Hlavní obsah

Plzeň třemi góly otočila šlágr se Slavií, Sparta díky Frýdkovi vyhrála malé derby

Praha
Aktualizováno

Fotbalisté Plzně otočili šlágr pátého kola ePojisteni.cz ligy a pražskou Slavii zdolali 3:1. Sparta se po dvou dnech vrátila do čela soutěže, Ščasného svěřenci zvítězili v malém pražském derby na Dukle 2:0, když oba góly vstřelil ve druhém poločase Martin Frýdek. Uspěl i další pohárový zástupce Liberec. Severočeši vyhráli 1:0 v Příbrami, která tak ani v pátém utkání, tentokrát pod vedením nového kouče Petra Rady, nevstřelila branku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Frýdek (vlevo) přijímá od sparťanských spoluhráčů gratulace k jednomu ze svých gólů proti Dukle.

Článek
Fotogalerie

Slavia šla na západě Čech do vedení už ve 13. minutě po hlavičce kapitána Bílka. Jenže zhruba po půlhodině hry Pražané úplně přestali hrát, a tak tlak domácích logicky zesiloval. V prvním poločase sešívané několikrát podržel gólman Berkovec, jenže to byl právě on, kdo krátce po změně stran nesmyslně vyběhl z branky a Petržela povedeným lobem srovnal.

V 65. minutě pak dokonal zasloužený obrat obránce Hejda, který využil přesnou přihrávku Kopice, a v závěru pak upravil na konečných 3:1 střídající Krmenčík. Viktoria se tak v nové sezóně dočkala premiérové domácí výhry, Slavia v lize prohrála po jedenácti zápasech.

Sparta porazila Duklu počtvrté za sebou, v prvním poločase ale měla štěstí, když střelu Tetoura dokázal gólman Koubek konečky prstů vyrazit na tyč. Po změně stran už favorit převzal iniciativu a v 58. minutě jej poslal do vedení Frýdek, jehož střelu zpoza vápna nešťastně tečoval do vlastní sítě Považanec.

Frýdek pak o dvacet minut později přidal i druhý gól, takže Letenští už pošesté za sebou neprohráli, v posledních čtyřech kolech navíc ani neinkasovali.

Příbram se střelecky neprobudila ani pod Radou

Liberec se v ligové sezóně konečně dočkal triumfu, ke kterému mu v Příbrami stačil gól obránce Hovorky, jenž se v 52. minutě prosadil z bezprostřední blízkosti. Středočeši mohli čtvrt hodiny před koncem vyrovnat, jenže Peltierovu střelu do opuštěné branky vykopl na čáře Latka.

Petr Rada tak načal své působení v Příbrami porážkou, jeho noví svěřenci mají po pěti odehraných kolech hrozivé skóre 0:10.

5. kolo první fotbalové ligy:
Pátek:
Mladá Boleslav - Hradec Králové 2:0
Jihlava - Teplice 0:2
Bohemians 1905 - Jablonec 2:0
Sobota:
Brno - Slovácko 1:0
Neděle:
Dukla - Sparta 0:2
Branky: 58. a 78. M. Frýdek.
Příbram - Liberec 0:1
Branka: 53. Hovorka.
Plzeň - Slavia 3:1
Branky: 48. Petržela, 65. Hejda, 86. Krmenčík - 13. Bílek.
Pondělí:
18:00 Zlín - Karviná

Reklama