Hlavní obsah

Pelta na sametové revoluci mezi rozhodčími trvá. Na vyloučení opilých arbitrů Pilného a Jecha zrovna tak

Nevychladl a na sametové revoluci mezi rozhodčími trvá, i když od příbramského skandálu s opilými rozhodčími Markem Pilným a Jiřím Jechem uběhl už týden a fotbalová liga skončila. „Ve výkonném výboru mám sice jen jeden hlas, ale budu trvat na tom, abychom ty dva vyloučili z našich řad. Trest disciplinární komise, která jim vyměřila zákaz na dva roky, byl totiž jen prvním krokem,“ trvá asociační předseda Miroslav Pelta na tom, že jedině tak se může fotbal ucházet o devalvující důvěru veřejnosti a potvrdit, že je schopen udělat si ve svých řadách pořádek.

Foto: Václav Michal/Šálek Kamaryt, ČTK

Rozhodčí Marek Pilný (vlevo) a Jiří Jech.

Článek
Fotogalerie

Příbramský skandál s opilými, vrávorajícími, padajícími a na hřišti močícími rozhodčími překonal všechno, co fotbal v posledních desetiletích zažil.

„Překročilo to veškeré hranice možné tolerance," tvrdí i po týdnu Pelta, že nebude mít pro Pilného a Jecha smilování a bude vyžadovat jejich vyloučení z řad členů Fotbalové asociace.

Kámen nezůstane na kameni, vzkázal sudím

Ani nad jejich kolegy se však slitovat nemíní, byť se podobného skandálního excesu nedopustili. Proto dál volá po sametové revoluci. Po obměně komise rozhodčích, jejím novém předsedovi, stejně jako změnách na listině arbitrů.

„Po odchodu Dáši Damkové z funkce předsedkyně komise se staly věci, o kterých si člověk říká, že snad ani není možné, aby se udály," podivoval se ovšem Pelta i jiným věcem, které závěr ligy provázely. Netajil, že i některé nominace rozhodčích na ligové utkání v něm jisté znepokojení vyvolaly.

„Dojde k relativně velkému zásahu jak na listině rozhodčích, tak ve složení jejich komise. Kámen nezůstane na kameni, protože musíme získat zpátky pošramocenou důvěru veřejnosti v rozhodčí," avizoval, že si nikdo ze sudích nemůže být ničím jistý.

„I proto jsem si nechal vypracovat analýzu, abych měl přehled o všech sudích. O jejich odborných, ale i morálních kvalitách. Chci totiž, aby nová listina rozhodčích byla nezpochybnitelná," prozradil Pelta, že chce prosadit svou. Samo sebou ve spolupráci s Ligovou fotbalovou asociací, neboť od podzimu už bude liga samostatná, byť sudí v kompetenci Strahova zůstanou.

Chládek se šéfem arbitrů nestane

„Možná někomu uškodíme, protože pískat umí, ale protože má pošramocenou pověst, půjde prostě z kola ven a nahradíme ho někým jiným. I proto dojde k největšímu počtu změn v historii listiny sudích. Začneme s rozhodčími, kteří nemají tolik zkušeností, takže jejich výkony možná nebudou na nejvyšší úrovni a i chyb se třeba budou dopouštět, ale důvěra v sudí je to hlavní, o co nám od nové sezóny půjde," ujistil první muž českého fotbalu, že na sametové revoluci v řadách arbitrů trvá.

„I nového předsedu komise rozhodčích už mám v hlavě. Bude to bývalý sudí," potvrdil. O Marcela Chládka, někdejšího rozhodčího, ale také exministra školství, mládeže a tělovýchovy, který je v současnosti zaměstnaný na Strahově, se však podle Pelty nejedná.

„Jmenování předsedy komise rozhodčích je záležitostí výkonného výboru, proto jméno neprozradím," trval si Pelta na svém.

Reklama