Hlavní obsah

Ještě bych Spartu neodepisoval, byť Plzeň nepojede do Prahy s nožem na krku, míní Rada

Dění na domácí scéně stále bedlivě sleduje. Vedl fotbalovou reprezentaci, jako trenér dirigoval hned šest prvoligových klubů v tuzemsku. Coby hráč Petr Rada oblékal dres pražské Dukly, s níž slavil mistrovský titul. Okusil i angažmá v Německu a Kanadě. V nynější sezóně je bez angažmá, a tak ligové události glosuje pro Sport.cz. Jak viděl 25. kolo nejvyšší soutěže?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Petr Rada

Článek

„Sparta si možnost zisku titulu výrazně zkomplikovala už při utkání na Slovácku, kde prohrála. Po remíze s Bohemians se propast za vedoucí Plzní prohloubila. Sparťané mohli sice vyhrát, nějaké solidní příležitosti si vytvořili, ale z pohledu gólových situací byli blíže vítězství určitě domácí.

Trenér Ščasný se vyjádřil, že titul je ztracený, ale pořád zbývá pět kol a Sparta má k dispozici vzájemný zápas s Plzní. Jistě, odstup je větší a pro Spartu to bude složité, nicméně ještě bych ji neodepisoval.

Hlavní závěr minulého ligového kola je, že Plzeň nemusí do Prahy k bitvě na Spartu s nožem na krku a vědomím, že případný nezdar situaci v tabulce vyrovná. Takhle mají psychickou výhodu. Při zkušenostech, které Západočeši mají, by Sparta musela být stoprocentní ve všech zápasech a Viktorii by musel postihnout nevídaný kolaps.

Senzací bylo určitě vysoké vítězství Dukly nad Jabloncem. Dvacet minut se přitom na Julisce hrál vyrovnaný fotbal, jenže pak se zápas po první brance domácích zlomil. Pražané už mají relativní klid, jsou v pohodě a hrají solidní kombinační fotbal. Myslím, že pro Spartu ve středeční dohrávce budou hodně těžkým protivníkem. Tím spíše, že pražská derby jsou vždy nevyzpytatelná.

V bitvě o evropské poháry je mnohem jasněji. Mladá Boleslav má komfortní náskok a určitě si účast v předkole Evropské ligy pohlídá. Za určité konstelace by navíc mohla myslet na druhou příčku a není pochyb, že pokud se příležitost naskytne, trenér Karel Jarolím z mužstva vymáčkne maximum.

Liberec má konstantní výkonnost a odolat případnému ataku Slavie pro něj za stávající konstelace bude snadnější. V Edenu si všechno musí sednout, pouhé nákupy výsledky nezaručují.

Velkým překvapením pro mě bylo zakolísání Příbrami, která má nyní na čtrnácté příčce k dobru na patnáctou Olomouc pouze tři body. Všichni měli Středočechy za jasného favorita, ale Ostrava hraje uvolněně a bez stresu, což je její největší trumf. Domácí potřebovali nutně vyhrát, aby získali klid. Jenže za takových podmínek to bývá složité.

Aktuálně v boji o záchranu nemůže být v klidu žádný z týmů od desátých Teplic. Ty nezvládly zápas se Zlínem, v němž vedly o dvě branky, a musím říct, že při pohledu na los, jsou v nezáviděníhodné pozici. Konec ligy pro ně bude při pouhých dvou jarních výhrách velmi perný."

Reklama