Hlavní obsah

Sýkoru v Liberci držet nebudou. Během pauzy se vyzbrojí kanonýry a borci pro jarní válku

Praha

Velký třesk čeká fotbalový Liberec během zimní přestávky. Euforii z úvodu sezóny vystřídalo zklamání. Po skvělém rozjezdu podzimu nedosáhli Severočeši na vysněný postup ze skupiny Evropské ligy a bídné výkony na domácí scéně je odsoudily k boji o záchranu. I proto pod Ještědem pro nadcházející zimní pauzu plánují obměnu kádru.

Foto: Demetris Tosidis, ČTK/AP

Jose Angel Crespo (vlevo) a Leo Matos (3) z PAOKu před libereckým gólmanem Martinem Dúbravkou. Vpravo Ubong Ekpai.

Článek

„Optikou Liberce je postup do skupiny evropských pohárů velký úspěch, byť některým lidem kolem Slovanu to možná zevšednělo. Ale často se vše hodnotí podle posledního utkání. U nás to bylo spíše o delším období. V lize jsme měli být v jiných patrech. V Evropě jsme mohli uhrát více," říkal sportovní manažer Jan Nezmar po dvoubrankové čtvrteční prohře v Soluni, která ukončila působení Severočechů v Evropské lize.

Jaké jsou příčiny propadu Slovanu ve srovnání s loňskou skvělou libereckou jízdou? „Nedokázali jsme mužstvo v létě doplnit stejně dobře jako minulý rok," přiznal Nezmar. „Měli jsme určité hráče vybrané. Ale nepodařilo se jejich případy realizovat. A když jsme pak viděli, jak během podzimu zářili či se dokonce objevili v reprezentaci, byli jsme naštvaní," přitakal v minulosti skvělý útočník.

Během zimy hodlá vše napravit a aktuální kádr výrazně okysličit. „Potřebujeme stopera. A pak hráče, kteří budou střílet góly, což byla naše největší bolest. I kvůli chybějícím gólům jsme třeba v Evropě neudělali výsledek, v nějž jsme doufali," posteskl si Nezmar.

S největší pravděpodobností bude muset při skládání mužstva oželet univerzálního Jana Sýkoru. O třiadvacetiletého borce usilují Plzeň, Slavia i Sparta. „Je o něj zájem a oprávněně. V odchodu mu nebudeme bránit. V Liberci je politika, že hráči, který překročí rámec Slovanu, se nebrání v odchodu," přiznal Nezmar.

I finance získané za borce, jenž se prosadil do reprezentace, bude moci Slovan použít pro vyladění kádru k záchraně a současně útoku na triumf v domácím poháru. „Zaměříme se na kluky, kteří se více tlačí do střelby zpoza velkého vápna, hrají do branky a hledají jednoduché řešení v útoku. Borce, jenž jdou do mlýnice před brankou a nevadí jim, že dostanou ránu," přiblížil trenér Liberce Jindřich Trpišovský konkrétnější podobu ofenzivního doplnění.

„Současně potřebujeme dva hráče, kteří jsou ve středním věku. S nimiž můžeme jít do války. Protože na jaře to bude válka. V minulé sezóně jsme uměli zápasy otočit, letos s námi byl po inkasovaném gólu konec. Takže je třeba získat válečníky," má jasno Trpišovský.

Reklama