Hlavní obsah

Pilík vdechl Příbrami život a naději, že nebude horší než Lázně Bohdaneč

Příbram

Nemají co slavit, i když Duklu porazili 3:1. Fotbalisté Příbrami vyhráli teprve druhé z posledních 21 ligových utkání a dál zůstávají se šesti body v tabulce poslední. Mají jistotu, že se nestanou historicky nejhorším týmem české ligy po polovině soutěže. Neslavný rekord drží hned z první sezóny se dvěma body právě Dukla. Další body však Středočeši z nejbližších kol nutně potřebují. S tak nuzným ziskem po podzimu se totiž ještě nikdo za 23 ročníků samostatné soutěže nikdy nezachránil...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Petr Rada na lavičce Příbrami.

Článek

Věru bizarní situace. Tomáš Pilík dvakrát střelami z dálky překonal Filipa Radu a brankářův otec Petr Rada se mohl na lavičce soupeře radovat, že jeho tým teprve podruhé v sezóně vyhrál.

„Pilík dvěma góly potvrdil, že chytil lauf. V posledních zápasech je to náš nejlepší hráč. Určitě si vítězství ceníme. Teď budeme mít během pauzy 14 dní klid na práci a budeme se snažit co nejlépe připravit na Brno. V závěrečných třech podzimních kolech se budeme snažit uhrát co nejvíc," líčí kouč Příbrami.

Zkušený trenér samozřejmě umí dobře počítat. „K jistotě záchrany je třeba uhrát minimálně 30 bodů, spíš o něco víc. A pokud jich po podzimu nemáte ani deset, můžete se zachránit opravdu jen těžko. Musel by se stát nějaký zázrak," glosoval shodou okolností Petr Rada před rokem, když ligové dění komentoval pro Sport.cz.

Loňský Baník už překonali

Dlouhodobé statistiky mu pochopitelně dávají za pravdu. V dosavadních 23 ročnících se tým, který byl po 15. kole poslední, jen šestkrát zachránil - a sedmnáctkrát sestoupil.

Rekordmanem v tomto směru je právě Rada. Přesně po polovině ročníku 2013/14 přebíral poslední Jihlavu a na jaře s ní dokázal získat 25 bodů, což ji katapultovalo až na konečně osmé místo.

Jenže i Vysočina tehdy měla v poločase sezóny aspoň 12 bodů, kdežto Příbram má zatím jen šest. Horší byla pouze Dukla v sezóně 1993/94 (dva body v půlce posledního ročníku, v němž se za výhru udělovaly jen dva body). Ve tříbodové éře je nejhorší ostravský Baník z minulé sezóny se čtyřmi body, dále pak Lázně Bohdaneč (1997/98), Opava (2001/02), Slovácko (2006/07) a Žižkov (2011/12) se sedmi.

Nůžky se alespoň dál nerozevírají

„Jihlava a Hradec sice také vyhrály, alespoň jsme však zamezili tomu, že se nůžky dál nerozevírají. Dokud bude šance, musíme věřit," utěšuje se Rada.

Otázkou také je, kolik peněz ještě Příbram má, jaké hráče si bude moci v zimním přestupním termínu dovolit.

„Všude kolem sebe slyším, že nemáme peníze. Ale my je neměli nikdy - nestojí za námi žádný štědrý jednotlivec ani velká firma. Zas takové starosti nemáme, výplaty se zpožďují třeba o dva týdny. A za takové výkony je ani nemám chuť klukům vyplácet... Řekl jsem jim, porazte Duklu, pak vám peníze přijdou," řekl šéf klubu Jaroslav Starka pro Českou televizi po zápase.

Reklama

Související témata: