Hlavní obsah

Lafata makal, Frýdek za něj dával góly. Derby ovládla Sparta naruby

Všechno bylo tak trochu naruby. Kanonýr Lafata hrál ve středu hřiště a bojovný záložník Frýdek dával góly. Pro fotbalisty Sparty je však podstatné, že v derby na Dukle zvítězili 2:0 a po pěti kolech a před reprezentační přestávkou vedou tabulku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Frýdek si po utkání na Dukle plácá se sparťanskými fanoušky.

Článek
Fotogalerie

Frýdek a kanonýr? To jste ještě neviděli... Pro Letenské ovšem velké štěstí, že se jím aspoň na jeden den stal. Vždyť až dosud mu statistici napočítali jen dvě vstřelené branky za 92 odehraných ligových zápasů. V parném nedělním odpoledni na Julisce svůj střelecký účet zdvojnásobil, čímž tři dny po vydřeném postupu do Evropské ligy celou Spartu zase o něco víc uklidnil.

„První gól byl šťastný, tečovaná střela a brankář Hroššo navíc podklouzl. Pak jsem si začal věřit a víc střílet, takže jsem se trefil ještě i pravačkou. Hlavně doufám, že už se nebude opakovat loňská sezóna, kdy jsme také dobře začali, ale ještě během podzimu slibný náskok ztratili. Snad bude tentokrát titul náš," přeje si Martin Frýdek.

Pozoruhodná byl role kapitána Lafaty. Matějovský musel kvůli menisku na menší operaci, zraněný je i špílmachr Dočkal a mladému Čermákovi se zatím nedaří. Role středního záložníka mezi Zahustelem a Šuralem tak netradičně připadla právě ryzímu kanonýrovi. A on ji bez reptání odpracoval. „David je chytrý hráč, nebyl žádný problém," libuje si Frýdek. „Měl jsem defenzívnější úkoly než jindy, ale nevadí. Pohárová odveta nás stála hodně sil a počasí na fotbal vůbec nebylo, takže podstatné jsou tři body," poukazuje David Lafata.

„David zápas příkladně odpracoval a Martin k výbornému výkonu jako bonus přidal dva góly," pochvaluje si kouč Zdeněk Ščasný.

Frýdkův den odnesl jeho kouč z Liberce

Paradoxní je, že to všechno odnesl kouč Šilhavý. Pod Ještědem spolu s Frýdkem kráčeli pohárovou Evropou, a tak před vzájemným duelem ve službách jiných týmů samozřejmě došlo na hecování.

„Proč jdeš vůbec na hřiště?" dobíral si trenér Jaroslav Šilhavý sparťana Frýdka. A právě jeho bývalý svěřenec ze Slovanu zasadil jeho Dukle dvě rozhodující gólové rány. „Martin si zrovna na nás vylepšil statistiky, takhle se mi odvděčí... Libereckého prvku bylo ještě víc, protože hráli i Šural s Váchou a třeba na lavičce seděl v nové funkci Kováč," usmívá se Šilhavý hořce.

„Využili jsme nabitého programu Sparty a po přestávce ji dokázali přehrát, jenže se trápíme v koncovce. Proto jednáme o posilách do ofenzívy," dodává.

Reklama

Související témata: