Hlavní obsah

Liga v pozoru, Rosický se vrací ve znamení magické Pelého desítky

Praha

Téměř po šestnácti letech se Malý Mozart zase objeví v rudém dresu Sparty. Nejspíš hned v sobotním duelu s Mladou Boleslaví. A je symbolické, že Tomáš Rosický ozáří fotbalovou ligu s číslem 10 na zádech. Desítku přece zpravidla nosí na dresu největší hvězda mužstva, ne náhodou ji má i Lionel Messi, jeden z nejlepších hráčů planety. Rosický bude největší hvězdou české soutěže a stále není vyloučeno, že s desítkou ještě znovu pozvedne i národní tým...

Tomáš Rosický se po patnácti letech vrátil do SpartyVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Návrat Rosického do Sparty.

Poslední zápas za Spartu sehrál 1. prosince 2000. Letenští tehdy na Strahově porazili v odloženém derby Slavii 3:1 a Rosický měl své číslo 25.

Stál by o něj i při návratu, jeho původní číslo však v posledních sezónách nosí Mario Holek. „Zjišťoval jsem, jestli je 25 volná, ale nikdy bych neudělal, že bych z ní někoho vysvlékl," ujišťuje Tomáš Rosický.

Má to však něco do sebe. Malý Mozart sáhl po čísle 10. A desítku přece nosí ve fotbale jen ti nejlepší... Sparta hned za první dny po jeho návratu prodala 250 dresů s Rosického číslem a jmenovkou.

Nejslavnější sportovní čísla
10 Pelé - Od jeho éry nosí desítku v každém fotbalovém týmu největší hvězda. Proslavili ji také Platini či Maradona.
23 Michael Jordan - Famózní basketbalista si ji přinesl do Chicaga z univerzity. V Realu Madrid se jí nechal inspirovat Beckham.
68 Jaromír Jágr - Pro dříve narozené pražské jaro a ruská okupace, pro mladší velký hokejista. Své číslo opustil jen jednou - a zle pohořel. Na MS 1994 si vzal číslo 21 a následoval propadák českého hokeje…
99 Wayne Gretzky - Jako chlapec chtěl devítku Gordie Howa, ale byla obsazená. Našil si tedy dvě. Dnes nikdo jiný nesmí v celé NHL číslo 99 používat.

Desítka? Trochu jiný hráč než ostatní...

Magii desítky ustavil legendární Pelé. Byl představitelem fotbalového ideálu - útočník a střelec gólů, režisér hry a tvůrce idejí, vůdčí osobnost. Díky němu se vžilo, že číslo 10 je „trochu jiný" hráč než ostatní. Potvrzovali to také třeba Platini, Zico, Gullit, Matthäus, Maradona a samozřejmě Messi.

Česká reprezentace tradici ctí. Desítku měla po léta pro špílmachra Rosického vyhrazenou. A nový kouč Karel Jarolím doufá, že po ní Tomáš sáhne znovu, až se spolu domluví na pokračování v národním týmu. Zatím mu ji opatruje Jiří Skalák.

Borussia ho na číslo nalákala

V reprezentaci Rosický debutoval s třináctkou, ale brzy dostal stejné číslo, s jakým hrával v Dortmundu. Borussia dokonce použila číslo jako jedno z lákadel, když talentovaného Čecha přesvědčovala k přestupu ze Sparty. Trenér Sammer mu slíbil, že než se rozmyslí, dres s číslem deset mu schová.

„To byla velká pocta, protože v Německu má desítka v klubové hierarchii velkou váhu. A já dostal triko po legendárním Möllerovi," cení si Rosický.

Desítky v české lize
PlzeňJan Kopic
SpartaTomáš Rosický
LiberecZdeněk Folprecht
Mladá Boleslavneobsazena
SlaviaJosef Hušbauer
BrnoTomáš Weber
JablonecMichal Trávník
SlováckoLuboš Kalouda
BohemiansMatúš Mikuš
DuklaAlbiach Néstor
JihlavaJan Záviška
Tepliceneobsazena
ZlínTomáš Poznar (už je v Plzni)
PříbramJan Rezek
KarvináTomáš Okleštěk
Hradec KrálovéMarek Krátký

V Arsenalu zdědil slavnou sedmičku

Když přestoupil do Arsenalu, nemusel si stěžovat. Zdědil jiné slavné číslo 7 po Robertu Piresovi, před ním ho nosili i David Platt či Liam Brady.

Jen tak mimochodem, když letos Rosický po dlouhých deseti letech u Kanonýrů skončil, o jeho sedmičku se strhla rvačka. Získal ji Alexis Sánchez, který na ni po příchodu z Barcelony do Londýna musel dva roky čekat s číslem 17 na zádech. Jeho oblíbenou sedmičku totiž nosila česká ikona klubu. Smůlu tak má nová posila Granit Xhaka. Vybral si číslo 34, ale součet cifer naznačuje, že by rád Rosického dres nosil také.

Pokud jde o desítky, Pelého tradice se dodržuje na celém světě.

Zápas Sparta - Mladá Boleslav se hraje v sobotu od 15:00, přímý přenos vysílá O2 TV Sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata: