Daniel Křetínský.

Letenští v úterý odlétají na soustředění do Španělska, jarní část Gambrinus ligy odstartují utkáním s vedoucím Libercem v neděli 19. února.

Reklama

Související témata: