Hlavní obsah

Krondl dál šéfuje rozhodčím, žádost Slavie zamítnuta

PRAHA

Šéfem komise rozhodčích fotbalového svazu zůstává Václav Krondl. Výkonný výbor na svém čtvrtečním zasedání zamítl žádost Slavie Praha o jeho odvolání. Po jednání to řekl mluvčí svazu Václav Tichý. Pražský klub reagoval svojí žádostí na průběh sobotního derby se Spartou, po němž se slávisté cítili poškozeni výroky sudího Milana Šedivého.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Fotografie z fotbalového derby pražských "S".

Článek

Výbor dnes požadavek červenobílých posoudil poměrně jednoznačně. "Výbor konstatoval, že všechny komise mají mandát do 30. června letošního roku. Pak se bude jejich činnost vyhodnocovat," uvedl Tichý.

Slavia vyčítala Krondlovi nejen to, jakým způsobem jeho komise v úterý vyhodnotila sporné momenty z derby, ale také skutečnost, že působil na zápase v roli delegáta a Šedivého výkon ohodnotil známkou dobrý. Tu sice komise po zjištění drobných chyb snížila o jeden stupeň na uspokojivý, ale většinu slávistických námitek odmítla jako neodůvodněné.

Podle Mokrého hledají kluby výmluvy

Svazové vedení sice vnímá řadu chyb, kterých se dopouští rozhodčí v obou nejvyšší soutěží, ale vše chce projednat až po konci ligy. Podle šéfa svazu Pavla Mokrého ale kluby mnohdy jen hledají omluvu pro své porážky. "Ale s panem Krondlem i šéfem delegátů Ševčíkem o tom budu v nejbližších dnech jednat," uvedl Mokrý.

Slavia prý dosud nepožádala svaz, aby podstoupil orgánům UEFA žádost na projednání chyb sudího Šedivého v derby, ale svazoví činovníci se tomu prý nebrání. Naprostá většina výkonného výboru ale má zato, že reakce klubu byla neadekvátní. "Není však příliš pravděpodobné, že se tím na UEFA budou případně zabývat. Pokud by to jednou udělali, strhla by se lavina podobných protestů z 52 soutěží," tvrdí generální sekretář svazu Petr Fousek.

Umělé trávníky i pro druhou ligu

Jednalo se také o potížích s termínovým kalendářem, které přinesly odklady kvůli klimatický podmínkám a také nynější epidemie v Brně. Svaz prý bude zkoušet, zda mu povolí FIFA výjimečné skončení ligy po 15. květnu. Ale ani s tím prý nelze počítat. Je naopak možné, že výjimku by mohlo dostat pohárové finále, které by se hrálo 19. května.

Novinkou bude, že na umělých trávnících třetí generace bude možné od příští sezony hrát také ve druhé lize. Dosud se mistrovské zápasy na umělém povrchu směly hrát až od třetí ligy níže a ve všech mládežnických soutěžích. Prvoligové kluby budou na nejbližším shromáždění jednat také o tom, zda umělou trávu nepovolit v budoucnu i pro první ligu.

Hodlají také zkoumat, jak do budoucna řešit působení rezervních týmů prvoligových celků. Dosud jsou účastníky běžných soutěží, ale v některých zemích mají samostatné ligy. O obou možnostech bude jednat vytvořená pracovní skupina. Svaz už má také první poznatky o tom, jakým způsobem nedávné záplavy postihly fotbalové areály. Kluby by měly do konce dubna všechny škody vyčíslit.

Reklama

Související témata: