Hlavní obsah

Pelta chce za nového šéfa rozhodčích cizince. Povede komisi Polák?

Aktualizováno

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta chce do funkce šéfa rozhodčích angažovat cizince se zkušenostmi z FIFA. Potvrdil spekulace médií, že jeho kandidátem je bývalý polský sudí Michal Listkiewicz, který je v komisi rozhodčích FIFA a v minulosti vedl i polskou asociaci.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda FAČR Miroslav Pelta (vpravo) a člen Výkonného výboru Evropské fotbalové unie UEFA Sándor Csányi.

Článek
Fotogalerie

"S tímto návrhem chci jít na výkonný výbor FAČR a v úterý na ligový výbor, s nimiž to chci projednat a chci dostat mandát o předsedovi komise jednat. Cítím, že to rezonuje v uších mých kolegů velmi dobře," řekl Pelta na dnešní tiskové konferenci.

Odpoledne jeho návrh výkonný výbor přijal a dal Peltovi mandát k tomu, aby s Listkiewiczem jednal.

Třiašedesátiletý Listkiewicz býval elitním evropským sudím. Pískal i finále MS 1990, nominován byl i na olympijské hry 1988, ME 1988 či MS 1994. Od roku 1989 působil v polské asociaci jako tiskový mluvčí, generální sekretář, místopředseda a mezi lety 1999 až 2008 i jako předseda. Momentálně je členem komise rozhodčích FIFA.

"Po Dáše Damkové (bývalá šéfka sudích) je třeba, aby přišel další člověk s mezinárodními zkušenostmi. Byl v komisi UEFA, teď je na FIFA. Splňuje vše, co by takový člověk měl. Jako bývalý předseda polského svazu zná ty procesy. Při jednáních z něj bylo poznat, že má naprosto jasno, jak by to mělo fungovat," řekl předseda FAČR.

"Je také jazykově mimořádně zdatný. Jeho manželka měla předtím za manžela Čecha. Já se s ním bavím českopolsky, on navíc umí i mnoho jiných jazyků. Takže jestli něco nebude problém, tak jazyková bariéra," mínil Pelta.

Opilí rozhodčí? Na kongresu FIFA se nám smáli

Po zahraničním odborníkovi sahá i kvůli tomu, aby zabránil různým spekulacím. "Nejprve jsem se chtěl porozhlédnout v Česku, ale když jsem viděl tu náladu spekulací v posledních týdnech, tak jsem si řekl, že ať vyberu kohokoli, stejně by se řešilo, zda nemá vztah k Plzni či ke Spartě," prohlásil Pelta.

Jeho rozhodnutí kvitoval i šéf první ligy Dušan Svoboda. "Že by komisi rozhodčích řídil cizinec, to není žádný český originál. Tady je to otázka důvěryhodnosti. Jsem rád, že se vedení FAČR tímto směrem vydalo. Ať by to byl kdokoli z České republiky, tak by se řešilo, s kým se zná," dodal Svoboda.

Pelta už ve středu řekl, že se chystá udělat zásadní změny mezi rozhodčími nejen na listině, ale vytvořit i novou komisi. "Bude nová komise s novým předsedou, kterým bude bývalý rozhodčí s vysokým morálním kreditem. Jsem v závěrečné fázi jednání s jednotlivými členy," uvedl před dvěma dny.

K těmto krokům ho vede mimo jiné skandál s rozhodčími Markem Pilným a Jiřím Jechem, kteří se před ligovým zápasem Příbrami se Slavií opili. Oba byli vzápětí potrestáni, Pelta navíc chce, aby byli doživotně vyloučeni z FAČR.

"To (chování Pilného s Jechem) je nepřijatelné. Kdybyste slyšeli, jak se nám na kongresu FIFA v Mexiku všechny asociace smály. To je k pláči," řekl dnes Pelta.

Reklama