Hlavní obsah

Straka by šel do hlediště jedině s rozhodčí Damkovou

PLZEŇ

Premiéru v novém působišti má za sebou trenér František Straka. Start bývalému kouči Sparty vyšel, proti vedoucímu celku tabulky Liberci uhrála sestupem ohrožená Plzeň v pondělí remízu 1:1. Příchod Straky dopadl podle očekávání. Sedmačtyřicetiletý bouřlivák byl ve svém živlu. "Je to můj život, fotbal miluju. Je to fenomenální věc," tvrdil po závěrečném hvizdu.

Foto: čtk

Nový trenér Viktorie Plzeň František Straka gestikuluje na hráče v utkání proti Slovanu Liberec.

Článek

V zápase se zvedli nejen hráči, kteří proti favorizovanému soupeři byli po většinu času lepším týmem, ale do hry byli vtaženi i fanoušci. Strakovo jméno znělo stadiónem už před úvodním hvizdem a několikrát také v průběhu utkání.

Nejvíce asi po hodině hry, kdy impulzivní trenér opakované vyběhl z území vymezeného pro realizační tým. Domlouvat mu přiběhla čtvrtá rozhodčí Dagmar Damková. "Byla hodná, ptala se jenom, jestli chci jít na tribunu. Tak jsem jí chytl za ruku a řekl, že na tribunu půjdu jedině s ní," vtipkoval po zápase domácí kouč, jehož objímání se sympatickou sudí ocenily domácí tribuny bouřlivým potleskem.

Bod má velký význam

Straka měl důvod ke spokojenosti, přestože ani pod jeho vedením Plzeň první jarní výhru nezískala. Bod s lídrem tabulky a pravděpodobným mistrem má svoji váhu. "Chtěli jsem tři body a máme jeden. Bod ale pro nás má velký význam. Kluci si ověřili, že se dá hrát proti každému. Dokonce byli po zápase smutní, že nevyhráli. A to je pro mě důležité zjištění. Bude to pro nás vzpruha do dalších utkání a snad naše forma bude postupně gradovat," přál si Straka.

Plzeň šla do kabin s vedením 1:0. Pokutový kop v nastaveném čase první půle proměnil Tomáš Rada, pro kterého to byla první ligová trefa. Domácí hráči včetně realizačního týmu se na střídačce drželi za ramena. "To je teamwork a k tomu patří všichni, včetně nás na lavičce. Bylo to okamžité vyjádření naší jednoty," zdůraznil domácí trenér.

K udržování party má František Straka i jiné metody, mimo jiné svoji specialitku - tatarský biftek. Ten se podával na společné týmové večeři v pátek. "Tataráček byl, ale tentokrát jenom jako lehký předkrmeček. Příště už ale bude něco jiného, aby to nebyla jen nějaká rutina." Někteří hráči si poprvé v životě dali i další Strakovu specialitku - olivový olej. Ale jen decentně. "Byl bych nerad, kdyby to někdo zkoušel rovnou s decákem. To bychom mu pak museli kupovat 'pemprsky'," smál se Straka.

Plná oddanost klubu

Bývalý reprezentant je vyhlášeným elegánem. I na svoji premiéru na plzeňské lavičce se náležitě vyšvihl. Perfektní sako, pásek Luis Vuitton, vyleštěné boty. Na bílé košili s modrým kostkovým vzorem svítila červená kravata s bílými puntíky. "Červená a modrá jsou přeci barvy Viktorky, tak jsem takhle vyjádřil svoji plnou oddanost klubu. Snad naši misi zakončíme úspěšně," připomněl nelichotivé umístění Plzně její nový kouč.

Zachrání se Plzeň pod vedením Františka Straky?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Západočeši jsou v tabulce na 13. místě, pouhé dva body od pásma sestupu. A to mají týmy pod ním k dobru utkání k dobru. "Čeká nás dlouhá cesta, posledních pět zápasů bude peklo. Ale co si neuhrajeme sami, to nebudeme mít. Musíme spoléhat sami na sebe a věřím, že se nám podaří zachránit. Plzeňský fanoušek je hrdý a je rád, že se tady hraje první liga. Věřím, že nás pán Bůh nenechá ve štychu," přál si věřící Straka, který největší křesťanské svátky oslavil v plzeňské katedrále i v Praze u Sv. Antonína, kam chodí pravidelně. Přízeň nadpřirozených sil možná ilustrovala duha, která se po utkání klenula nad zmoklou západočeskou metropolí.

Reklama

Související témata: