Hlavní obsah

Když neseženeme peníze, tak to zabalíme, říká šéf správní rady Karviné Wolf

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Potřetí v historii se fotbalisté Karviné probojovali do první ligy. Pro Městský fotbalový klub je to ale premiéra, protože vznikl až v roce 2003 po zániku původního FC Karviná. Od prvních krůčků je u toho současný předseda správní rady Jan Wolf. Byl i předsedou klubu, v lednu se ale stal předsedou představenstva v Baníku Ostrava, proto funkci opustil. „Je to třináct let života a pro všechny v klubu je to zadostiučinění i výzva. Uvidíme v Karviné minimálně rok špičkové ligové kluby a uvidíme, co bude,“ řekl Jan Wolf.

Foto: Sport.cz

Předseda správní rady Karviné Jan Wolf.

Článek

Kdy jste začal snít sen o první lize?

Když jsem do toho před třinácti lety šel, vždy jsem snil o postupu. Nejprve do Krajského přeboru, což pro nás byl úplně jiný svět, pak do divize, a tak to šlo sezónu za sezónou. A teď jsme zase v jiném světě. V roce 2008/2009, kdy vznikl projekt přestavby stadiónu, přišly myšlenky na ligu možná poprvé. Říkal jsem si, že když už bude nový stadión, tak bychom to mohli jednou zkusit.

Co říkají v ligových týmech na to, že budou jezdit ještě dál než do Ostravy?

To je asi moc netěší a i proto nám ne vždy přáli. Ale myslím si, že je dobře, že jsme to trochu zamíchali. Nedělám si iluze, že bychom hráli o evropské poháry, ale budeme kousat. Budu moc rád, když nebudeme v první lize hrát nějakou podřadnou roli. Mám sen, aby se za rok hrálo v první lize derby Karviné s Baníkem Ostrava. Alespoň v jednom utkání bych mohl být úplně v klidu a nemusel si nervózně kousat nehty.

Bude možné, abyste byl v jedné soutěži ve dvou klubech?

Nejsem kluby placený, ale pokud to někomu bude vadit, klidně budu dělat správce hřiště, aby byl klid.

Co u vás převažuje? Radost z postupu Karviné, nebo smutek ze sestupu Baníku?

Raduju se z postupu, ale uvažuji pořád stejně. Baník Ostrava musí být špičkový republikový klub, zatímco Karviná je regionální klub, kde jsem se narodil a žiju. S touto vizí jsem do Baníku šel a byl bych moc rád, kdybychom si s Baníkem za rok užili postup také.

Zůstanete v karvinském klubu i nadále?

Má funkce není výkonná. V Karviné ani v Baníku. Je to spíše o poradenství. Fotbal je hlavně mým koníčkem. Kdo mě nezná, tak se diví a žije v představě, kolik peněz z těchto funkcí určitě mám. Ale tak to není. Dělám a dělal jsem to jako koníček a v tom bych chtěl i pokračovat.

Jak pomůže město, v jehož vedení jako náměstek primátora jste, prvoligovému nováčkovi? Hlavní partner OKD je v úpadku, tudíž tenhle zdroj peněz zřejmě vyschnul.

Jsem ve vedení města, nicméně v zastupitelstvu je dalších 40 zastupitelů a nevím, jak ocení to, že se znovu oživí sportovní život. Bude tady nový fotbalový stadión, za což je klub velmi rád, protože ten komfort pro fanoušky se zvedne. Neumím nyní říct, jak se k tomu zastupitelé postaví a jak velká ta podpora bude.

Kolik dává město nyní?

Čtyři a půl miliónů korun. První liga stojí ale mnohonásobně více a po radosti z postupu nyní přijdou velké starosti. Budou muset na tom pracovat.

Jak poznamená chod klubu krach OKD?

Budeme muset hledat jiné partnery a uvidíme, jak se nám to bude dařit. Nepomůže nám ani to, že sestoupil Baník, protože sponzoři, kteří chtějí podporovat Ostravu, asi nebudou chtít jít do Karviné. Tu podporují spíše místní patrioti, kterým až tolik nejde o propagaci své značky, jako o to, aby pomohli klubu.

Jak velkou částkou podporovalo OKD Karvinou?

To vám neřeknu, protože máme ve stále platné smlouvě klauzuli, podle níž to říct nesmím. Ta celková částka byla skládaná z různých bonusů za umístění. Podporovala se z toho mládež, která se i díky penězům OKD výrazně zvedla. Takže i tady budeme muset hledat změnu modelu financování. Ale já věřím, že si nějak poradíme a přežijeme.

Jste takovým spojovacím článkem mezi Baníkem a Karvinou. Může se stát, že v případě finančních obtíží pomůže majitel Baníku Václav Brabec?

Ne. Když jsme se bavili na téma Baník a mého působení v něm, tak jsme hovořili o spolupráci na sportovním poli. Nemíchali jsme do toho peníze, ani nic jiného.

Nový stadión bude hotový do začátku ligy?

To se musíte zeptat stavebních firem, které to tam s prominutím mastí. Pokud se zákon o veřejných zakázkách nezmění, tak vždy bude investor ve výrazné nevýhodě oproti stavebním firmám. Nejen na stadión, ale i na jiné stavby ve městě jsem hodně naštvaný a mrzí mne, jakým způsobem to funguje. Pro stavebníky je to byznys, my to vidíme z jiného pohledu. Firmy bohužel využívají všech zákonných prostředků, aby se měli lépe než ti druzí.

Může se tedy stát, že stadión do konce července, kdy startuje nový ročník první ligy, nebude?

Ne, ne. Už jsme ten termín posunovali několikrát a věřím, že už se to nějakým způsobem dokončí. Termín by měl být do 30. června. Věřím, že v červenci už se budou řešit jen nějaké reklamační práce a na konci sedmého měsíce bychom měli mít ten stadión hotový.

Je možnost, když se to nestihne, zahájit sezónu venku?

Pokud nám někdo půjčí stadión a my bychom neměli, tak by nám asi nic jiného nezbylo. Nechtěli jsme to řešit, dokud jsme neměli jistotu postupu, abychom to nezakřikli. Ale jedna z podmínek pro první ligu je hotový stadión, takže tuhle otázku musíme řešit.

Jakou představu máte o posílení kádru?

Nechceme to hrotit. Budu velmi rád, pokud hráči, kteří ligu vykopali, zůstanou. Ne všichni jsou naši, jsou tady i hráči na hostování . Uvidíme, jak se s nimi a jejich kluby dohodneme. V lize bude potřeba asi větší počet hráčů, než s jakým jsme hráli druhou ligu. Ale to má na starosti sportovní manažer Luboš Vlk a trenéři. Do toho jim nezasahuju.

Budete shánět více hráče pro Baník, nebo pro Karvinou?

Ten trh je jeden a hodně záleží na požadavcích a pohledu trenéra. Může se stát, že hráč, který se nebude hodit, nebo nebude chtít hrát v Karviné, raději zvolí Baník. Stejně tak to může být opačně. Bude na managementu obou klubů, jaké hráče si vyberou. V Ostravě je Dušan Vrťo s trenérem Vlastimilem Petrželou. V Karviné Luboš Vlk a kouč Jozef Weber.

Trenéru Weberovi končí smlouva, počítáte s ním i nadále?

Máme ústní dohodu a já všechny ústní dohody vždy plním. Takže pokud trenér Weber to, co je dnes ústně domluveno, podepíše, tak budu rád, když v Karviné zůstane.

Už máte představu, z jakých zdrojů nahradíte očekávaný výpadek OKD?

Už když jsem do karvinského klubu v roce 2003 přišel a stadión byl v konkurzu, netekla tady voda a nebyly tu ani telefony. Říkal jsem si, že do toho půjdu jenom tehdy, když nebudeme nikomu dlužit peníze a nebudu kvůli tomu muset někde chodit kanály. Za těch třináct let se mi to myslím dařilo plnit. Nestalo se, že bychom někomu něco nezaplatili. A tak chceme fungovat jak v Karviné, tak i v Baníku. Nechci hráčům něco slibovat a pak se čtyři měsíce vyhýbat stadiónu, aby mě neviděli. Když to nezvládneme a ty peníze neseženeme, tak to zabalíme a půjdeme zpátky. Bez peněz se to bohužel dělat nedá, ale já si myslím, že všechno v Praze nemůže být. Je mi líto, že ti Pražáci se mají trochu lépe, než my.

Jak vnímáte to, že Karviná bude minimálně na rok fotbalovou jedničkou v kraji?

To je mi spíše líto, protože bych byl radši, kdyby ty tradiční týmy jako je Baník, ale i Olomouc v lize byly. Je to asi obrázek toho, a jak funguje ekonomika v kraji, Nadnárodní společnosti skupují místní firmy a zisky pak putují pryč z regionu. Já to asi nezměním, ale myslím si, že by se nad tím měl už konečně někdo zamyslet. Teď už hovořím jako politik (Jan Wolf je náměstkem karvinského primátora za ČSSD - pozn. aut.), ale pokud v kraji nebude práce, tak lidé budou odcházet. Ale nevím, zda je Praha nafukovací. I my potřebujeme aktivity, kde lidé zapomenou na ty každodenní starosti.

Reklama

Související témata: